• Посилання скопійовано

Перевозимо алкогольні напої – чи обов’язково ТТН має бути зареєстрована у Єдиному реєстрі?

Підприємство здійснює продаж (відвантаження) оптових партій пива, сидру та перрі (без додавання спирту). Які ТТН йому при цьому слід складати і чи обов’язково реєструвати такі ТТН в Єдиному реєстрі? Ось що відповіла ДФСУ

Перевозимо алкогольні напої – чи обов’язково ТТН має бути зареєстрована у Єдиному реєстрі?

Коментар до листа ДФСУ від 24.07.2018 р. №3249/6/99-99-12-01-02-15/ІПК

Для відповіді податківці навели норму п. 10 Порядку №806. За нею ТТН заповнюються суб’єктами господарювання незалежно від форми власності, що мають ліцензії на виробництво та/або торгівлю спиртом етиловим та алкогольними напоями, під час відвантаження спирту етилового та алкогольних напоїв з акцизного складу.

На підставі цієї норми податківці вказали, що ця вимога стосується лише суб’єктів господарювання, де є акцизний склад.

Ось так, коротко, але ясно не для всіх. Як зрозуміти це роз’яснення?

 

ТТН – якої вона має бути форми?

У згаданому Порядку №806 під ТТН мається на увазі товарно-транспортна накладна на переміщення спирту етилового та алкогольних напоїв. Форму її затверджує Мінінфраструктури. І дійсно, такі форми ТТН існують (їх дві – окремо на спирт та алкоголь) і затверджені вони Наказом №154.

Але чи треба складати такі форми ТТН на пиво, сидр та перрі?

З одного боку, в Інструкції №154 зазначено, що всі   наведені   терміни,   які використовуються  у  формах  ТТН, зокрема, і на переміщення алкогольних напоїв,  уживаються у значенні,  визначеному чинним законодавством України. Отже, алкоголь в даному випадку – це те, що визнається алкоголем за Законом №481. Сидр, перрі і пиво (крім безалкогольного) ними визнаються. Тож маємо аргумент на користь того, що на відвантаження і перевезення таких напоїв потрібно виписувати саме «алкогольну» ТТН.

З іншого боку, в цій же Інструкції наголошується, що  ТТН  на  переміщення  алкогольних напоїв реєструються  в  Єдиному реєстрі товарно-транспортних накладних з  присвоєнням їм   реєстраційного  номера  в  порядку,  встановленому  КМУ. Ось тут ми і доходимо до Порядку №806 і роз’яснень податківців, що він застосовується лише тими, в кого є акцизний склад. А якщо такого складу немає – виходить і «алкогольні» ТТН складати необов’язково (достатньо звичайної форми).  

Втім, щодо форм ТТН в цьому випадку податківці консультують розмито. Вважається, що це питання не критичне, головне – реєструвати ТТН чи ні.  І тут все впирається в те, що таке акцизний склад для алкогольних напоїв і кому потрібно їх мати.   

 

Акцизний склад та його розпорядник

Відповідно до пп. 14.1.6 ПКУ акцизним складом є спеціально обладнані приміщення на обмеженій території (далі – приміщення), розташовані на митній території України, де під контролем постійних представників контролюючого органу розпорядник акцизного складу провадить свою господарську діяльність шляхом вироблення, оброблення (перероблення), змішування, розливу, пакування, фасування, зберігання, одержання чи видачі спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів.

При цьому, виходячи з роз’яснень податківців в «ЗІР», головним моментом є саме вироблення, оброблення та перероблення, змішування та розлив алкогольних напоїв. Тобто операції, які здійснюють їх виробники. Якщо такі операції суб’єктом господарювання не здійснюються і займається він виключно торгівлею алкогольними напоями, акцизний склад йому не потрібен. Про це ми писали тут.

З огляду на наведене вище, оптовим торговцям не потрібно реєструвати ТТН у ЄР ТТН.

 

Що буде виробнику алкоголю за нереєстрацію ТТН?

А ось якщо  ви не просто торговець, а й виробник алкогольних напоїв, тут вже без складання «алкогольних» ТТН не обійтися. Як і не обійтися без їх реєстрації в Єдиному реєстрі.

Усі зміни щодо акцизів
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

За п. 230.18 ПКУ транспортування спирту етилового, горілки та лікеро-горілчаних виробів, відвантажених з акцизного складу підприємства, на якому виробляються спирт етиловий, горілка та лікеро-горілчані вироби, без ТТН, зареєстрованих в ЄРТТН, з відміткою представника контролюючого органу на акцизному складі забороняється.

Тобто представник контролюючого органу має право не поставити відмітку, яка дозволяє відвантаження та вивезення алкоголю з акцизного складу, без реєстрації ТТН у ЄР ТТН. 

Порушення цих правил загрожує суттєвим штрафом.

При відвантаженні алкоголю без такої відмітки до виробника буде застосовано штраф за ст. 17 Закону №481. Вивезення  спирту  етилового,  горілки  та  лікеро-горілчаних виробів з території акцизного  складу  або  транспортування  такої продукції  без  відмітки  представника  органу доходів і зборів на ТТН  про  погодження  відпуску  -  200% вартості вивезеної або транспортованої продукції, але не менше 15000 грн.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»