• Посилання скопійовано

Декларація екологічного податку: аналізуємо помилки за I квартал, готуємося до подання за II квартал

Фахівці ДФС проаналізували типові помилки, яких допустилися платники екологічного податку при заповненні звітності за I квартал 2016 року

Декларація екологічного податку: аналізуємо помилки за I квартал, готуємося до подання за II квартал

ДФС у Дніпропетровській області нагадує, що зі звітності за IV квартал 2015 року платники екологічного податку звітують за новою формою декларації.

Під час попереднього аналізу податкової звітності з екологічного податку за I квартал 2016 року податківці встановили  типові помилки при їх заповненні, а саме:

1) Під час заповнення додатків до декларації екологічного податку не враховано, що з 1 січня 2016 року Законом №909-VIII збільшено на 26,7% ставки екологічного податку, що діяли у 2015 році. Тобто застосовані ставки екологічного податку, які діяли у 2015 році.

2) У багатьох випадках, коли коефіцієнт дорівнює «1», колонка 5 («Коефіцієнт») додатка 2 та колонки 5 і 6 («Коефіцієнти») додатка 3 до декларації платниками не заповнюються або замість «1» зазначається «0».

3) У колонці 5 додатка 2, колонках 5 та 6 додатка 3 до декларації коефіцієнт платниками зазначається інший, ніж передбачено ПКУ, або замість коефіцієнта зазначається ставка податку.

4) У додатках 1 – 3 до декларації платниками зазначається не безпосередній код забруднюючої речовини (відходів), а загальний – код групи забруднюючої речовини (відходів), а також код однієї забруднюючої речовини (відходів), а ставка іншої.

Податківці нагадують, що невід’ємною частиною декларації є шість типів додатків:

- додаток 1 «Розрахунок за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення»;

- додаток 2 «Розрахунок за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти»;

- додаток 3 «Розрахунок за розміщення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи на об’єктах»;

- додаток 4 «Розрахунок за утворення радіоактивних відходів (включаючи вже накопичені)»;

- додаток 5 «Розрахунок за утворення радіоактивних відходів і сплачується за придбання джерел(а) іонізуючого випромінювання »;

- додаток 6 «Розрахунок за тимчасове зберігання радіоактивних відходів їх виробниками понад установлений особливими умовами ліцензії строк».

Відповідний тип додатка забезпечує обчислення податкового зобов’язання за відповідним видом об’єкта оподаткування – викиди в атмосферне повітря, скиди у водні об’єкти та інші.

За відсутності у платника відповідного виду об’єкта оподаткування тип додатка, у якому обчислюється податкове зобов’язання для такого об’єкта оподаткування, до Декларації не додається.

Таким чином, при заповненні звітності з екологічного податку необхідно дотримуватись порядку заповнення реквізитів звітності та забезпечити їх правильне заповнення, а також застосування затверджених ставок та коефіцієнтів.

Читайте також:

Як змінилися ставки екологічного податку у 2016 році;

Виправляємо помилки в декларації екологічного податку.

Усі новини на тему>>

Джерело: ДФС у Дніпропетровській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»