• Посилання скопійовано

Як отримати довідку про доходи

Яким чином фізособа-іноземець або особа без громадянства може отримати інформацію про свої доходи, у т. ч. якщо юридична особа, яка виплачувала їй доходи, ліквідована або визнана банкрутом?

Відповідно до ст. 31 Закону України 2 жовтня 1992 року №2657-XІІ «Про інформацію» державні органи, інформаційні системи яких вміщують інформацію про громадян, зобов’язані надавати її безперешкодно та безкоштовно на вимогу осіб, яких вона стосується.

Згідно з п. 70.1 ст. 70 розділу ІІ ПКУ від 2 грудня 2010 року №2755-ІV зі змінами та доповненнями центральний орган ДПС формує та веде Державний реєстр фізичних осіб — платників податків (далі — Державний реєстр). До Державного реєстру вноситься інформація про осіб, які є, зокрема,

іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні;

іноземцями та особами без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до законодавства зобов’язані сплачувати податки в Україні або є засновниками юридичних осіб, створених на території України.

Відповідно до п. 70.3.3 ст. 70 розділу ІІ ПКУ до інформаційної бази Державного реєстру включаються дані про суми нарахованих та/або отриманих доходів фізосіб.

Згідно зі ст. 51 ПКУ податковий агент зобов’язаний подавати у строки, визначені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, а також сум нарахованого й утриманого з них податку органу ДПС за місцем свого обліку.

При цьому інформація про суми виплачених доходів та утриманих з них податків та інших обов’язкових платежів фізосіб накопичується у Державному реєстрі органами ДПС з 1998 року.

Враховуючи вищевикладене, з метою отримання інформації про доходи фізособа-іноземець або особа без громадянства має право звернутися до органу ДПС із заявою за місцем свого проживання (реєстрації), а у разі відсутності реєстрації — до органу ДПС за місцем отримання доходів таким іноземцем чи за місцезнаходженням об’єкта оподаткування у іноземця.

Орган ДПС за заявою фізособи, яка зареєстрована у Державному реєстрі, зобов’язаний надати наявні у Державному реєстрі відомості щодо доходів фізособи за період не раніше ніж з 1-го кварталу 1998 року. Відомості з інформаційного фонду Державного реєстру видаються згідно зі ст. 20 Закону України «Про звернення громадян», скріплюються печаткою та підписом начальника органу ДПС України.

До 1998 року чинним на той час законодавством не було передбачено надходження до державних податкових органів відомостей про доходи фізосіб. Тому за інформацією про доходи фізосіб за період до 1998 року в зв’язку з відсутністю зазначених даних в органах ДПС пропонуємо звернутися до податкового агента (юридичної особи або фізособи-підприємця), який виплачував доходи фізособам, а у разі його ліквідації — до державного архіву області (міста).

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»