• Посилання скопійовано

П'ять в одному: Мінфін оновлює фінансову звітність та вносить кардинальні зміни до основних П(С)БО

Проект наказу Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України з бухгалтерського обліку»

22 жовтня оприлюднено проект наказу Мінфіну, яким вносяться зміни до П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності». Поряд із цим скасовуються П(С)БО 2, 3, 4 та 5, які визначали порядок подання, заповнення та самі форми Балансу, Звіту про фінансові результати, Звіту про рух грошових коштів та Звіту про власний капітал відповідно.
Тепер усі вимоги до основних форм фінансових звітів будуть прописані у П(С)БО 1, а самі форми наводяться у його додатках.
Додаток 1 до П(С)БО 1 містить форми:

  • Баланс (Звіт про фінансовий стан);
  • Звіт про фінансові результати (Звіт про сукупні доходи);
  • Звіт про рух грошових коштів (за прямим методом);
  • Звіт про рух грошових коштів (за непрямим методом);
  • Звіт про власний капітал (Звіт про зміни у власному капіталі).

Додаток 2 до П(С)БО 1 — аналогічні форми для консолідованої фінансової звітності.
Згідно з новими правилами підприємства можуть додавати статті з переліку, наведеного у додатку 3 >>> до П(С)БО 1, у разі якщо інформація, що буде там відображена, відповідає таким критеріям, як суттєвість та можливість достовірної оцінки.
Важливо! Введення в дію наказу заплановано на 1 січня 2013 року. Отже, у разі вчасного прийняття документа (в т.ч. вчасного затвердження Мін’юстом) усі підприємства повинні подати фінансову звітність за новими формами та за новими правилами зі звіту за I квартал 2013 року.
Виняток передбачено для госпсуб’єктів, які зобов’язані застосовувати міжнародні стандарти фінансової звітності та відповідно до МСФЗ 1 «Перше застосування міжнародних стандартів фінансової звітності» мусять подати першу фінансову звітність за 2012 рік. Такі підприємства застосовують для її складання П(С)БО 1 «Загальні вимоги до складання фінансової звітності» у новій редакції вже зі звіту за 2012 рік.

Переглянути:

П(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності» у редакції проекту наказу Мінфіну >>>

Проект форм фінансової звітності (додаток 1) >>

Проект форм консолідованої фінансової звітності (додаток 2) >>

Автор: Катеринец Наталья

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»