• Посилання скопійовано

Порядок подання податкової звітності при виплаті доходів нерезидентам

Який порядок подання звіту про суми виплачених доходів нерезидентам установами НБУ?

Пунктом 133.4 ст. 133 ПКУ встановлено, що Нацбанк України здійснює розрахунки з держбюджетом відповідно до Закону про Національний банк.

Відповідно до п. 160.2 ст. 160 ПКУ резидент або постійне представництво нерезидента, що здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва нерезидента на території України) будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом від провадження господарської діяльності (у т. ч. на рахунки нерезидента, що ведуться у національній валюті), крім доходів, зазначених у пунктах 160.3 — 160.6 цієї статті, зобов’язані утримувати податок з таких доходів, зазначених у п. 160.1 ст. 160, за ставкою у розмірі 15% їх суми та за їх рахунок, який сплачується до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Згідно з пп. 14.1.213 ст. 14 ПКУ резиденти — це юридичні особи та їхні відокремлені особи, які утворені та провадять свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням як на її території, так і за її межами.

Отже, НБУ та його установи підпадають під поняття резидентів, на яких положеннями п. 160.2 ст. 160 ПКУ покладено обов’язок утримання та сплати податку з доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України.

Пунктом 160.3 ст. 160 ПКУ, зокрема, передбачено, що центральний орган ДПС встановлює порядок надання резидентами звітів про утримання та внесення до відповідного бюджету податків, визначених цим пунктом.

На виконання п. 46.5 ст. 46 ПКУ розроблено форму податкової декларації, що подається платником податків (у т. ч. відокремленим підрозділом у випадках, визначених ПКУ) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов’язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків — фізосіб, суми утриманого та/або сплаченого податку. Для відображення суми цих доходів у податковій декларації банку, форму якої затверджено наказом №98, до податкової накладної розроблено форму додатку (Звіт про виплачені доходи та утриманий з них податок).

Враховуючи вищевикладене, у разі виплати Нацбанком України або його установами доходів, отриманих нерезидентами із джерелом їх походження з України, вони також мають подавати до органів ДПС звіт про виплачені доходи та утриманий з них податок за формою додатку до податкової накладної, який подається разом з податковою декларацією як такий, що є її складовою частиною, незалежно від положень, які встановлено п. 133.4 ст. 133 Податкового кодексу.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»