• Посилання скопійовано

Відображення ПН та розрахунків коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі у періоді, наступному за періодом їх виписування

Лист ДПСУ від 20.12.2011 р. №9749/7/15-3517 «Щодо порядку відображення податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних в періоді, наступному за періодом їх виписки»

ДПС роз’яснила порядок відображення податкових накладних та розрахунків коригування, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних у періоді, наступному за періодом їх виписування.

Податкова зазначає, що датою виникнення права платника на віднесення сум податку до податкового кредиту вважається дата тієї події, що відбулася раніше (п. 198.2 ст. 198 ПКУ):

— дата списання коштів з банківського рахунка платника податку на оплату товарів/послуг;

— дата отримання платником податку товарів/ послуг, що підтверджено податковою накладною.

Податкова накладна видається платником, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, на вимогу покупця та є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (п. 201.10 ст. 201 ПКУ).

При здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку — продавець товарів/послуг має надати покупцю податкову накладну після реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних. При цьому відсутність факту реєстрації та порушення порядку заповнення накладної не дає права покупцю на включення сум ПДВ до податкового кредиту та не звільняє продавця від обов’язку включення суми ПДВ, вказаної в податковій накладній, до суми податкових зобов’язань за відповідний звітний період.

Реєстрація накладних та/або розрахунків коригування до них у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється не пізніше 20 к.д., наступних за датою їх виписування.

Отже, якщо податкова накладна та/або розрахунок коригування зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних у місяці, наступному за їх виписуванням (але протягом 20 к.д. з моменту їх виписування), то підприємство — покупець товарів/послуг має право відобразити їх у складі податкового кредиту у місяці їх виписування та включити їх до реєстру отриманих податкових накладних у цьому місяці за умови, що такі товари/послуги придбані з метою їх подальшого використання в оподатковуваних операціях у межах госпдіяльності підприємства.

Аналогічна позиція викладена у Методрекомендаціях щодо документальної перевірки платників, які включили до складу податкового кредиту податкові накладні, що підлягають реєстрації у Єдиному реєстрі податкових накладних, але не зареєстровані, та порядку оформлення їх результатів (лист ДПС України від 23.09.11 р. №1332/7/22-1417/462).

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»