• Посилання скопійовано

ФОП хоче торгувати товарами – з чого почати?

Про те, як під час війни зареєструватися ФОП, як стати на облік у податковій, як відкрити рахунок у банку, ми вже проаналізували. У цьому матеріалі розповімо, як почати діяльність з торгівлі товарами (наприлад, товарами для тварин) і як організувати розрахунки з покупцями

ФОП хоче торгувати товарами – з чого почати?

Яка система оподаткування підходить для торгівлі покупними товарами?

Нагадаємо, що ФОП можуть застосовувати:

  • загальну систему оподаткування зі сплатою ПДФО, військового збору та ЄСВ з чистого доходу. Чистий оподатковуваний дохід визначається як різниця між виручкою та витратами ФОП. Правила загальної системи врегульовані ст. 177 ПКУ;
  • спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку з виручки та ЄСВ в розмірі не менше мінімального внеску. Правила спрощеної системи врегульовані главою 1 розділу XIV.

За загальними правилами, спрощена система для першої, другої та третьої групи платників ЄП  не дає їм права торгувати деякими товарами  – пп. 291.5.1 ПКУ, зокрема, єдинникам 1 – 3 груп заборонено:

  • виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності фізичних осіб, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин);
  • видобуток, виробництво, реалізація дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення (крім виробництва, постачання, продажу (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння);
  • видобуток, реалізація корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення.

На практиці, якщо ФОП не торгує вищезазначеними товарами, йому вигідно обрати спрощену систему. В залежності від обсягів та видів діяльності можна обрати першу, другу або третю групу платників єдиного податку.

Вид товарів жодним чином не впливає на вибір групи чи ставки єдиного податку та не має жодної специфіки з точки зору оподаткування. Наприклад, регламентований облік та оподаткування роздрібної торгівлі зоотоварами, канцелярією, книжками, продуктами харчування і т.д. є ідентичним. Інша річ, що деякі товари вимагають сертифікації (наприклад, корми для тварин потребують сертифікації), або вимагається ліцензування діяльності з їх продажу – медичні товари, ліки тощо. Проте ці питання вже виходять за рамки обліку та оподаткування.

Ліміти доходів для ФОП 1 – 3 груп наведені у п. 291.4 ПКУ. З 1 січня 2022 року ліміт доходу становить:

  • для І групи - 167 МЗП (1 085 500 грн),
  • для ІІ групи – 834 МЗП (5 421 000 грн),
  • для ІІІ групи – 1167 МЗП (7 585 500 грн).

Докладніше про групи ФОП читайте у нашому довіднику тут.

Тож якщо:

  • фактичний або плановий обсяг доходу не перевищує 167 мінзарплат, а ФОП планує торгувати на ринку, то він може обрати першу групу. При цьому ФОП має працювати самостійно, без найманих працівників;
  • фактичний або плановий обсяг доходу не перевищує 834 мінзарплати, а ФОП планує торгувати на ринку або у власному чи орендованому приміщенні, то він може обрати другу групу. Єдинник другої групи вже може наймати працівників, але не більше 10 чол. одночасно;
  • фактичний або плановий обсяг доходу перевищує 834, але не перевищує 1167 мінзарплат, ФОП може обрати третю групу платників ЄП за ставкою 5 % або 3% від виручки. Ставка 3% передбачає реєстрацію платником ПДВ. Третя група ЄП має найменше обмежень у діяльності порівняно з першою та другою групою та не має обмежень щодо кількості найманих працівників.

Відповідь на питання, чи реєструватися платником ПДВ (при цьому ставка ЄП буде 3%), залежить від того, чи є більшість покупців ФОП платниками ПДВ. Якщо так, то і самому ФОП краще теж бути платником ПДВ, щоб мати можливість складати покупцям податкові накладні. Якщо ж ФОП планує торгувати товарами широкого вжитку, а його покупцями будуть звичайні фізичні особи, то такому ФОП простіше застосовувати ставку 5% та не реєструватися платником ПДВ.

Платникам єдиного податку, які не є платниками ПДВ (перша, друга та третя група зі ставкою 5%) не потрібно зважати на вимоги п. 181.1 ПКУ щодо обов’язкової реєстрації платниками ПДВ при досягненні обсягу операцій 1000000 грн, тому що вони на них не поширюються.

 

Які можливості дає особливий режим оподаткування за ставкою ЄП 2% під час воєнного стану?

З 1 квітня 2022 в Україні запроваджено особливий режим оподаткування за ставкою ЄП 2%. Цей режим можно обрати при реєстрації ФОП, або подати заяву про перехід на ставку ЄП 2%, якщо ФОП вже зареєстрований і перебуває на загальній або спрощеній системі.

Наш оглядовий матеріал про те, що саме змінилося для ФОП під час війни, читайте тут. Тут ми писали про запровадження особливого режиму для єдинників.

Але станом на дату підготовки цього матеріалу ці правила вже двічі вдосконалювали. Ці зміни ми проаналізувати тут та тут.

Зокрема:

  • дохід платника ЄП за ставкою 2% не обмежується;
  • з 1 квітня 2022 року суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку «спецгрупи» з наступного робочого дня після подання заяви. Заява подається за формою заяви про застосування спрощеної системи оподаткування;
  • роздріб підакцизних товарів дозволили усім СГ, а не лише фізособам-підприємцям. Тобто на ЄП за ставкою 2% можна вести роздрібну торгівлю алкоголем, тютюновими виробами та пальним;
  • після закінчення воєнного стану треба буде зважати на суму доходу, яку ФОП отримає за 2022 календарний рік. Наприклад, у разі переходу після війни зі ставки 2% на ставку 5% ЄП слід буде відповідати умові граничного розміру доходу в 1167 мзп  (зараз це 7 млн 585,5 тис грн.).  Про це ми писали тут.
  • після закінчення воєнного стану також повернуться і обмеження щодо торгівлі деякими видами товарів, про які ми говорили у попередньому розділі, зокрема, не можна буде торгувати підакцизними товарами вроздріб.

Про те, як ФОПи сплачують ЄСВ у 1 кварталі 2022 року, ми писали тут. Зокрема, ФОПи–«єдинники» і ФОПи на загальній системі оподаткування звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року. Докладніше про це – тут.

 

Місце торгівлі – на ринку, власне або орендоване

Як ми вже зазначали вище, ФОП може торгувати товарами на ринку, або в окремому власному чи орендованому приміщенні.

Якщо місце торгівлі – на ринку, це дає можливість застосовувати першу групу платників ЄП, але й торгувати доведеться самостійно.

Якщо є власне приміщення – можна використовувати його і зекономити на орендній платі.

Якщо власного приміщення немає, доведеться орендувати. Договір оренди приміщення або торгового місця укладається за загальними правилами. Умови договору визначаються сторонами – орендарем та орендодавцем.

Оскільки ФОП-єдинникам, в тому числі і платникам ЄП за ставкою 2%, заборонені негрошові розрахунки, то ФОП не має права застосовувати взаємозаліки – на це треба звернути увагу при укладенні договору оренди. Зокрема, єдинник не може передбачити в договорі розрахунки за оренду приміщення такі умови, як здійснення ремонту приміщення в рахунок орендної плати, передання орендодавцю торгового обладання або товару в рахунок плати за оренду тощо.

 

Застосування РРО та POS-терміналів

Умови застосування РРО платниками єдиного податку з 01.04.2021 р. показані в таблиці.

Таблиця

 Умови застосування РРО платниками єдиного податку з 01.04.2021 р.

Групи платників єдиного податку

Застосування РРО

1 група

Не застосовують (пп. 296.10 ПКУ)

2 група

Застосовують РРО незалежно від обсягу доходу крім винятків:
- якщо «єдинник» проводить розрахунки з покупцями виключно у безготівковій формі шляхом переказу коштів на рахунок продавця (приймання платежів картками вважається розрахунковою операцією із метою застосування Закону про РРО, тому під це виключення не підпадає);
- якщо «єдинник» здійснює операції, зазначені у ст. 10 Закону про РРО, наведені у Переліку №1336.

3 група

4 група

Про застосування РРО та POS-терміналів в роздрібній торгівлі ми пишемо багато і регулярно. Які РРОшні правила діяли до війни, можна дізнатися з таких матеріалів:

Наприклад, якщо ФОП є платником ЄП 2 або 3 групи, займається роздрібною торгівлею товарами, приймає від покупців готівку та застосовує POS-термінал, він зобов’язаний застосовувати РРО незалежно від обсягу його річного доходу.

Під час війни всі ці правила залишаються чинними, проте до кінця воєнного стану податківці не застосовуватимуть штрафи за незастосування РРО.

Також читайте ще матеріали на тему застосування РРО під час війни:

 

Облік торговельної діяльності та первинні документи

З 26 листопада 2021 року було запроваджено ведення товарного обліку для ФОП.

Товарний облік повинні вести ФОП, які торгують товарами та здійснюють розрахункові операції і належать до таких груп:

  1. Всі ФОП на загальній системі;
  2. Всі ФОП на єдиному податку 3-ї групи за ставкою 3% (платники ПДВ);
  3. Всі ФОП на єдиному податку будь-якої групи, які торгують такими трьома групами товарів:
  • технічно складними побутовими товарами, що підлягають гарантійному ремонту;
  • лікарськими засобами та виробами медичного призначення (ветеринарних препаратів та засобів для лікування тварин це не стосується!);
  • ювелірними та побутовими виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Зокрема, торговці зоотоварами, що перебувають на єдиному податку і не є платниками ПДВ,  не належать до цих груп і тому не зобов’язані вести товарний облік.

Ми присвятили цій темі великий матеріалі.

За роз’ясненням Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики, ФОП – платники ЄП і неплатники ПДВ, які не продають технічно складні побутові товари, що підлягають гарантійному ремонту, лікарські засоби та вироби медичного призначення, ювелірні та побутові вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, не зобов’язані вести облік товарних запасів та підтверджувати їх походження первинними документами для цілей контролю за дотриманням законодавства у сфері застосування РРО. Ми коментували цю позицію тут.

Втім, кожний підприємець зацікавлений у веденні достовірного обліку своєї діяльності. Якщо у нього немає обов’язку вести товарний облік за встановленими формами, він може розробити власну систему обліку на свій розсуд.

***

УВАГА!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

А найбільша спільнота бухгалтерів в Україні – у нашій групі на Facebook

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»