• Посилання скопійовано

Потрібно зменшити статутний капітал: як це відобразити в обліку?

Як зменшують статутний капітал ТОВ його засновники – резиденти України з огляду на останні законодавчі зміни? Як відобразити це в обліку?

Потрібно зменшити статутний капітал: як це відобразити в обліку?

Розглянемо, як зменшують статутний капітал (СК) товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) його засновники –резиденти України з огляду на останні законодавчі зміни. Наведемо приклади обліку таких операцій.

 

Загальні правила

ТОВ має право зменшити свій СК. Але зменшуючи номінальну вартість часток усіх учасників ТОВ, не можна змінювати співвідношення номінальної вартості часток.

Після того як вирішили зменшити СК, виконавчий орган ТОВ протягом 10 днів письмово повідомляє про таке рішення кожного кредитора, вимоги якого до ТОВ не забезпечені заставою, гарантією чи порукою. Протягом 30 днів після отримання цього повідомлення кредитори можуть звернутися до ТОВ із письмовою вимогою виконати протягом 30 днів один із таких заходів на вибір ТОВ:

  • забезпечити виконання зобов’язань, уклавши договір забезпечення;
  • достроково припинити або виконати зобов’язання перед кредитором;
  • укласти інший договір із кредитором.

Якщо ТОВ не виконає цю вимогу у встановлений строк, кредитори мають право через суд зажадати від ТОВ достроково припинити або виконати свої зобов’язання.

Якщо кредитор не звернувся до ТОВ із письмовою вимогою протягом 30 днів після отримання повідомлення, вважають, що він не вимагає від ТОВ додаткових дій для виконання зобов’язань перед ним.

Відображення в обліку зменшення СК проілюструємо на Прикладах 1 і 2.

 

Приклад 1. Зменшуємо СК ТОВ на суму вкладу, що не вніс учасник

Зареєстрований СК ТОВ становить 700 000 грн. Один з учасників, частка якого у СК дорівнює 20% (140 000 грн), уніс свій вклад не повністю. Тому загальні збори учасників ТОВ прийняли рішення зменшити СК на суму вкладу, якого не внесли повністю, – 40 000 грн.

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

1

Сформували СК

46

401

700 000

2

Учасники внесли вклади до СК грошовими коштами (частково)

311

46

660 000

3

Зменшили СК на суму вкладу, що учасник не вніс повністю

401

46

40 000

 

Приклад 2. Зменшуємо СК ТОВ, аби покрити збитки

За звітний рік ТОВ зазнало збитків у розмірі 30 000 грн і вирішило відшкодувати їх, зменшивши СК. Частка у СК Учасника 1 становить 80%, Учасника 2 – 20%.

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Дт

Кт

1

Відобразили зменшення СК з метою покриття збитків

401/1

401/2

442

442

24 000

6000

***

 

Читайте також:

Джерело: DeVisu

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»