• Посилання скопійовано

Нарахування амортизації безоплатно отриманих основних засобів: облікові моменти

Як правильно відображати в обліку вартість безоплатно отриманих основних засобів та їх амортизацію? Коли потрібно коригувати фінрезультат на податкові різниці за нараховану амортизацію? Роз'яснюють податківці, коментує редакція

Нарахування амортизації безоплатно отриманих основних засобів: облікові моменти

Оскільки з 2015 року об’єкт оподаткування податком на прибуток визначається на підставі фінансового результату, встановленого за П(С)БО або МСФЗ, який у відповідних випадках має бути скоригований на податкові різниці. То ведення обліку безоплатно отриманих основних засобів напряму залежить від норм П(С)БО 7 та Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів. Цими нормами встановлено відображення вартості безоплатно отриманих основних засобів та нарахування амортизації на них.

Так, п. 10 П(С)БО 7 встановлено ,що первісна вартість безоплатно отриманих  основних  засобів дорівнює  їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат,  передбачених  пунктом  8 цього ж П(С)БО.

Саме ця вартість потім буде амортизуватися протягом відповідного строку корисного використання.

Тож підприємства з річним обсягом доходу менше 20 млн грн амортизують безоплатно отримані основні засоби за П(С)БО та мають право не коригувати на податкові різниці визначений фінрезультат. При цьому це стосується всіх безоплатно отриманих основних засобів незалежно від дати їх придбання.

Тепер розглянемо долю підприємств з річним обсягом доходу понад 20 млн грн. 

Так, податківці у своєму листі від 15.01.2016 р. №1167/10-28-10-06-11 наголошують, що у податковому обліку не передбачено обмежень щодо нарахування амортизації на основні засоби, безоплатно отримані платником податку на прибуток. Тож такі основні засоби, отримані після 01.01.2015 р., які використовуються у господарській діяльності, підлягають амортизації  згідно з п. 138.3 ПКУ.

Але підприємствам з річним доходом понад 20 млн грн при застосуванні податкових різниць потрібно пам’ятати про наступне. Відповідно до п. 11 підрозд. 4 розд. ХХ ПКУ балансова вартість основних засобів та нематеріальних активів станом на 1 січня 2015 року має дорівнювати балансовій вартості таких активів, що визначена станом на 31 грудня 2014 року відповідно до ст. 144 146 та 148 ПКУ у редакції, що діяла до 1 січня 2015 року. Це стосується основних засобів безоплатно отриманих протягом 2015 року. Тож, якщо балансова вартість таких необоротних активів на 1 січня 2015 року не співпадала з вартістю відповідно до ст. 144-146 ПКУ, то на суми амортизації, яку нараховано на такі основні засоби у 2015 р. в бухобліку, потрібно збільшити фінрезультат. Водночас платник податку на прибуток зменшує фінрезультат на суму нарахованої амортизації, розрахованої за п. 138.3 ПКУ. Тим самим платник податку на прибуток збільшить свій об’єкт оподаткування на суму амортизації з вартості не проведеної переоцінки станом на 01.01.2015 р.

На вартість безоплатно отриманих основних засобів у 2014 року і раніше, на думку податківців, не можна нараховувати амортизацію. Тому на суму амортизації, яку нараховано на такі основні засоби у 2015 році в бухобліку, потрібно збільшити фінрезультат. При цьому платник податку на прибуток не має право зменшити фінрезультат на суму нарахованої амортизації, розрахованої за п. 138.3 ПКУ. Тим самим платник податку на прибуток збільшить свій об’єкт оподаткування на всю суму нарахованої амортизації на безоплатно отримані основні засоби у 2014 році і раніше.

До такого висновку податківці дійшли на підставі п. 144.1 ПКУ у редакції, що діяла до 01.01.2015 р., згідно з яким амортизації підлягали, зокрема, витрати на придбання (самостійне виготовлення) основних засобів. Тобто на вартість безоплатно отриманих основних засобів амортизація не нараховувалась.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»