• Посилання скопійовано

Помилки в декларації з прибутку за 2015 рік: міра відповідальності

ДФСУ оприлюднила лист від 05.07.2016 р. № 14557/6/99-99-15-02-02-15, у якому згадала про звільнення від відповідальності при звітуванні з податку на прибуток за 2015 рік, передбачене спеціальною нормою ПКУ

Помилки в декларації з прибутку за 2015 рік: міра відповідальності

Позбавлення від відповідальності – що говорить закон? 

Згідно з п. 31 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, за наслідками діяльності у 2015 році штрафні (фінансові) санкції до платників податку на прибуток за порушення порядку обчислення, правильності заповнення декларацій з податку на прибуток та повноти його сплати не застосовуються. 

 

Як розуміють цю норму податківці? 

У листі від 05.07.2016 р. №14557/6/99-99-15-02-02-1 ДФСУ розглядає помилки і порушення, яких міг припуститися платник податку на прибуток за наслідками його діяльності у 2015 році, щодо яких податківці на місцях мають застосовувати зазначену пільгу. Це порушення: 

• порядку обчислення податку на прибуток за наслідками діяльності у 2015 році;

• правильності заповнення декларацій з податку на прибуток за наслідками діяльності у 2015 році;

• повноти сплати податку на прибуток за наслідками діяльності у 2015 році.

Зверніть увагу, що порушення, які зазначає ДФСУ, стосуються фактично поданих декларацій за 2015 рік. 

Отже, відповідальності можна уникнути, якщо припустилися помилок щодо суми податку або правил заповнення в поданій декларації за 2015 рік. Не буде застосовуватися відповідальність і в разі несвоєчасної сплати суми податку, визначеної в цій декларації. 

Однак, якщо декларація не була подана або була подана несвоєчасно, за це платник податку несе відповідальність у загальному порядку (за п. 120.1 ПКУ). 

Крім цього, у коментованому листі ДФСУ нагадує, що насправді видів відповідальності за порушення податкового законодавства існує три: 

• фінансова;

• адміністративна;

• кримінальна.

Податковий кодекс встановлює лише фінансові санкції. Від адміністративної та кримінальної відповідальності пункт 31 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ не позбавляє. 

Нагадаємо, що згідно зі ст. 163-2 КУпАП, за неподання або несвоєчасне подання посадовими особами підприємств, установ та організацій платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов'язкових платежів), на таких посадових осіб накладається штраф у розмірі від 5 до 10 нмдг (85-170 грн). А за повторне порушення, посадова особа, яку вже притягали протягом року до цієї відповідальності, сплачуватиме адмінштраф у розмірі від 10 до 15 нмдг (170-255 грн).

Про адміністративну відповідальність в разі неподання фінансової звітності разом з декларацією з податку на прибуток, читайте у роз'ясненні податківців.  

Більш того ДФСУ зазначає, що хоча до фінансової відповідальності належать і штрафи, і пеня, дія п. 31 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ на пеню не поширюється. 

ДФСУ робить висновок, що цим пунктом передбачено звільнення від відповідальності лише у вигляді штрафних (фінансових) санкцій, передбачених абзацами третім - п'ятим п. 50.1 ПКУ, п. 120.2 ПКУ, п. 123.1 ПКУ.  А на пеню, яка сплачується згідно з нормами ст. 129 ПКУ, зазначений пункт не поширюється. 

 

Приклад 1. Декларація з податку на прибуток за 2015 рік не була подана своєчасно.

Платника податків очікує штраф, встановлений п. 120.1 ПКУ

  • 170 грн, якщо платника податків протягом календарного року за п. 120.1 ПКУ ще не штрафували, 
  • 1020 грн за кожне наступне, якщо платника податків вже було оштрафовано протягом календарного року за таке порушення.

 

Приклад 2. В декларації з податку на прибуток за 2015 рік було занижено суму податку до сплати.

Незалежно від того, хто знайшов цю помилку, штраф, встановлений п. 50.1 ПКУ або п. 123.1 ПКУ за заниження такої суми податку не застосовується.  А ось пеня за несвоєчасну сплату податку податківцями буде нараховуватися – згідно норм ст. 129 ПКУ та Порядку № 422

 

Що ще можна почитати на цю тему?

Про повторність здійснення порушень і застосування штрафних санкцій>>

Про строки давності для застосування адмінштрафів>>

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»