• Посилання скопійовано

Для бюджетників затверджено нові типові форми з обліку та списання запасів

Мінфін затвердив нові типові форми з обліку та списання запасів суб'єктами державного сектору та порядок їх складання

Для бюджетників затверджено нові типові форми з обліку та списання запасів

Мінфін наказом від 13.12.2022 р. №431 (зареєстрований в Мін'юсті 28.12.2022 р. за №1692/39028) затвердив нові типові форми з обліку та списання запасів суб'єктами державного сектору. А саме:

  • Акт приймання-передачі запасів;
  • Акт про приймання запасів;
  • Прибутковий ордер;
  • Акт списання запасів;
  • Накладна (вимога);
  • Меню-вимога на видачу продуктів харчування;
  • Лімітно-забірна картка;
  • Картка (книга) складського обліку запасів;
  • Журнал реєстрації битого посуду;
  • Відомість з надходження продуктів харчування;
  • Відомість з витрачання продуктів харчування;
  • Матеріальний ярлик.

Крім того, при складанні цих типових форм з обліку та списання запасів розпорядники бюджетних коштів, Казначейство та фонди загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування повинні будуть використовувати новий Порядок, який затверджений цим же наказом.

Суб'єкти державного сектору відповідно до галузевих особливостей можуть розробляти власні форми для оформлення господарських операцій з надходження, руху та вибуття запасів, які повинні містити обов'язкові реквізити, визначені Законом про бухоблік, Положенням №88 та цим Порядком, та затверджувати їх у розпорядчому документі про організацію бухгалтерського обліку.

Приймання та оприбуткування матеріальних цінностей, які надійшли від постачальників або від переробників з переробки на стороні, можуть оформлюватись товарно-транспортною накладною з використанням штампа (позначення) про оприбуткування.

Вибуття запасів шляхом реалізації може оформлюватись товарно-транспортною накладною, яку виписує уповноважена особа суб'єкта державного сектору на основі господарського договору, дозволу керівника або уповноваженої ним особи.

Реєстрація первинних документів з надходження та вибуття запасів може оформлюватися реєстром, який складається матеріально відповідальною особою в довільній формі та містить інформацію про кількість первинних документів, номери первинних документів тощо. Реєстр подається до бухгалтерської служби суб'єкта державного сектору разом з відповідними первинними документами та додатками (за наявності) у строки, передбачені графіком документообороту.

Інформація про залишок запасів у місцях зберігання на початок і кінець місяця, про їх надходження та витрачання відображається у матеріальному звіті, який складається матеріально відповідальною особою в довільній формі та подається до бухгалтерської служби в строки, передбачені графіком документообороту. Матеріальний звіт заповнюється у кількісному вимірі на підставі первинних документів про наявність та рух запасів.

У разі необхідності суб'єкти державного сектору можуть передбачати графіком документообороту ведення опису карток з обліку запасів, який складається у довільній формі.

Типові форми з обліку та списання запасів можуть застосовуватися юридичними особами, створеними відповідно до законодавства України, незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, а також представництвами іноземних суб'єктів господарської діяльності.

Цей наказ набере чинності з 1 січня 2023 року, але не раніше дня офіційного опублікування (станом на 10.01.2023 р. не опублікований).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»