• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» не подала додаток 1 разом з декларацією: чи буде штраф?

До фізособи-«єдинника» протягом дії карантину (до 31 березня) не можуть бути застосовані фінансові штрафи. Тому до закінчення карантину ще є час на виправлення помилки

Фізособа-«єдинник» не подала додаток 1 разом з декларацією: чи буде штраф?

ДПС по роботі з великими платниками податків повідомляє, що відповідно до п. 4 частини другої ст. 6 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VІ «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464),платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зобов’язані, зокрема, подавати звітність про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону № 2464, у складі звітності з податку на доходи фізик них осіб у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями. Форма, за якою подається звітність про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку), встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп подають податкову декларацію платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця (далі – Декларація) за формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752), у складі якої формується додаток 1 «Відомості про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску» (далі – Додаток 1), який є її невід’ємною частиною.

Згідно з п. 7 частини одинадцятої ст. 25 Закону № 2464 за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності про нарахування єдиного внеску, зокрема, у складі звітності з єдиного податку накладаються штрафи у розмірах та порядку, встановлених ст. 119 ПКУ.

На суму своєчасно не нарахованих та/або не сплачених у строки сум єдиного внеску нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу (частина 10 ст. 25 Закону № 2464).

Водночас, п. 9 прим. 11.1 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 встановлено, що тимчасово штрафні санкції, визначені частиною одинадцятою ст. 25 Закону № 2464 не застосовуються за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19):

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;
  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);
  • несвоєчасне подання звітності, передбаченої Законом № 2464, до контролюючих органів. Крім того, п. 9 прим. 11.2 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 встановлено, що протягом періодів з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Враховуючи зазначене, до платника єдиного внеску – фізичної особи – підприємця платника єдиного податку першої – третьої групи за неподання Додатка 1 у складі Декларації застосовуються штрафи у розмірах та порядку, встановлених ст. 119 ПКУ, та нараховується пеня на суму своєчасно не нарахованих та/або не сплачених сум єдиного внеску відповідно до ст. 25 Закону № 2464.

Водночас, протягом періоду з 01 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19) штрафні санкції та пеня у разі неподання, несвоєчасного подання звітності по єдиному внеску, у тому числі Додатка 1 у складі Декларації, не застосовуються.

 

Від редакції:

На жаль, податківці не навели правила виправлення такої помилки. До закінчення звітного періоду фізособам-"єдинникам" І та ІІ груп можна ще подати звітну нову зі усіма показниками та додатком 1. Але як бути платникам ІІІ групи - це питання.

У підкатегорії 201.06.02 ЗІР податківці наголосили, що Платник ЄСВ може виправити показники сум нарахованого доходу та сум нарахованого ЄСВ, у разі виправлення самостійно виявлених помилок, шляхом подання Додатку 1 з типом форми «Уточнююча».
Але це для виправлення саме помилок у додатку. А от, як бути у разі неподання - відповіді немає. За відповіддю слід звертатися до ДПС, оскільки порядку подання уточнюючої декларації не встановлено.

***

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Облік та звітність/Первинні документи, типові форми

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Первинні документи, типові форми»