• Посилання скопійовано

Відкрито офіційний веб-сайт Центрального засвідчувального органу

Міністерство юстиції відкрило офіційний веб-сайт Центрального засвідчувального органу.

(Центральний засвідчувальний орган відповідно до Закону «Про електронний цифровий підпис» є суб’єктом правових відносин у сфері послуг електронного цифрового підпису та забезпечує умови для функціонування засвідчувальних центрів органів виконавчої влади або інших державних органів та центрів сертифікації ключів).

Як повідомив міністр юстиції Олександр Лавринович, розробляючи цей веб-ресурс, Міністерство юстиції, на яке покладено виконання повноважень Центрального засвідчувального органу, виходило з необхідності забезпечити якомога ефективніший процес обслуговування посилених сертифікатів відкритих ключів засвідчувальних центрів та центрів сертифікації ключів, а також їх акредитації.

Виходячи з цього завдання на веб-сайті Центрального засвідчувального органу можна ознайомитися з інформацією щодо опублікованих відомостей про зареєстровані та акредитовані засвідчувальні центри органів виконавчої влади або інших державних органів, центри сертифікації ключів.

На сайті оприлюднюватимуться оперативні новини Центрального засвідчувального органу та інша інформація, передбачена законодавством. Зокрема, публікуватимуться списки відкликаних (скасованих та блокованих) сертифікатів ключів центрів.

На сайті можна знайти зразки договорів про надання послуг з обслуговування посиленого сертифіката відкритого ключа центру; форми заяв та перелік документів, що подаються центрами для реєстрації (акредитації) та отримання послуг обслуговування сертифіката відкритого ключа.

Крім того, на сайті розміщено нормативно-правові акти, які регулюють відносини у сфері використання електронного цифрового підпису та функціонування Центрального засвідчувального органу, зокрема Регламент роботи органу.

Сайт Центрального засвідчувального органу можна знайти у відкритому доступі за адресою в інтернеті: www.czo.gov.ua або через сайт Міністерства юстиції (рубрика «Напрями діяльності Міністерства, підрубрика «Центральний засвідчувальний орган»).

Адміністрування сайта www.czo.gov.ua здійснюватиме державне підприємство «Інформаційний центр» Мін’юсту. Контент веб-сайта забезпечуватиме Управління функціонування Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції.

Міністр юстиції нагадав, що відповідно до Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого Указом Президента України та Положення про Центральний засвідчувальний орган, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України, на Міністерство юстиції України покладено виконання функцій Центрального засвідчувального органу.

Основними завданнями Міністерства юстиції України у цій сфері є обслуговування посилених сертифікатів відкритих ключів засвідчувальних центрів органів виконавчої влади або інших державних органів та центрів сертифікації ключів, а також їх акредитація.

*** Як відомо, Закон України «Про електронний цифровий підпис» був ухвалений Верховною Радою 22 травня 2003 року. Закон визначає правовий статус електронного цифрового підпису та регулює відносини, що виникають при використанні електронного цифрового підпису.

Електронний цифровий підпис — вид електронного підпису, отриманого за результатом криптографічного перетворення набору електронних даних, який додається до цього набору або логічно з ним поєднується і дає змогу підтвердити його цілісність та ідентифікувати підписувача. Електронний цифровий підпис накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»