• Посилання скопійовано

Передача зразків товарів на лабораторну експертизу: облікові наслідки

Чинне законодавство вимагає продавати товари належної якості (для деяких з них якість має бути підтверджена сертифікатом). Тому виробники, імпортери, а подекуди і продавці товарів звертаються до лабораторій за проведенням експертизи товарів. Але як відображається ця операція в податковому обліку?

Передача зразків товарів на лабораторну експертизу: облікові наслідки

Пунктом 44.1 ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. І лише для обрахунку об’єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування (п. 44.2 ПКУ). Але оскільки бухгалтерський облік теж ведеться на підставі первинних документів, то таке документальне оформлення є запорукою правильного відображення операцій експертизи товарів як в бухгалтерському, так і в податковому обліках.

 

Бухгалтерський облік

Як правило, товари, які використовувалися для проведення експертизи, втрачають свою якість (або взагалі знищуються). Тому  їх потрібно буде списати. Коли це потрібно буде зробити, адже між передачею товару на експертизу і її проведенням є певний проміжок часу?

Передачу товарів на експертизу треба оформити актом або накладною. Але на той момент ще немає впевненості, що експертиза буде проведена і що товар не повернеться. Отже, списувати його з балансу зарано. Такі товари варто відображати на окремому субрахунку рахунку 28 «Товари».

При одержанні висновків експертизи необхідно на підставі акта списати вартість зазначених товарів з балансу. Акт можна скласти у довільній формі,  головне, щоб у ньому були обов’язкові реквізити, передбачені ст. 9 Закону про бухоблік. Списується такий товар за обліковими цінами без суми ПДВ.

При цьому у власника товарів виникають витрати. Відповідно до п. 15.7 П(С)БО 16, витрати на обслуговування виробничого процесу (зокрема,  витрати на здійснення технологічного контролю за виробничими процесами та якістю продукції) потрапляють до загальновиробничих витрат. Отже, витрати на експертизу якості власної продукції потраплять до загальновиробничих і відображають їх на рахунку 91. І ці загальновиробничі витрати шляхом їх розподілу потрапляють до виробничої собівартості продукції: Дт 23 Кт 91.

У випадку з обов'язковою сертифікацією імпортованих товарів, на думку автора, такі витрати потраплять до первісної вартості сертифікованих товарів. А отже, буде проведення Д-т 28 «Товари» — К-т 631 (або 685). При добровільній сертифікації витрати у бухобліку відображатимуться так само, як і при обов'язковій.

 

Податковий облік

Податок на прибуток. Відповідно до пп. 134.1.1 ПКУ, об’єктом оподаткування є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до НП(С)БО або МСФЗ, на різниці, які виникають відповідно до положень ПКУ.

Але окремих різниць, пов’язаних із перевіркою якості товарів, у ПКУ немає. Отже, витрати на проведення експертизи якості товарів зменшують фінрезультат у бухгалтерському обліку, і не коригуються в податковому обліку.

 

ПДВ. У листі від 11.07.2017 р. №1120/6/99-99-15-03-02-15/ІПК ДФСУ наполягає на тому, що операція з передачі товарів на експертизу є їх поставкою (незважаючи на те, що формально перехід права власності на такі товари до лабораторії не відбувається). Свою точку зору вони ґрунтують на нормах пп. 14.1.191 та пп.  14.1.13 ПКУ.

Але тут податківці наводять правила оподаткування такої поставки ПДВ, про які ми вже писали раніше:

Якщо вартість безоплатно переданих товарів, придбаних з ПДВ:

  • включається до вартості оподатковуваних операцій з постачання самостійно виготовлених товарів та компенсується їх споживачами, збільшуючи при цьому базу оподаткування ПДВ, - такі товари/послуги вважаються використаними в оподатковуваних операціях, а тому передача/надання вказаних товарів/послуг не розглядається як окрема операція з постачання (у тому числі з безоплатного постачання) товарів, яка підлягає оподаткуванню ПДВ;
  • не включається до вартості оподатковуваних операцій з постачання самостійно виготовлених товарів, -  така передача/надання товарів розглядається як операція з безоплатного постачання товарів,  яка є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку, виходячи із бази оподаткування ПДВ, визначеної п. 188.1 ПКУ.

Оскільки, як ми розглянули вище, витрати на перевірку якості продукції та/або товарів потрапляють до їх первісної вартості (собівартості), і при реалізації компенсуються покупцями, то нараховувати ПЗ з ПДВ за операцією з проведення такої експертизи немає потреби.   

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»