• Посилання скопійовано

Як відновити втрачені первинні документи

Податківці нагадали порядок відновлення втрачених або знищенних первинних документів на виплату зарплати

Як відновити втрачені первинні документи

У листі від 27.01.2016 р. №859/З/99-99-19-02-02-15 податківці нагадали, що у разі пропажі або знищення первинних документів, облікових регістрів і звітів керівник підприємства,установи повинен:

  • письмово повідомити про це правоохоронні органи;
  • наказом призначити комісію для встановлення переліку відсутніх документів та розслідування причин їх пропажі або знищення.

Для участі в роботі комісії запрошуються представники слідчих органів, охорони і державного пожежного нагляду.

Результати роботи комісії оформляються актом, який затверджується керівником підприємства, установи. Копія акта надсилається органу, у сфері управління якого перебуває підприємство, а також ДПІ – підприємствами та місцевому фінансовому органу – установами, в 10-денний строк.

У разі втрати, пошкодження або дострокового знищення первинних документів, платник податків зобов'язаний у 5-денний строк з дня такої події повідомити контролюючий орган за місцем обліку в порядку, встановленому для подання податкової звітності.

Способи подання звітності регламентує п. 49.3 ПКУ:

  • особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
  •  надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.

Платник податків зобов'язаний відновити втрачені документи протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення до контролюючого органу.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»