• Посилання скопійовано

Декларація платника єдиного податку IV групи: окремі моменти подання та заповнення

ДФСУ надала роз'яснення з окремих питань заповнення декларації платниками єдиного податку четвертої групи

Декларація платника єдиного податку IV групи: окремі моменти подання та заповнення

ДФСУ у листі від 20.11.2015 р. №24765/6/99-99-15-03-02-15, зокрема, роз'яснила:

1) Якщо у сільськогосподарського товаровиробника у власності та/або користуванні, у тому числі на умовах оренди, є земельна(і) ділянка(и), що розташована(і) в межах території одного органу місцевого самоврядування, та місцезнаходження земельної ділянки співпадає з місцезнаходженням платника, то такий сільськогосподарський товаровиробник подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку) і загальну, і звітну податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи.

Загальна декларація є підставою для реєстрації суб'єкта господарювання платником єдиного податку четвертої групи.

2) За земельні ділянки, що розташовані в межах одного району, але за різними кодами КОАТУУ, сільськогосподарський товаровиробник подає до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку) загальну податкову декларацію платника єдиного податку четвертої групи, а звітні декларації подає до контролюючого органу у відповідному районі, по кожному КОАТУУ - окрему декларацію.

3) У  разі зміни протягом поточного року площі сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у зв’язку з набуттям (втратою) на них права власності або користування платник єдиного податку четвертої групи зобов'язаний протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним податковим кварталом, в якому виникли такі зміни, подати:

 - до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням  - уточнюючу загальну податкову декларацію разом з додатком "Відомості про наявність земельних ділянок", а також підтверджуючими документами щодо земельних ділянок та їх нормативної грошової оцінки,

 - до контролюючого органу за місцем розташування земельної ділянки, на яку набуто (втрачено) право власності або користування, - уточнюючу звітну податкову декларацію з аналогічними документами.

У загальній частині декларації має бути відмітка "уточнююча".

4) Щодо заповнення Відомості про наявність земельних ділянок (додаток 1 до декларації):

• якщо орендується земельна частка (пай), договори оренди яких зареєстровані в сільраді:

При заповненні додатка 1 потрібно врахувати, що за договорами оренди, які зареєстровані в сільській раді до 01.01.2013 р., повинні бути заповнені колонки 3 та 4 (N документа, дата укладання договору). Якщо договори оренди укладені після 01.01.2013 р., вони повинні пройти державну реєстрацію в Міністерстві юстиції України.

• якщо земельна ділянка зареєстрована відповідно до чинного на момент укладання договору законодавства, але у неї немає кадастрового номера:

Земельні ділянки, які передані у приватну власність, але не зареєстровані в Державному земельному кадастрі, не можуть бути відображені на кадастровій карті, оскільки на ній відображається інформація тільки про зареєстровані земельні ділянки. Отже, за наявності державного акта на право власності на земельну ділянку її власнику необхідно перевірити, чи зареєстрована вона в Державному земельному кадастрі. Для цього необхідно звернутися до територіального органу Держземагентства. Якщо інформація в Державному земельному кадастрі про земельну ділянку відсутня, необхідно звернутися до землевпорядної організації та замовити технічну документацію з відновлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). На підставі розробленої документації земельна ділянка реєструється в Державному земельному кадастрі.

Якщо договір оренди укладено до 01.01.2013 р., колонка 8 додатка 1 до декларації (кадастровий номер земельної ділянки) може не заповнюватись;

• що таке "код регіону" та як його дізнатися?

Інформацію про коди регіонів України розміщено на офіційному веб-порталі Міністерства регіонального розвитку будівництв та житлово-комунального господарства України в рубриці "Регіональний розвиток" (категорія "Адміністративно-територіальний устрій України" підкатегорія "Адміністративно-територіальний устрій України станом на 01.01.2015 р.").

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»