• Посилання скопійовано

Внески учасників всеукраїнського конкурсу для призового фонду: як обліковувати та оподатковувати?

Підприємство є співорганізатором Всеукраїнського конкурсу короткометражних кінопроектів «Короткі зустрічі» ім. Кіри Муратової. Всі конкурсанти мають сплатити грошовий внесок у розмірі 100 грн. Як відобразити в обліку дохід та витрати від отриманих коштів? Чи оподатковуються ПДФО та ВЗ (чи відображаються в ф. №1ДФ) суми винагороди переможцям конкурсу?

Внески учасників всеукраїнського конкурсу для призового фонду: як обліковувати та оподатковувати?

Щодо умов конкурсу

У розділі V Положення про Всеукраїнський конкурс короткометражних кінопроектів «Короткі зустрічі» імені Кіри Муратової, затвердженого наказом Мінкультури від 05.08.2019 р. №604, зазначено, що за результатами конкурсу журі визначає трьох переможців, яким вручаються дипломи та виплачуються премії.

Крім того, оргкомітет може встановлювати спеціальні призи та премії, які забезпечуються спонсорами, благодійниками тощо, учасникам конкурсу, про що зазначається в умовах цього конкурсу.

Для цього всі учасники конкурсу сплачують внесок, розмір якого визначає оргкомітет (абз. 2 п. 1 розд. VІ Положення №604).

Оскільки визначення умов конкурсу та умов його фінансування належить до повноважень оргкомітету (пп. 3 п. 2 розд. ІІ Положення № 604), то саме відповідним протоколом засідання оргкомітету має бути ухвалено кошторис та напрями використання цільових коштів, які мають отримувати співорганізатори.

 

Щодо обліку внесків конкурсантів

Відповідно до п. 44.2 ПКУ для обрахунку об'єкта оподаткування платник податку на прибуток використовує дані бухгалтерського обліку та фінансової звітності щодо доходів, витрат та фінансового результату до оподаткування.

Нормами п. 16 П(С)БО 15 передбачено, що цільове фінансування не визнається доходом доти, поки не існує підтвердження того, що воно буде отримане та підприємство виконає умови щодо такого фінансування.

Отримане цільове фінансування визнається доходом протягом тих періодів, в яких були зазнані витрати, пов'язані з виконанням умов цільового фінансування (п. 17 П(С)БО 15).

Згідно з п. 7 П(С)БО 16 витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені.

Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Отже, облік та узагальнення інформації про наявність та рух коштів фінансування заходів цільового призначення ведеться на рах. 48 «Цільове фінансування і цільові надходження».

У ситуації, що розглядається коштами цільового фінансування і цільових надходжень є внески фізичних осіб, які надходитимуть від конкурсантів, а також від юридичних осіб (спонсорів, благодійників тощо), які забезпечуватимуть встановлення спеціальних призів та премій.

За ДТ субрах. 311 та КТ рах. 48 відображається надходження коштів цільового призначення для фінансування певних заходів, за дебетом – їх використання за певними напрямками, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

При цьому аналітичний облік коштів цільового фінансування і цільових надходжень та їх витрачання провадиться за їх призначенням та джерелами надходжень.

Отже, відкривати окремий рахунок для отримання внесків від учасників конкурсу не потрібно.

 

Щодо депозиту

Чинна на сьогодні редакція Положення №604 не містить якихось умов, застережень чи заборон щодо тимчасового розміщення співорганізаторами конкурсу цільових коштів на депозитних рахунках.

Відповідно до ч. 1 ст. 1058 ЦКУ за договором банківського вкладу (депозиту) одна сторона (банк), що прийняла від другої сторони (вкладника) або для неї грошову суму (вклад), що надійшла, зобов'язується виплачувати вкладникові таку суму та проценти на неї або дохід в іншій формі на умовах та в порядку, встановлених договором.

Договір банківського вкладу укладається на умовах видачі вкладу на першу вимогу (вклад на вимогу) або на умовах повернення вкладу зі спливом встановленого договором строку (строковий вклад) (ч. 1 ст. 1060 ЦКУ).

Вкладний (депозитний) рахунок у пп. 3 п. 3 розд. І Інструкції №492 визначено як рахунок, що відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей, які передаються клієнтом банку в управління на встановлений строк або без зазначення такого строку під визначений процент (дохід) і підлягають поверненню клієнту відповідно до законодавства України та умов договору.

Порядок відкриття вкладних (депозитних) рахунків суб'єктам господарювання, юридичним особам - нерезидентам, представництвам юридичних осіб - нерезидентів в Україні та особливості здійснення операцій за цими рахунками встановлено в розд. VIII Інструкції №492.

Особливості розміщення юридичними особами на вкладних (депозитних) рахунках коштів, наданих їм в управління іншими юридичними особами відповідно до законодавства України, визначаються договором банківського вкладу (п. 97 розд. VIII Інструкції №492).

Внесення цільових коштів, отриманих співорганізатором конкурсу, на вкладний (депозитний) рахунок відображається проведенням ДТ 313 КТ 311.

Відповідно до п. 20 П(С)БО 15 проценти визнаються доходом у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази їх нарахування та строку користування відповідними активами іншими сторонами з урахуванням економічного змісту відповідної угоди. В обліку відсотки, що підлягають отриманню, відображаються ДТ 373 та КТ 719 (чи КТ 733).

 

Щодо оподаткування ПДФО та ВЗ премій переможцям конкурсу

Популяризація українських цінностей, української мови та культури, підвищення інтересу масового глядача до національних фільмів є одним з пунктів державної підтримки кінематографії, задекларованої п. 7 ч. 2 ст. 3 Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Незважаючи на це, на сьогодні не включення до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу суми, яка щороку виплачуватиметься переможцям Всеукраїнського конкурсу короткометражних кінопроектів «Короткі зустрічі» імені Кіри Муратової, в п. 165.1 ПКУ не передбачено.

Статтею 165 ПКУ встановлено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, зокрема:

  • сума державних премій України, призначених законом, постановами Верховної Ради України, указами Президента України (пп. «б» пп. 165.1.1 ПКУ);
  • вартість орденів, медалей, знаків, кубків, дипломів, грамот та квітів, якими відзначаються працівники, інші категорії громадян та/або переможці змагань, конкурсів (пп. 165.1.38 ПКУ);
  • вартість дарунків (а також призів переможцям та призерам спортивних змагань) - у частині, що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році – 1043,25 грн.), за винятком грошових виплат у будь-якій сумі (пп. 165.1.39 ПКУ).

Крім того, пп. 1.7 п. 16-1 підрозділу 10 розд. XX ПКУ передбачено, що звільняються від оподаткування ВЗ доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню).

Водночас перелік доходів, які включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку, встановлено п. 164.2 ПКУ.

Так, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються, зокрема дохід, отриманий таким платником як додаткове благо (пп. 164.2.17 ПКУ).

Також, вказаний дохід є об'єктом оподаткування ВЗ (пп. 1.2 п. 161 підрозділу 10 розд. XX ПКУ).

В податковому розрахунку за ф. №1ДФ відображається під ознакою доходу:

  • 159 – вартість, зокрема, дипломів, знаків, грамот та квітів, якими відзначаються переможці конкурсів;
  • 160 – вартість дарунків (призів переможцям), що не перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році – 1043,25 грн.).

Якщо вартість дарунка перевищує вказаний розмір, то уся сума такого дарунку відображається у податковому розрахунку ф. №1ДФ під ознакою доходу «126» як додаткове благо. Під ознакою доходу «126» також відображається сума грошових виплат переможцям конкурсу.

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»