• Посилання скопійовано

Повторне введення ОЗ в експлуатацію: які податкові наслідки?

Підприємство вирішило продати ОЗ (складське обладнання) і перевело його за залишковою вартістю на субрахунок 286. Але протягом 2 років так і не продало. Прийнято рішення знову використовувати це обладнання, ввівши в експлуатацію. Як відобразити це в обліку?

Повторне введення ОЗ в експлуатацію: які податкові наслідки?

За якою вартістю ввести в експлуатацію?

Згідно з п. 12 розд. ІІ НП(С)БО 27 у разі відмови від реалізації необоротного активу підприємство оцінює необоротний актив, який більше не визнається як утримуваний для продажу, за нижчою з оцінок:

  1. балансовою вартістю необоротного активу на момент його визнання як утримуваного для продажу, скоригованою на суми амортизації та переоцінки, які було б визнано за період його утримання для продажу, або
  2. вищою з оцінок: чистою вартістю реалізації необоротного активу або вартістю використання.

Суму коригування включає до інших витрат (доходів) звітного періоду.

На наш погляд, коригування включаються до субрахунку 977 «Інші витрати діяльності» чи 746 «Інші доходи».

Отже, спершу потрібно визначити:

  1. амортизацію за період перебування на субрахунку 286, за умови, якби обладнання використовувалося й амортизувалося, та скоригувати на таку амортизацію балансову вартість;
  2. чисту вартість реалізації обладнання;
  3. вартість використання.

 

Визначення амортизації та коригування балансової вартості

Нехай на момент переведення на субрахунок 286 первісна вартість обладнання — 92000 грн, нарахований знос — 12000 грн, балансова вартість — 80000 грн. Аби обладнання і далі використовувалося, за час перебування на субрахунку 286 сума нарахованої амортизації нехай становила би, приміром, 20000 грн. Таким чином, балансова вартість, скоригована на суму амортизації, — 60000 грн (80000 - 20000).

 

Визначення чистої вартості реалізації

Чиста вартість реалізації необоротного активу — справедлива вартість необоротного активу за мінусом очікуваних витрат на його реалізацію (п. 4 НП(С)БО 7).

Справедлива вартість — сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов’язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 НП(С)БО 7).

Наприклад, нехай підприємство встановило, що чиста вартість реалізації обладнання (продажна вартість за мінусом очікуваних витрат на продаж) — 70000 грн.

 

Визначення вартості використання

Оцінка можливого використання запасів може бути визначена виходячи з вартості подібних запасів за наявності їх на балансі підприємства, з урахуванням ступеня їх придатності до експлуатації (п. 2.12 Методрекомендацій №2).

Тобто, якщо підприємство має на балансі подібне обладнання, яке використовується, за вартість використання воно може взяти залишкову вартість такого обладнання, скориговану на ступінь придатності до експлуатації обладнання, яке оцінюється.

Припустімо, підприємство не має такого обладнання. Тому вартість використання воно визначає в розмірі 0 грн.

 

Вибір оцінки для зарахування обладнання до складу ОЗ

Чиста вартість реалізації (70000 грн) вища за вартість використання (0 грн), тому для порівняння беремо чисту вартість реалізації — 70000 грн, порівнюючи її з балансовою, відкоригованою на амортизацію, — 60000 грн.

З цих двох оцінок нижчою є відкоригована балансова — 60000 грн. Тому саме за такою оцінкою і вводимо обладнання в експлуатацію.

А різницю між собівартістю на субрахунку 286 (80000 грн) і оцінкою обладнання (60000 грн) у розмірі 20000 грн (80000 - 60000) списуємо на субрахунок 977.

 

Якими проведеннями обладнання зарахувати до складу ОЗ

Згідно з нормами Інструкції №291 такого проведення, як Д-т 10 К-т 28, немає. Зі складу запасів зарахувати до складу ОЗ можна тільки через рахунок капітальних інвестицій — 15.

Отже, в описаній ситуації будуть такі проведення:

  • Д-т 977 К-т 286 — 20000 грн (списана різниця між балансовою вартістю обладнання й оцінкою для зарахування до складу ОЗ);
  • Д-т 152 К-т 286 — 60000 грн (припинення визнання обладнання утримуваним для продажу);
  • Д-т 104 К-т 152 — 60000 грн (введення обладнання в експлуатацію).

Для більшої зручності покажемо також у вигляді таблиці (див. таблицю нижче).

Таблиця

Відображення в обліку введення в експлуатацію раніше виведеного основного засобу


з/п

Господарська операція

Бухгалтерський облік

Сума, грн

Д-т

К-т

1.

Списано різницю між балансовою вартістю обладнання і оцінкою для зарахування до складу ОЗ

977

286

20000

2.

Припинення визнання обладнання утримуваним для продажу на підставі акта внутрішнього переміщення ОЗ

152

286

60000

3.

Введення обладнання в експлуатацію на підставі акта введення в експлуатацію ОЗ*

104

152

60000

* Якщо операції 2 і 3 відбуваються одночасно, акт внутрішнього переміщення ОЗ можна не складати, достатньо акта введення в експлуатацію ОЗ.

 

Яким документом оформити?

Припинення визнання обладнання утримуваним для продажу можна оформити актом внутрішнього переміщення ОЗ, форма якого затверджена Наказом №818. На підставі цього акта проведення: Д-т 152 К-т 286.

Введення в експлуатацію можна оформити актом введення в експлуатацію ОЗ, форма якого також затверджена Наказом №818. На підставі цього акта проведення: Д-т 104 К-т 152.

Але якщо як припинення визнання, так і введення в експлуатацію відбуваються одночасно, можна оформити одним документом — актом введення в експлуатацію ОЗ.

В актах наводять і розрахунок вартості обладнання. Акти складаються комісією, призначеною керівником підприємства. Затверджені керівником акти є підставою для записів у бухгалтерському обліку.

Нагадаємо, що затверджені Наказом №818 форми є обов’язковими лише для суб’єктів господарювання державного сектору. Решта суб’єктів господарювання можуть використовувати їх або в незміненому вигляді, або розробити власні форми актів, використавши затверджені Наказом №818 як основу.

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»