• Посилання скопійовано

З 29 жовтня вся довгострокова «дебіторка» та «кредиторка» має дисконтуватися

Набрав чинності наказ Мінфіну №379, яким внесено зміни до П(С)БО 7,8,9,10,11 та Інструкції №291

З 29 жовтня вся довгострокова «дебіторка» та «кредиторка» має дисконтуватися

Сьогодні, 29 жовтня, опублікований в "Офіційному Віснику" №83/2019 та набрав чинності  наказ МФУ від 16.09.2019 р. №379. Відповідно з 29 жовтня починають діяти нові правила обліку довгострокової кредиторської та дебіторської заборгованості. 

Нагадаємо, що Наказом №379 затверджено зміни до таких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку:

1. П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість". Зазначено, що вся довгострокова дебіторська заборгованість (а не тільки та, на яку нараховуються проценти) відображається в балансі за її теперішньою вартістю. 

2. З П(С)БО 8 "Нематеріальні активи" виключено розділ "Особливості бухгалтерського обліку нематеріальних активів установами". Крім того, по тексту слова "підприємство/установа" у всіх відмінках і числах замінено словом "підприємство" у відповідних відмінках і числах.

3. У П(С)БО 9 "Запаси" виключено розділ "Особливості бухгалтерського обліку запасів установами" і також слова "підприємство/установа" у всіх відмінках замінено словом "підприємство" у відповідних відмінках.

4. У "Класі 5. Довгострокові зобов'язання" Інструкції №291 уточнено, що рахунки цього класу призначені для обліку даних та узагальнення інформації, зокрема, про заборгованість підприємства щодо зобов'язань із залученням всіх позикових коштів (крім кредитів банків) (а не тільки, на які нараховуються відсотки).

5. З П(С)БО 11 "Зобов'язання" виключено норму, згідно з якою зобов'язання, на яке нараховуються відсотки та яке підлягає погашенню протягом 12 місяців з дати балансу, слід розглядати як довгострокове зобов'язання, якщо первісний термін погашення був більше ніж дванадцять місяців та до затвердження фінансової звітності існує угода про переоформлення цього зобов'язання на довгострокове.

Також уточнено, що всі довгострокові зобов'язання (а не лише ті, на які нараховуються відсотки) відображаються в балансі за їх теперішньою вартістю. Визначення теперішньої вартості залежить від умов та виду зобов'язання.

У примітках до фінансової звітності наводиться інформація про перелік і суми зобов'язань, що включені до статей балансу "Інші довгострокові зобов'язання", "Інші поточні зобов'язання".

6. У П(С)БО 7 "Основні засоби" виключено норму, згідно з якою первісна (переоцінена) вартість об'єкта основних засобів може бути збільшена на суму індексації, проведеної у порядку, встановленому податковим законодавством, з відображенням у бухгалтерському обліку в порядку, передбаченому пунктами 19-21 Положення (стандарту) 7.

Також виключено розділ "Особливості бухгалтерського обліку основних засобів установами", а слова "підприємство/установа" у всіх відмінках замінено словом "підприємство" у відповідних відмінках.

Докладніше про зміни читайте в окремій аналітичній статті від редакції. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»