• Посилання скопійовано

ФОП переходить з ЄП на загальну систему: як звітувати?

У разі відмови від застосування спрощеної системи у зв’язку з переходом на загальну систему фізособи-«єдинники» зобов’язані подати декларацію з типом форми «Звітна» у складі якої формується Додаток 1 з типом «Звітна»

ФОП переходить з ЄП на загальну систему: як звітувати?

Податківці у підкатегорії 107.01.07 «ЗІР» вказали, що у разі відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на загальну систему оподаткування, платники єдиного податку першої - третьої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця  у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп подають Декларацію за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752) (далі – Декларація), у складі якої формується додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1) до Декларації за податкові звітні періоди 2021 року.

У разі відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, фізичні особи – підприємці на спрощеній системі оподаткування зобов’язані подати Декларацію з типом форми «Звітна» у складі якої формується Додаток 1 з типом «Звітна», розділи якого заповнюють таким чином:

  • у розд. 1 вказується реєстраційний номер облікової картки платника податків з врахуванням примітки 4 до Додатка 1;
  • у розд. 2 – серія (за наявності) та номер паспорта для ідентифікації платника єдиного внеску у Пенсійному фонді України з врахуванням примітки 5 до Додатка 1;
  • у розд. 3 – прізвище, ім’я, по батькові (за наявності);
  • у розд. 4 в полі «Податковий (звітний) період» проставляється позначка «Х» поруч з відповідним звітним періодом – рік;
  • у розд. 5 в полі «перехід на сплату інших податків і зборів» «Тип форми» проставляється позначка «Х», при цьому одночасно заповнюється розд. 8;
  • у розд. 7 вказується основний код економічної діяльності за КВЕД згідно з реєстраційними документами;
  • у розд. 8 – період перебування фізичної особи – підприємця на спрощеній системі оподаткування, як платника єдиного внеску, зазначається період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дати переходу на сплату інших податків і зборів (останнє число місяця, в якому платник перебував на спрощеній системі оподаткування), та код категорії застрахованої особи (зазначається цифра «6»);
  • рядки та графи у розд. 9 обов’язково заповнюються в розрізі місяців за період визначений у розд. 8, де у графі 2 відображається самостійно визначена сума доходу, на яку нараховується єдиний внесок, з урахуванням максимальної величини, а у графі 4 обчислюються суми нарахованого єдиного внеску. Загальна сума нарахованого єдиного внеску за звітний період зазначається у рядку «Усього» графи 4.

Значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9 Додатка 1 переноситься до рядка 21 «Сума єдиного внеску, яка підлягає сплаті на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду» розд. VІІ Декларації.

 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»