• Посилання скопійовано

Коригування фінрезультату до оподаткування при продажу основних засобів

Податківці роз’яснили, як визначається залишкова вартість при списанні ОЗ для коригування фінрезультату до оподаткування податком на прибуток

Коригування фінрезультату до оподаткування при продажу основних засобів

Коментар до ІПК ДПС від 20.10.2020 р. № 4321/ІПК/99-00-05-05-02-06

ДПСУ  роз’яснює, що у разі продажу об’єкта основних засобів фінансовий результат до оподаткування:

  • збільшується на суму залишкової вартості такого об'єкта основних засобів, визначеної відповідно до МСФЗ (відображається у рядку 1.1.2 додатка РI до рядка 03 РI Декларації з податку на прибуток підприємств);
  • зменшується на суму його залишкової вартості, визначеної з урахуванням положень ст. 138 ПКУ (відображається у рядку 1.2.2 додатка РI до рядка 03 РI Декларації з податку на прибуток підприємств).

Своэю чергою, для розрахунку «податкової» амортизації відповідно п. 138.3 ПКУ визначається вартість основних засобів та нематеріальних активів без урахування їх переоцінки (уцінки, дооцінки), проведеної відповідно до положень бухгалтерського обліку, а отже в результаті може бути різна залишкова вартість за податковим та бухгалтерським обліком.

Крім того, «податкова» амортизація не нараховується за період невикористання (експлуатації) основних засобів у господарській діяльності у зв'язку з їх консервацією, а отже на цю суму залишкова вартість в податковому обліку буде більшою.

У бухобліку ж проведені переоцінки (уцінки, дооцінки) призводять до перегляду суми амортизації, яка нараховується надалі. Отже, сума залишкової вартості, що підлягає включенню у зменшення фінрезультату до оподаткування при продажу (списанні) ОЗ, може відрізнятись від суми, визначеної за правилами П(С)БО або МСФЗ, залежно від розміру амортизації, що нараховувалась.

Детальніше про податкові наслідки переоцінки ОЗ ми писали тут.

Зауважимо, що для платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за правилами бухгалтерського обліку за останній річний звітний період не перевищує сорока мільйонів гривень, об’єкт оподаткування може визначатися без коригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці Розділу ІІІ ПКУ (крім від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»