• Посилання скопійовано

Чи можна виплатити дивіденди в інвалюті за 2017 рік?

З урахуванням чинних обмежень Національного банку України іноземні інвестори можуть отримати дивіденди в інвалюті до 2016 року включно. Перераховувати іноземному інвестору за кордон дивіденди в інвалюті за 2017 рік поки що заборонено.Чи є шляхи вирішення такого питання – далі

Чи можна виплатити дивіденди в інвалюті за 2017 рік?

Інвестиційний рахунок

Оскільки виплачувати та перераховувати за кордон дивіденди в інвалюті за 2017 рік наразі заборонено, єдиним оптимальним варіантом вирішення цього питання є перерахування таких дивідендів на інвестиційний рахунок нерезидента, відкритий в уповноваженому банку України.

Інвестиційні рахунки відкривають нерезидентам-інвесторам в уповноважених банках України для провадження інвестиційної діяльності в Україні, а також для повернення іноземної інвестиції та прибутків, доходів, інших коштів, одержаних іноземним інвестором від інвестиційної діяльності в Україні (п. 1.8 гл. 1 Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах, затвердженої постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. № 492; далі − Інструкція № 492). Порядок відкриття інвестиційного рахунку і використання коштів за цим рахунком регулює гл. 16 Інструкції № 492. Спочатку через інвестиційний рахунок проводиться операція зі здійснення інвестицій в Україну, а вже потім можна очікувати надходження у вигляді доходів.

Тож можливість перерахувати дивідендів на інвестиційний рахунок нерезидента виникає лише за умови, якщо нерезидент вносив свою частку до статутного капіталу через перерахування коштів на цей інвестиційний рахунок. У разі якщо інвестиція вносилась в інший спосіб, а не через відкритий в українському банку інвестиційний рахунок, відкрити його зараз уже не можна, оскільки для отримання доходу у вигляді дивідендів без внесення відповідної інвестиції інвестиційний рахунок не відкривають.

 

Рахунок ескроу

Крім інвестиційних рахунків, починаючи з 21.12.2017 р. Нацбанк запровадив можливість відкриття юрособами-нерезидентами (інвесторами) в банках України рахунків умовного зберігання (ескроу) в національній та іноземних валютах (п. 1.13 Інструкції № 492). Принцип користування рахунком ескроу такий: кошти, що надходять на рахунок ескроу, банк блокує доти, доки не будуть виконані зобов’язання, за які надійшли ці кошти.

За рахунком умовного зберігання (ескроу) виконуються виключно операції:

1) із зарахування банком отриманих від власника рахунку або від третіх осіб коштів, які за настання визначених договором рахунку умовного зберігання (ескроу) підстав перераховуються або видаються готівкою бенефіціару (у випадках, передбачених законодавством України), або повертаються власнику рахунку;

2) пов’язані зі зверненням стягнення на майнові права на кошти, що зберігаються на рахунку умовного зберігання (ескроу), або на права вимоги власника рахунку чи бенефіціара до банку (у випадках, установлених ст. 1076-6 Цивільного кодексу України);

3) зі сплати винагороди банку за послуги, пов’язані з обслуговуванням рахунку умовного зберігання (ескроу) та здійсненням операцій за ним.

Механізм ескроу-розрахунків широко застосовують розвинені країни як гарантію оплати та виконання зобов’язань за договорами купівлі-продажу акцій компаній, в операціях з нерухомістю. Фінансові експерти вважають, що це нововведення буде корисним для інвестиційних договорів та операцій з акціонерним капіталом. Проте банки поки що вивчають потенційний попит на цей продукт, а тому ще не готові ствердно відповісти, коли саме запрацює така можливість. Та й навряд чи ці рахунки стануть у пригоді для перерахування інвалютних дивідендів.

 

Готівкові розрахунки

Ще один варіант − можливість виплатити дивіденди нерезиденту через касу підприємства.

Одразу зазначимо, що Правила використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджені постановою Правління НБУ від 30.05.2007 р. № 200, не передбачають можливості виплати нерезидентам дивідендів в іноземній валюті через касу підприємства-резидента. Згідно з цими правилами резиденти – юридичні особи можуть використовувати готівкову іноземну валюту зі своїх поточних рахунків для забезпечення витрат на:

  • відрядження працівників за кордон;
  • експлуатацію та обслуговування за кордоном власних (орендованих, зафрахтованих) транспортних засобів;
  • оплату праці, виплати премій та призів іноземним працівникам –нерезидентам, що працюють в Україні за контрактом.

Водночас п. 2.2 гл. 2 Положення* про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління НБУ від 15.12.2004 р. № 637, не забороняє здійснювати через касу підприємства розрахунки готівковою національною валютою з фізичними особами – іноземцями, які не провадять підприємницької діяльності.

Тож отримати дивіденди готівкою з каси підприємства у гривнях може лише засновник-нерезидент, який є фізичною особою і не провадить підприємницької діяльності. Але й тут не все так просто. Адже виплата дивідендів готівкою протягом одного дня фізичній особі обмежується в розмірі 50 тис. грн. У разі здійснення розрахунків готівкою понад встановлену граничну суму посадові особи юридичної особи притягуються до адмінвідповідальності згідно зі ст. 163-15 КУпАП у вигляді штрафу від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (далі − нмдг) (від 1 700 до 3 400 грн), а в разі повторного порушення − від 500 до 1 000 нмдг (від 8 500 до 17 000 грн).

***

*Зауваження від редакції "ДК": Не встановлено такої заборони й нормами нового Положення № 148. Тож виплачувати дивіденди фізособам-нерезидентам у 2018 році, як й у 2017 році, можна через касу.

Джерело: DeVisu

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»