• Посилання скопійовано

Як звітувати з податку на прибуток підприємствам, які припиняються у процесі реорганізації

ДФСУ розглянула питання щодо сплати авансових внесків та подання декларацій з податку на прибуток підприємствами, що припиняються шляхом злиття

Як звітувати з податку на прибуток підприємствам, які припиняються у процесі реорганізації

У листі від 27.01.2016 р. №1558/6/99-99-19-02-02-15 податківці роз'яснили:

1) Щодо авансових внесків з податку на прибуток

З 1 січня 2016 року щомісячні авансові внески з податку на прибуток не сплачуються. Водночас платники податку на прибуток сплачують до 31 грудня 2016 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 2/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за три квартали 2016 року.

Розрахунок такого авансового внеску подається платником податку у податковій декларації за три квартали 2016 року. Визначена в розрахунку сума авансових внесків вважається узгодженою сумою грошових зобов'язань.

2) Щодо складання декларації з податку на прибуток підприємствами, що припиняються у процесі реорганізації, якщо передавальний акт датовано 30.11.2015

Якщо платник податку ліквідується (у тому числі до закінчення першого податкового (звітного) року), останнім податковим (звітним) роком вважається період, на який припадає дата ліквідації.

Таким чином, у разі подання підприємствами декларацій з податку на прибуток за 2015 рік та ліквідаційного балансу щомісячні авансові внески, сплачені у 2015 році, у тому числі у грудні, місяці, враховуються у зменшення податкових зобов’язань у деклараціях за 2015 рік.

Отже, підприємства, що припиняються у процесі реорганізації, повинні скласти податкові декларації з податку на прибуток за 2015 рік. При цьому останнім періодом для сплати щомісячних авансових внесків є грудень 2015 року.

Крім того, такі підприємства повинні самостійно здійснити розрахунки з бюджетом.

3) Щодо розрахунку та сплати щомісячних авансових внесків як новоутвореної юрособи - правонаступника

Якщо особа ставиться на облік контролюючим органом як платник податку протягом податкового (звітного) року, податковий (звітний) рік розпочинається з дати, на яку припадає початок такого обліку, і закінчується останнім календарним днем такого податкового (звітного) року.

Отже, новоутворена юридична особа має подати декларацію з податку на прибуток за 2015 рік за період з 01.12.2015 по 31.12.2015. Податкова декларація подаватиметься не пізніше 29 лютого 2016 року.

4) Щодо включення як правонаступника в першу декларацію з податку на прибуток за 2015 рік від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток

Фінансовий результат до оподаткування платника податку - правонаступника не зменшується на суму від'ємного значення об'єкта оподаткування, що обліковувалось у платника податку (платників податків), який (які) припиняється (припиняються) в процесі реорганізації шляхом приєднання, перетворення, злиття, на дату затвердження передавального акта. оскільки Адже норми ПКУ в редакції, чинній з 01.01.2015, не передбачають перехідних положень, що надають право платникам при реорганізації здійснювати врахування при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємством, яке приєднало іншого збиткового платника податку,  його податкових збитків.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»