• Посилання скопійовано

Внески, сплачені юрособою - платником ЄП при виплаті дивідендів: відображення в декларації

Як відображаються в податковій декларації платника єдиного податку внески, сплачені юридичною особою - платником ЄП при виплаті дивідендів?

Внески, сплачені юрособою - платником ЄП при виплаті дивідендів: відображення в декларації

Відповідь: Відповідно до підпункту 14.1.49 пункту 14.1 статті 14 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – Кодекс) дивіденди – платіж, що здійснюється юридичною особою - емітентом корпоративних прав чи інвестиційних сертифікатів на користь власника таких корпоративних прав, інвестиційних сертифікатів та інших цінних паперів, що засвідчують право власності інвестора на частку (пай) у майні (активах) емітента, у зв’язку з розподілом частини його прибутку, розрахованого за правилами бухгалтерського обліку.

Дивіденди, що виплачуються юридичними особами власникам корпоративних прав (засновникам платників єдиного податку), оподатковуються згідно з розділами III і IV Кодексу (пункт 292.12 статті 292 Кодексу).

Порядок оподаткування дивідендів встановлено пунктом 153.3 статті 153 Кодексу.

Згідно з підпунктом 153.3.2 пункту 153.3 статті 153 Кодексу, крім випадків, передбачених підпунктом 153.3.5 цього пункту, емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку в розмірі ставки, встановленої пунктом 151.1 статті 151 Кодексу, нарахованої на суму дивідендів, що фактично виплачуються, без зменшення суми такої виплати на суму такого податку. Зазначений авансовий внесок вноситься до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Обов’язок із нарахування та сплати авансового внеску з цього податку за визначеною пунктом 151.1 статті 151 Кодексу ставкою покладається на будь-якого емітента корпоративних прав, що є резидентом, незалежно від того, є такий емітент або отримувач дивідендів платником податку чи має пільги зі сплати податку, надані Кодексом, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена в пункті 151.1 статті 151 Кодексу (абзац 3 підпункту 153.3.2 пункту 153.3 статті 153 Кодексу).

У податковій декларації платника єдиного податку – юридичної особи, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 № 1688, не передбачено відображення внесків, сплачених юридичною особою - платником єдиного податку при виплаті дивідендів.

Якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації, визначена центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики, збільшує або зменшує його податкові зобов’язання, всупереч нормам цього Кодексу з такого податку чи збору, він має право зазначити цей факт у спеціально відведеному місці в податковій декларації.

У разі необхідності платник податків може подати разом з такою податковою декларацією доповнення до такої декларації, які складені за довільною формою, що вважатиметься невід’ємною частиною податкової декларації. Таке доповнення подається з поясненням мотивів його подання (пункт 46.4 статті 46 Кодексу).

Враховуючи вищезазначене, внески, сплачені юридичною особою - платником єдиного податку при виплаті дивідендів, відображаються у доповненні до податкової декларації платника єдиного податку (заповнюється і додається відповідно до пункту 46.4 статті 46 глави 2 розділу II Кодексу).

Джерело: ДПІ у Подільському районі м. Києва

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»