• Посилання скопійовано

Скасування типових форм щодо ОЗ та запасів: новий наказ Держстату

Держстат скасував попередні накази від 17.09 2021 р. №238 та від 30.09.2021 р. №247, а також наново (!) скасував деякі типові форми первинних документів

Скасування типових форм щодо ОЗ та запасів: новий наказ Держстату

Держстат знову скасовує низку власних наказів, якими свого часу було затверджено, зокрема, деякі форми первинних бухгалтерських документів:

Нагадаємо, що наказом від 17.09.2021 р. №238 ці накази вже було визнано нечинними.  Проте Наказом від 22.10.2021 р. №266 Держстат скасував свій наказ № 238, а повертатися до старих форм не захотів. Тож довелося скасовувати їх наново.  

Водночас було скасовано і «прив'язаний» до Наказу №238 Наказ Держстату від 30.09.2021 року № 247 "Про скасування абзацу сьомого пункту 1 наказу Державної служби статистики України від 17 вересня 2021 року № 238 "Про визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Міністерства статистики України та Державної служби статистики України".

 

Які наслідки матиме скасування цих типових форм первинних документів? 

Для бюджетників, які, як правило, суворо дотримуються типових форм, затверджених державними органами, жодних. Адже для них існують власні типові форми первинних документів: щодо ОЗ – наказ Мінфіну від 13.09.2016 р.  № 818, щодо МШП та інших запасів – акт на списання, затверджений наказом  Мінфіну від 23.01.2015 р. № 11 тощо. 

А для підприємств приватного сектору і до цього існувало право самостійно розробляти форми первинних документів для обліку (п. 2.7 Положення №88). Тож ті, хто раніше користувався типовими формами, можуть застосовувати їх і далі (хіба що прибрати з них згадку про скасовані накази Держстату, хоча навряд чи наявність такої згадки, на нашу думку, буде цікавити контролерів). А можуть і перейти на самостійно розроблені замість скасованих форми документів. У будь-якому випадку, на нашу думку, рішення щодо того, за якою формою тепер вести первинний облік ОЗ та запасів, варто зазначити у наказі про облікову політику (або, за потреби, внести до нього відповідні зміни). 

 ***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»