• Посилання скопійовано

Витрати на МНМА у складі витрат на охорону праці повинні враховуватись у складі податкових лише один раз

Лист ДПС у м. Києві від 18.05.2012 р. №2964/10/06-406 «Про розгляд листа [щодо витрат на охорону праці, техніку безпеки]»

ДПС у м. Києві у листі від 18.05.2012 р. №2964/10/06-406 відповіла на запит щодо витрат на охорону праці, техніку безпеки.
Відповідно до абз. «є» пп. 138.8.5 ПКУ витрати на охорону праці та техніку безпеки відносяться до загальновиробничих та включаються до податкових витрат через собівартість (у складі загальновиробничих витрат).
Перелік заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до витрат, затверджено Постановою від 27.06.2003 р. №994.
При цьому витрати, сплачені у зв'язку із вжиттям заходів та придбанням засобів з охорони праці, а також суми зарплати виконавців робіт або інші витрати повинні враховуватися у складі витрат лише один раз.
Зокрема, податківці зазначають, що платник податку може віднести до витрат на охорону праці вартість об'єктів малоцінних необоротних матеріальних активів (на певний захід з охорони праці, наприклад на вентиляцію) через податкову амортизацію, за своїм рішенням у першому місяці їх використання, тобто 100% їх вартості (пп. 145.1.6 ПКУ).
Зважаючи на вимоги п. 2 Переліку №994, за якими суми витрат, сплачених у зв'язку з вжиттям заходів та придбанням засобів з охорони праці, повинні враховуватися у складі витрат лише один раз за умови їх належного документального оформлення та беручи до уваги норми п. 144.1 ПКУ, за яким ОЗ підлягають амортизації, платник податку має право віднести до витрат на охорону праці вартість об'єктів МНМА лише за умови, що раніше такий платник не ніс витрат з приведення систем вентиляції та аспірації, пристроїв, які вловлюють пил, установок для кондиціювання повітря, систем природного та штучного освітлення виробничих, адміністративних та інших приміщень у тих приміщеннях діючого виробництва та на робочих місцях, за якими придбані такі МНМА.

Автор: Царук Светлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»