• Посилання скопійовано

Податковий облік курсових різниць при знятті валютного депозиту

Підприємство у ІІ кварталі 2012 р. розмістило валютні кошти у рублях на депозитному рахунку у банку. Валюта разом з отриманими відсотками повернулася на валютний рахунок підприємства у ІІІ кварталі 2012 р. Поясніть, будь ласка, формування податкового обліку цієї операції. Зокрема, доходи у вигляді відсотків за депозит виникають на дату укладення договору за пп. 153.2.5 ПКУ? Як у цьому випадку рахувати курсові різниці?

Відповідно до пп. 14.1.206 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), проценти — це дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна. До процентів, зокрема, включається платіж за використання коштів, залучених у депозит.
Згідно з п. 1.4 Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій з юридичними і фізичними особами, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 3 грудня 2003 року №516, зі змінами та доповненнями, залучення банком вкладів (депозитів) юридичних і фізичних осіб підтверджується: договором банківського рахунка; договором банківського вкладу (депозиту) з видачею ощадної книжки; договором банківського вкладу (депозиту) з видачею ощадного (депозитного) сертифіката; договором банківського вкладу (депозиту) з видачею іншого документа, що підтверджує внесення грошової суми або банківських металів і відповідає вимогам, установленим законом, іншими нормативно-правовими актами у сфері банківської діяльності (банківськими правилами) та звичаями ділового обороту.
Доходи, що враховуються при обчисленні об’єкта оподаткування, включаються до доходів звітного періоду за датою, визначеною відповідно до ст. 137 ПКУ, на підставі первинних документів, що підтверджують отримання платником податків доходів, та складаються з доходу від операційної діяльності та інших доходів (п. 135.1 ст. 135 ПКУ). Інші доходи включають, зокрема, доходи у вигляді процентів (пп. 135.5.1 п. 135.5 ст. 135 ПКУ). Датою отримання доходів платника податку від проведення кредитно-депозитних операцій є дата визнання процентів (комісійних та інших платежів, пов’язаних зі створенням або придбанням кредитів, вкладів (депозитів), визначена згідно з правилами бухгалтерського обліку (п. 137.8 ст. 137 ПКУ). Згідно з п. 20 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. №290, зі змінами та доповненнями, проценти визнаються доходом у тому звітному періоді, до якого вони належать, виходячи з бази їх нарахування та строку користування відповідними активами.
З урахуванням зазначеного, доходи у вигляді процентів, що сплачуються (нараховуються) банківською установою як плата за залучення коштів платника податку за договором банківського рахунка (вкладу), відносяться до інших доходів платника податку.
При заповненні Податкової декларації з податку на прибуток підприємства, форму якої затверджено наказом Міністерства фінансів України від 28.09.2011 р. №1213, доходи у вигляді процентів відображаються у рядку 03.2 додатка ІД до рядка 03 Декларації та у складі підсумкового показника доходів за цим додатком переносяться до рядка 03 Декларації. Відповідно до пп. 153.1.3 п. 153.1 ст. 153 ПКУ визначення курсових різниць від перерахунку операцій, виражених в іноземній валюті, заборгованості та іноземної валюти здійснюється відповідно до положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Джерело: ДФС в Одеській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»