• Посилання скопійовано

Вакцинація працівників: облік та податкові наслідки

Літо закінчилося і саме час замислитися про вакцинацію працівників (не чекаючи на епідемію). Як це організувати і чи можна змусити всіх працівників робити щеплення? Чи буде податковий кредит з ПДВ за такою операцією? Чи не стане вартість вакцинації додатковим благом працівників? Що буде з цими витратами з метою їх оподаткування податком на прибуток? Розглянемо у статті

Вакцинація працівників: облік та податкові наслідки

Як проводиться вакцинація?

Загальні питання проведення вакцинації регламентовані Законом №4004 і Законом №1645. Порядок проведення вакцинації викладено в Календарі щеплень, наведеному у Порядку проведення профілактичних щеплень в Україні.

Згідно з Календарем усі щеплення поділяються на обов'язкові та рекомендовані. Відповідно до визначень вакцинація працівників проти, наприклад, грипу, підпадає під рекомендовані щеплення.

А це означає, що така вакцинація працівників здійснюється виключно за бажанням роботодавців і за їх рахунок. І ще вона проводиться виключно за згодою працівника та його бажанням. Тому відмова від їх проведення не може розглядатися як невиконання працівником своїх трудових обов'язків, працівника за це не може бути покарано ані за законом, а ні за рішенням роботодавця.

Тож, перш ніж «ощасливлювати» працівників таким захистом від хвороб і робити передоплату за вакцинацію, варто провести опит серед них і дізнатися, скільки працівників бажають пройти щеплення. Навіть прийняти заяви від бажаючих працівників. І тільки після цього вирішувати, чи варто витрачати на це кошти.   

 

Документальне оформлення

Якщо підприємство вирішило сплатити за вакцинацію своїх працівників, перший етап – це отримання заяв від працівників із проханням зробити щеплення.

Далі на підставі таких заяв потрібно оформити наказ керівника підприємства. У наказі потрібно вказати, який вид вакцинації проводиться та підстави для її проведення. Також у наказі слід навести перелік працівників, які підлягають вакцинації, вказати, ким буде проводитися вакцинація та перелічити осіб, відповідальних за її проведення, а також зазначити строки вакцинації.

На сьогодні вакцинація може бути складовою договору медичного страхування.  В такому випадку зайві кошти витрачати не доведеться, адже вартість ліків та медичних процедур оплатить страхова компанія. І наступним кроком роботодавця буде з’ясувати, який медичний заклад може провести щеплення, та звернутися до нього із відповідним замовленням.

Якщо підприємство не страхувало своїх працівників або вакцинація не входила у пакет медичних послуг за договором добровільного медстрахування, то наступним кроком буде укладення із закладом охорони здоров'я договору про вакцинацію працівників.

Зверніть увагу: інформація про проведену вакцинацію повинна вноситися  до "Медичної карти амбулаторного хворого" (форма № 025/о) до відповідного розділу "Відомості про щеплення". За потреби на підставі цієї інформації лікувальний заклад оформлює довідку працівнику про проведені щеплення. В цій довідці зазначають всі дані щодо вакцини: назву вакцини, назву виробника, дозу, серію.  Щоб підтвердити фактичне проведення вакцинації кожного працівника (а не лише його оплату) роботодавець може зобов’язати своїх працівників надати такі довідки. Хоча обов’язку збирати такі довідки законодавство на сьогодні не встановлює.

 

Бухгалтерський облік

З огляду на норму ст. 9 Закону про бухоблік всі господарські операції повинні відображатися в обліку на підставі правильно оформлених первинних документів. Тому для відображення в обліку понесених витрат на вакцинацію слід отримати від закладу охорони здоров'я акт наданих послуг. Але з огляду на роз’яснення Мінфіну, іноді таким підтвердженням буде й виставлений рахунок за умови оплати за ним.

Далі слід з'ясувати напрямок понесених витрат. Згідно зі ст. 1 Закону про охорону праці, лікувально-профілактичні заходи є частиною охорони праці працівників у процесі їхньої трудової діяльності. Отже, витрати на вакцинацію – це витрати на охорону праці працівників. А за п. 15.8 П(С)БО 16 витрати на охорону праці належать до загальновиробничих витрат.

Втім, деякі фахівці вважають, що у бухобліку витрати на вакцинацію мають відображатися виходячи з того, у якому структурному підрозділі працюють працівники, направлені на щеплення. Чому? Справа в тому, що раніше (наприклад, у листі від 16.02.2004 р. № 2444/7/15-1117) тоді ще ДПАУ наголошувала – перелік витрат на охорону праці, які можна віднести до валових, наведено у Переліку №994. І там витрати на вакцинацію не зазначені! Отже, як стверджували податківці, вакцинація працівників (принаймні в податковому сенсі) жодного відношення до заходів з охорони праці не має. Тоді ситуація була така, що правила податкового обліку диктували відображення операцій в бухобліку. А думка податківців була вагомішою за думку Мінфіну.

І найцікавіше, що чинність такий Перелік не втратив ані у зв’язку із прийняттям ПКУ, ані із кардинальною зміною редакції розділу ІІІ «Податок на прибуток» ПКУ. Тобто, валові витрати давно не актуальні, а Перелік №994 діє. Більш того, останні зміни до нього вносилися у лютому 2016 року.

Тому деякі бухгалтери продовжують вважати витрати на вакцинацію не пов’язаними із охороною праці. Якщо роботодавець погоджується з цією думкою, то витрати на вакцинацію він відображає:

• виробничого та загальновиробничого персоналу - на рахунку 91 "Загальновиробничі витрати"; 

• адміністративного персоналу - на рахунку 92 "Адміністративні витрати";

• відділів реалізації та збуту  - на рахунку 93 "Витрати на збут" тощо.

Визнаються такі витрати за загальними правилами П(С)БО 16. Тобто аванс (передоплата) за послугами з вакцинації до витрат не потрапляє. Витрати визнаються:

  • або одночасно  з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені;
  • або, якщо такі витрати, які неможливо  прямо  пов'язати  з  доходом  певного періоду, у складі витрат того звітного періоду,  в якому вони були здійснені.

І все це – на підставі акту або іншого первинного документу від медичного закладу про проведену вакцинацію.

Докладніше про бухоблік витрат на вакцинацію (залежно від того, хто її оплачує -  роботодавець чи страхова компанія) ви можете прочитати у нашій статті.

 

Податок на прибуток

Чинними нормами розд. ІІІ ПКУ не визначено  податкової різниці щодо операції з проведення вакцинації.

Тому незалежно від того, проводить платник податків згідно з пп. 134.1.1 ПКУ коригування фінрезультату до оподаткування на суму податкових різниць, чи ні, витрати на вакцинацію працівників приймають участь у формуванні фінрезультату, коли він визначається у бухобліку.

 

ПДВ

За пп. 197.1.5 ПКУ операції з постачання послуг з охорони здоров'я закладами охорони здоров'я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, звільняються від оподаткування ПДВ незалежно від того, кому такі послуги надаються (юридичним чи фізичним особам, резидентам чи нерезидентам). Але є перелік послуг, перелічених у пп. "а" - "о" пп. 197.1.5 ПКУ, які підлягають оподаткуванню ПДВ у загальновстановленому порядку.

Тому у загальному випадку послуги медичного закладу з проведення щеплення працівників ПДВ не оподатковуються. Не оподатковуються ПДВ і операції із щеплення громадянам, які від'їжджають за кордон у зв’язку з  службовим відрядженням (пп. «й» пп. 197.1.5 ПКУ).  

А ось вартість придбання вакцини оподатковується ПДВ за ставкою 7 % відповідно до пп. «в» п. 193.1 ПКУ.

Тому, якщо підприємство уклало договір на отримання послуг щодо вакцинації своїх працівників з медичним закладом, який крім послуг зі щеплення, продає ще і вакцину (і вартість такої вакцини відокремлена від вартості послуги щодо щеплення), то у такому випадку має бути складено дві окремі ПН. За ПН на вартість вакцини підприємство буде мати ПК. А от за ПН на суму наданих послуг ПК не буде, оскільки ця операція звільнена від ПДВ. Аналогічні наслідки, якщо підприємство самостійно закуповує вакцину, а медичний заклад тільки надає послуги щодо щеплення.

І ще один момент. З правом на податковий кредит питань немає – за п. 198.3 ПКУ нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, чи такі товари/послуги почали використовуватися в оподатковуваних операціях у межах провадження господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду.

А ось чи не виникне обов’язок визнати у тому ж звітному періоді податкове зобов’язання за п. 198.5 ПКУ? Роз’яснень від податківців щодо вакцинації працівників і цієї проблеми наразі немає. Тому роботодавцю доведеться самостійно вирішувати, чи визнавати таке податкове зобов’язання, чи доводити зв'язок із господарською діяльністю та оподаткованими ПДВ операціями та проведеною вакцинацією. Звісно, якщо притримуватися позиції, що така вакцинація – це захід в межах охорони праці, то такий зв’язок очевидний. Але якщо податківці із цим не погодяться (а ризик цього є, про що ми говорили вище), слід бути готовим відстоювати свої інтереси, зокрема, у суді. 

 

ПДФО

За  пп. 165.1.19 ПКУ не є об’єктом оподаткування ПДФО  кошти або вартість послуг, що надаються за рахунок роботодавця на вакцинацію працівника, спрямовану на профілактику захворювань в період загрози епідемій відповідно до Закону №4004. Тож всі види щеплень, проведені відповідно до Календаря щеплення, не є об’єктом оподаткування  ПДФО. Це підтверджують і податківці у роз’ясненні у підкатегорії 103.04 ресурсу "ЗІР".

Але цю норму можна застосувати тільки у разі наявності документів, що підтверджують факт проведення вакцинації. Ними будуть акти виконаних послуг  та (хоча це і не обов’язково)  довідки про проведену вакцинацію працівників. Про це ми писали тут.

 

Військовий збір

Оскільки вартість вакцинації не є об’єктом оподаткування ПДФО у разі наявності відповідного документального підтвердження, то, при виконанні цієї вимоги, така вартість не підлягає оподаткуванню і військовим збором.

 

ЄСВ

Вартість вакцинації працівників не об’єктом нарахування ЄСВ. Адже такий вид доходу не зазначений у ст. 7 Закону про ЄСВ.

Втім, для запобігання суперечок під час перевірок, варто зазначити у внутрішніх розпорядчих документах роботодавця, що вартість вакцинації не належить до фонду оплати праці підприємства.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»