• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: розрахунок коригування на зменшення

Поговоримо про окремі випадки реєстрації розрахунків коригування на зменшення суми компенсації

Аналітика від Дт-Кт: розрахунок коригування на зменшення

Норми п. 192.1 ПКУ та п. 22 Порядку №957 визначають загальне правило реєстрації розрахунків коригування (далі - РК). Ключовим чинником тут є направленість РК: на збільшення чи на зменшення попередньої операції.

Водночас для окремих категорій РК передбачено винятки:

•до «старих» податкових накладних (далі - ПН), виписаних до 1 лютого 2015 р.,

•до ПН, що не видаються покупцям,

•до ПН на отримання послуг від нерезидента, місцем постачання яких визначено митну територію України.

За всіма такими операціями РК має реєструватися особою, яка склала ПН, до якої він виписується. Причому незалежно від результату коригування (зменшення чи збільшення ПЗ), в цьому питанні ключовим фактором уже є сам факт наявності вищеназваних операцій.

Отже, є загальна норма, і є ряд винятків. Усі ці ситуації чітко регламентовані прямими приписами п. 192.1 ПКУп. 22 Порядку №957, а також у п. 3 та п. 4 Порядку №1246.

Податківці в листі від 17.09.2015 р. №8781/Ч/99-99-19-03-02-14  наголошують, що після 1 липня 2015 року РК на зменшення ПЗ (в т.ч. і до ПН, що виписані до 1 лютого 2015 року) підлягає реєстрації в ЄРПН виключно отримувачем (покупцем) товарів/послуг.

Висновок податківців нелогічний. У листі жодним чином не прослідковується хід думок податкового органу, після якого можна зробити такий висновок в обхід прямих норм чинного законодавства. Їхній єдиний аргумент — суми за такими зменшуючими РК, складеними починаючи з 1 липня 2015 року та зареєстрованими в ЄРПН, до ПН, складених до 1 липня 2015 року, беруть участь в обрахунку показників SНаклОтр (сума ПДВ за отриманими ПН) та SНаклВид (сума ПДВ за виданими ПН). 

А от щодо ПН та РК, складених починаючи з 1 лютого 2015 року та зареєстрованих в ЄРПН, до ПН, складених до 1 лютого 2015 року, ситуація кардинально інша: п. 19 Порядку №569 говорить, що РК до ПН, які складені до 1 лютого 2015 р., підлягають реєстрації в ЄРПН, але не враховуються під час обчислення суми реєстраційного ліміту. Тому нелогічно ставити знак рівності між цими категоріями ПН та РК, як це роблять податківці. 

СЕА в тестовому режимі запрацювала з 1 лютого 2015 року. Саме з цієї дати податківці «бачать» всі зареєстровані в ЄРПН ПН та РК. Логіка полягає в тому, що за тими ПН, які були складені до цієї дати, проте не були зареєстровані в ЄРПН, зараз, оформлюючи РК, постачальник/продавець має спочатку зареєструвати в ЄРПН ПН, а вже потім оформити та зареєструвати РК — це пряма вимога п. 4 Порядку №1246. Це досить просто зробити, якщо одночасно до ЄРПН надсилає для реєстрації і ПН, і РК одна особа. Якщо ж іти за роз’ясненнями податківців, то таких осіб має бути дві: постачальник реєструватиме ПН, а покупець — РК. Уявіть собі, як «весело» це робити, координуючи дії один одного. Практика підказує, що в деяких випадках ЄРПН не реєструє «стару» ПН без одночасного надсилання РК до неї, і якщо у вашому випадку це буде так, то координувати ваші дії і дії контрагента буде ще «веселіше».

І ще один момент. Як зареєструвати в ЄРПН ПН, якщо з дати її оформлення минуло 180 к.д.? ЄРПН реєстрацію такої ПН просто не пропустить.

На нашу думку, в цьому питанні варто дотримуватися регламентованого порядку реєстрації, виходячи з норм п. 4 Порядку №1246: і «старі» ПН, і РК на зменшення ПЗ за ними мають реєструватися постачальником, але якщо ПН до 29.07.2015 р.(1) зареєстрована в системі не була, про можливість реєстрації РК до неї можна просто забути (додатково див. лист ДФСУ від 01.10.2015 р. №22568/10/28-10-06-11).

--------(1)-------

Дата набрання чинності змінами до ст. 192 ПКУ, завдяки яким РК на зменшення має реєструвати покупець.

------------------------

Юлія Кловська, "Дебет-Кредит"

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»