• Посилання скопійовано

Списуєте втрати, пов’язані з природнім убутком: які податкові наслідки?

Податківці розповіли про податкові наслідки з податку на прибуток та ПДВ у разі списання втрат, що виникають внаслідок природного убутку або транспортування

Списуєте втрати, пов’язані з природнім убутком: які податкові наслідки?

Податківці у консультації від 15.02.2019 р. №561/6/99-99-15-03-02-15/ІПК зазначили, що здійснюючи списання втрат, що виникли в процесі транспортування та зберігання продукції, підприємство документально підтверджує, що така продукція не може бути використана в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності підприємства.

Як це оформлення впливає на податкові наслідки з ПДВ та податку на прибуток, поговоримо далі.

 

ПДВ

У коментованій ІПКУ податківці зупинилися на п. 198.5 ПКУ. За ним платник податку зобов'язаний:

  • нарахувати податкові зобов'язання, виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ,
  • скласти не пізніше останнього дня звітного періоду і зареєструвати в ЄРПН зведену ПН за товарами, придбаними (виготовленими) з ПДВ (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, – у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари починають використовуватися, зокрема в операціях, що не є господарською діяльністю.

Отже, якщо під час придбання такої продукції суми ПДВ були включені до податкового кредиту (або покупець мав право на віднесення суми ПДВ до ПК після 01.07.2015 р.), то підприємство повинно не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому відбувається її списання не в межах господарської діяльності, здійснити нарахування ПЗ з ПДВ за основною ставкою виходячи із вартості придбання такої продукції.

Проте податківці зазначають: нараховувати ПДВ за п. 198.5 ПКУ не потрібно за умови, що вартість такої продукції включається до вартості іншої продукції, що реалізується підприємством. Тож одного документального підтвердження для ненарахування ПДВ замало. Потрібно ще включити втрати до собівартості товару чи продукції.

 

Податок на прибуток

Податківці вказали, що  положеннями ПКУ не передбачено різниць для коригування фінансового результату до оподаткування на суми природного убутку товарів. Варто зазначити, що розділ ІІІ ПКУ не містить податкових різниць щодо будь якого списання товарів, що пов’язані з його псуванням або знищенням.

Отже, такі операції відображаються згідно з правилами бухгалтерського обліку при формуванні фінансового результату до оподаткування.

За п. 5.7 Методрекомендацій №2 нестачі та втрати запасів у межах встановлених норм природного убутку під час транспортування відносяться на збільшення первісної вартості оприбуткованих запасів.

Нестачі та втрати запасів у межах встановлених норм природного убутку під час зберігання, а також нестачі та втрати запасів понад норми природного убутку визнаються витратами звітного періоду за дебетом субрахунка 947 «Нестачі і втрати від псування цінностей».

Тож у суму витрат буде потрапляти природний убуток у разі зберігання вже придбаних товарів.

В бухгалтерському обліку на підставі акту списання робиться проведення: Дт 947 Кт 281.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»