• Посилання скопійовано

Успадковані радянські заощадження декларувати не треба

Чи потрібно нерезиденту декларувати отримані у спадок від громадянина України заощадження, розміщені в Ощадбанку СРСР до 2 січня 1992 року?

Оподаткування доходу, отриманого платником податку внаслідок прийняття ним у спадщину коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регулюється статтею 174 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VІ, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ).

Відповідно до пп. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 ПКУ для спадкоємця-нерезидента, що отримує спадщину від спадкодавця-резидента, будь-який об’єкт спадщини оподатковується за ставками, визначеними в пункті 167.1 статті 167 ПКУ, — 15, 17 відсотків, крім грошових заощаджень, поміщених до 2 січня 1992 року в установи Ощадного банку СРСР та державного страхування СРСР, що діяли на території України, а також у державні цінні папери (облігації Державної цільової безпроцентної позики 1990 року, облігації Державної внутрішньої виграшної позики 1982 року, державні казначейські зобов’язання СРСР, сертифікати Ощадного банку СРСР) та грошові заощадження громадян України, поміщені в установи Ощадного банку України та колишнього Укрдержстраху протягом 1992 — 1994 рр., погашення яких не відбулося, оподаткування яких здійснюється за нульовою ставкою при успадковані будь-яким спадкоємцем (пп. 174.2.1 «в» п. 174.2 ст. 174 ПКУ). Отже, декларувати зазначені доходи та сплачувати податок не потрібно.

 

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»