• Посилання скопійовано

Передоплату отримано до зміни системи оподаткування: нюанси обліку

Підприємство — платник ПДВ отримало передоплату за товар під час перебування на загальній системі оподаткування. Постачання товару відбулось після переходу підприємства на спрощену систему оподаткування (без ПДВ). Розглянемо, якими бухгалтерськими записами відобразити розрахунки з бюджетом по ПДВ та чи зазначати цей податок у видатковій накладній

Передоплату отримано до зміни системи оподаткування: нюанси обліку

При постачанні товарів база оподаткування ПДВ визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками — суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів) (п. 188.1 ПКУ).

До складу договірної вартості включаються будь-які суми коштів, вартість матеріальних і нематеріальних активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв’язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Відповідно до пп. «а» п. 187.1 ПКУ дата надходження авансового платежу є датою виникнення у продавця податкових зобов’язань з ПДВ.

Таким чином, на дату отримання авансового платежу за товар (перша подія) платник податку — продавець зобо­в’язаний визначити податкові зобо­в’язання з  ПДВ та скласти за такою операцією податкову накладну й у визначені Податковим кодексом терміни зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних. Така операція відображається в бухгалтерському обліку такими кореспонденціями рахунків згідно з Інструкцією № 291 під час його перебування на загальній системі оподаткування:

  • Дт 31 Кт 681 — надходження передоплати разом з ПДВ;
  • Дт 643 Кт 641 — зобов’язання з ПДВ, визначені за першою подією, що сталася.

Відповідно до п. 184.8 ПКУ у разі якщо платник податку, реєстрація якого анулюється, має податкові зобов’язання за результатами останнього податкового періоду, така сума податку враховується в суму зменшення бюджетного відшкодування, а за його відсутності платник зобов’язаний сплатити у визначені цим Кодексом строки суму податкових зобов’язань або податкового боргу з цього податку, що виникли до такого анулювання, за їх наявності незалежно від того, залишатиметься така особа зареєстрованою як платник цього податку на день сплати такої суми податку чи ні.

Тобто виходячи із норм ст. 184 ПКУ за результатами діяльності за останній звітний період платник податку зобов’язаний у визначені Кодексом терміни подати до контролюючого органу декларацію з податку на додану вартість, в якій задекларувати суми ПДВ, нараховані ним за операціями з постачання товарів/послуг протягом такого звітного періоду, та сплатити до бюджету суму ПДВ, визначену в такій декларації.

Фактичне постачання товару в рахунок отриманої передоплати (друга подія) оформлюється видатковою накладною, в якій вартість товару зазначається з урахуванням суми ПДВ. Інформація з первинного документа переноситься до регістрів бухгалтерського обліку такою кореспонденцією рахунків під час перебування платника податку на спрощеній системі оподаткування без сплати ПДВ відповідно до Інструкції № 291:

  • Дт 36 Кт 702 — виручка від реалізації товару з ПДВ;
  • Дт 702 Кт 643 — вирахування ПДВ у складі виручки, визначеної по першій події, що сталася, під час перебування у складі платників ПДВ;
  • Дт 681 Кт 36 — зарахування дебіторської заборгованості покупця за реалізований йому товар у рахунок кредиторської заборгованості перед ним у сумі отриманої раніше передоплати з урахуванням суми ПДВ.

Джерело: Вісник. Офіційно про податки

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»