• Посилання скопійовано

Практичні нюанси реєстрації благодійних організацій

З початку війни багато хто працює з іноземними донорами, доставляють гуманітарну допомогу (у т. ч. разом з волонтерами), дійшли висновку про необхідність реєстрації благодійного фонду. Як це можна зробити під час воєнного стану, розповімо покроково

Практичні нюанси реєстрації благодійних організацій

У зв’язку з численними змінами після 24.02.2022 року у тих, хто бажає зареєструвати благодійний фонд, виникають такі питання:

  1. Які особливі вимоги до статуту благодійного фонду?
  2. Хто може бути засновником благодійного фонду?
  3. Який порядок реєстрації благодійного фонду?
  4. Чи можна реєструвати міжнародний благодійний фонд?

Надамо відповідь на них та поділимось окремими практичними нюансами реєстрації.

 

Особливі вимоги до статуту благодійного фонду

Оскільки ми говоримо про благодійний фонд, то його установчим документом є статут, який затверджується засновником (засновниками) благодійної організації або уповноваженими ними особами.

Вимоги до статуту благодійного фонду визначені у ч. 2 ст. 14 Закону № 5073, а саме:

  1. найменування благодійної організації;
  2. цілі та сфери благодійної діяльності (окреслені у ст. 3 Закону № 5073);
  3. органи управління благодійної організації, їх склад, компетенцію, порядок діяльності та прийняття ними рішень (ст. 19-22 Закону № 5073);
  4. порядок призначення, обрання або затвердження членів органів управління благодійної організації (крім вищого органу управління благодійного фонду), їх заміщення, зупинення їх повноважень, припинення їх повноважень (відкликання) — можна прочитати у ст. 20 Закону № 5073;
  5. порядок внесення змін до установчих документів благодійної організації;
  6. джерела активів (доходів), порядок контролю і звітності благодійної організації (ст. 16 Закону № 5073);
  7. підстави та порядок припинення благодійної організації, у тому числі порядок розподілу активів (ст. 18 Закону № 5073).

Якщо ваш благодійний фонд планує займатись волонтерством та працювати з волонтерами, то тут варто врахувати й вимоги Закону України від 19.04.2011 р. №3236-VI “Про волонтерську діяльність”.

Для цього у розділі Статуту, де зазначаються цілі та сфери благодійної діяльності, варто вказати, що серед них ви бачите себе у сфері сприяння здійсненню волонтерської діяльності (волонтерство) та залучення їх суб’єктів до діяльності Фонду.

Відповідно й цілями (завданнями) благодійної діяльності Фонду слід визначити й організацію волонтерської діяльності та сприяння роботі їх суб’єктів.

Загалом напрями волонтерської діяльності наведені у ч. 3 ст. 1 Закону № 3236, їх можна також вписати до свого статуту.

 

Ознака неприбутковості — також у статуті

Оскільки ми торкнулись волонтерського напрямку діяльності майбутнього Фонду, то нагадаємо, що залучати волонтерів до своєї діяльності можуть організації та установи, які є неприбутковими (ч. 1 ст. 5 Закону № 3236).

У п. 133.4 ПКУ прямо сказано, що не є платниками податку неприбуткові підприємства, установи та організації у порядку та на умовах, встановлених цим пунктом.

А вже відповідно до пп. 134.4.1 ПКУ неприбутковим підприємствам, установам та організаціям визначені одночасно чіткі вимоги (ознаки) неприбутковості.

І доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Тому у Статуті Фонду визначають як види та форми благодійної діяльності, так і прописують, що Фонд є неприбутковою організацією, яка не має на меті отримання прибутків. Хоча й має право мати у власності рухоме й нерухоме майно, матеріальні та нематеріальні активи, кошти, інше майно, що використовується для здійснення статутної діяльності Фонду.

Важливо! Якщо Фонд планує мати адміністративний персонал, то слід врахувати, що розмір  витрат на його утримання не може перевищувати 20% доходу у поточному році.

 

Засновники благодійного фонду

Засновниками благодійних організацій можуть бути дієздатні фізичні та юридичні особи, крім органів державної влади, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб публічного права.

При цьому благодійний фонд може бути створено одним чи кількома засновниками. Активи благодійного фонду можуть формуватися учасниками та/або іншими благодійниками. При цьому статут благодійного фонду може дорівнювати “0” грн або будь-яка інша сума (за рішенням засновника(ів)).

Загалом благодійним фондом визнається благодійна організація, яка діє на підставі статуту, має учасників та управляється учасниками, які не зобов’язані передавати цій організації будь-які активи для досягнення цілей благодійної діяльності.

І тут важливо розуміти, що благодійні фонди можуть мати, крім засновників, інших учасників, що вступили до їх складу в порядку, встановленому статутами таких благодійних фондів.

Для прикладу: рішення про приймання до учасників Фонду або виключення зі складу учасників Фонду приймається відкритим голосуванням більшістю голосів.

Учасники Фонду можуть мати право, зокрема, брати участь у всіх видах діяльності Фонду,  отримувати матеріальну та іншу допомогу, згідно з чинним законодавством та цим Статутом та  скликати позачергові збори.

Серед обов'язків учасників Фонду, зокрема, можуть бути: участь у роботі Загальних зборів учасників Фонду, популяризація ідеї, мети, статутні завдання і діяльність Фонду тощо.

 

Рішення про створення Фонду

Про створення благодійного фонду засновники приймають відповідне рішення, де, як показує практика реєстрації під час воєнного стану, має бути зазначено:

  • повне та скорочене найменування Фонду (як це зроблено у Статуті) українською, за наявності англійською мовою,
  • місцезнаходження Фонду,
  • виконавчим органом управління Фонду — Директор, голова тощо;
  • види економічної діяльності згідно з КВЕД ДК:2010. Втім, він є лише один 99 "Надання іншої соціальної допомоги без забезпечення проживання, н. в. і. у. " (основний). Хоча деякі вказують також й 88.10 "Надання соціальної допомоги без забезпечення проживання для осіб похилого віку та інвалідів";
  • вказати про затвердження Статуту Фонду в редакції, що додається до рішення про створення фонду;
  • визначити осіб, які мають право діяти від Фонду без довіреності з правом підписання та подання документів. Не будемо забувати, що представництво за ЄДР поділяється на представництво в цілях виключно для вчинення реєстраційних дій або інше представництво перед третіми особами.

 

Порядок реєстрації благодійного фонду

Тут варто зупинитись окремо. Адже при поданні документів державному реєстратору для реєстрації (створенні) нового Фонду (з врахуванням вимог Постанови КМУ від 06.03.2022 р. № 209 слід підготувати такий пакет документів:

  1. статут роздрукований, прошитий та пронумерований — підписи засновників на статуті нотаріально не посвідчуються,
  2. рішення засновника(ів) благодійного фонду, підпис не посвідчуються нотаріально (хоча варто згадати про те, що у статуті Фонду може міститись вимога про обов’язкове їх нотаріальне посвідчення у разі внесення змін — абзац четвертий п. 6 ч. 1 ст. 15 Закону № 755),
  3. реєстраційна заява форми 2 — у ній, до речі, слід також заповнювати дані бенефіціара на стор. 2 заяви, а також не забудьте заповнити арк. 8 заяви форми 2 “Відомості про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій” та відмітити позначкою бажання про включення Фонду до Реєстру неприбуткових установ та організацій,
  4. структура власності благодійного фонду (п. 17 ч. 1 ст. 17 Закону № 755). До речі, багато майбутніх засновників таких Фондів задають питання, про яких бенефіціарів можна говорити, якщо засновник не отримує жодних прибутків, дивідендів тощо. Втім, без цього документу у вас не приймуть документи;
  5. копія паспорта-книжечки кожного засновника як бенефіціара — фізособи, засвідчена нотаріально. Тут вимоги, як показує практика, не змінились навіть під час дії воєнного стану. Вимоги до документів для резидентів та нерезидентів (ФО та ЮО) наведені у ч. 18, 19 Закону №755.

 

Реєстрація благодійного фонду безоплатна

Увага! На сьогодні назву благодійного фонду вказується так: Благодійна організація “Благодійний фонд “Власна назва”Вимоги до “Власної назви” фонду можна знайти у Наказі Мін'юсту від 05.03.2012 р. № 368/5.

Відразу зауважимо, що документи про реєстрацію благодійного фонду можна подавати відразу державному реєстратору управління державної реєстрації.

 

Чи може бути міжнародний благодійний фонд?

Нагадаємо, що Закон №5073-VI фактично скасував поділ благодійних фондів за міжнародною та українською територіальною ознакою. Принаймі, у цьому чинному законі такого не передбачено. Відтак, створений благодійний фонд має право здійснювати свою діяльність як на території України, так і за її межами. При цьому таке бажання слід також висловити у статуті фонду. Зокрема, розвиток міжнародної співпраці України та сприяння здійсненню міжнародних програм прописано у переліку сфер благодійної діяльності (п. 1214 ч. 2 ст. 3 Закону № 5073).

Проте все ж багато хто в Україні вважає за необхідне мати в назві слово “міжнародний”.

У такому разі це можна використати у власній назві Фонду. Наприклад, Благодійна організація “Благодійний Фонд “Міжнародний фонд __________”.

***

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»