• Посилання скопійовано

Про форми фінансової звітності, що їх повинні подавати платники податку на прибуток до органів ДПС разом із податковою декларацією

Відповідно до п. 46.2 ст. 46 ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями, платник податку на прибуток подає разом із відповідною податковою декларацією квартальну або річну фінансову звітність (крім малих підприємств) у порядку, передбаченому для подання податкової декларації. Платники податку на прибуток, малі підприємства, віднесені до таких відповідно до Господарського кодексу України, подають разом із річною податковою декларацією річну фінансову звітність у порядку, передбаченому для подання податкової декларації.

Згідно з ч. 2 cт.11 Закону України від 16 липня 1999 року №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», зі змінами та доповненнями (далі — Закон №996-XIV), фінансова звітність підприємства (крім бюджетних установ, представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності та суб’єктів малого підприємництва, визнаних такими відповідно до чинного законодавства) включає: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал та примітки до звітів.

Для суб’єктів малого підприємництва та представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності національними положеннями (стандартами) встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати (ч. 3 ст. 11 Закону №996-XIV).

Зокрема, наказом Мінфіну від 25.02.2000 р. №39 затверджено Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 25 «Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва», зі змінами та доповненнями (далі — ПБО 25).

Для суб’єктів малого підприємництва ПБО 25 встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу (форма №1-м) і звіту про фінансові результати (форма №2-м), в якому передбачено Порядок їх заповнення.

Юридичні особи, що відповідають критеріям, визначеним пунктом 154.6 статті 154 ПКУ, зобов’язані складати та подавати до відповідних органів фінансову звітність, передбачену для суб’єктів малого підприємництва, один раз на рік (ч. 7 ст. 11 Закону №996-XIV), а саме: спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва (фінансова звітність у складі балансу (форма №1-мс) і звіту про фінансові результати (форма №2-мс) згідно з ПБО 25.

Звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна звітність складається щокварталу наростаючим підсумком з початку звітного року в складі балансу та звіту про фінансові результати. Баланс підприємства складається станом на кінець останнього дня кварталу (року) (ч. 1 ст. 13 Закону №996-XIV).

З урахуванням викладеного платники податку на прибуток (крім малих підприємств) подають разом із відповідною податковою декларацією за календарний квартал, півріччя, три квартали квартальну фінансову звітність, яка включає: баланс та звіт про фінансові результати.

До податкової декларації за рік (у 2011 році — за другий — четвертий квартали) такі платники подають річну фінансову звітність, яка включає: баланс, звіт про фінансові результати, звіт про рух грошових коштів, звіт про власний капітал та примітки до звітів. Платники податку на прибуток — малі підприємства та юридичні особи, що відповідають критеріям, визначеним п. 154.6 ст. 154 ПКУ, подають разом із річною податковою декларацією скорочену за показниками фінансову звітність у складі балансу і звіту про фінансові результати.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»