• Посилання скопійовано

Демобілізований підприємець не є роботодавцем: що з річною звітністю та сплатою ЄСВ?

Чи подають річний звіт та сплачують ЄСВ за період мобілізації демобілізовані ФОП, які не є роботодавцями? Консультує ДФСУ

Демобілізований підприємець не є роботодавцем: що з річною звітністю та сплатою ЄСВ?

ДФС в інформаційно-довідковому ресурсі "ЗІР" (підкатегорія 301.06.02) зазначила, що фізособи-підприємці, у тому числі платники єдиного податку, призвані на військову службу під час мобілізації або залучені до виконання обов’язків щодо мобілізації за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, на весь строк їх військової служби звільняються від виконання своїх обов’язків, передбачених п. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ, якщо вони не є роботодавцями, зокрема: від своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення і сплати ЄСВ та подання звітності до органу доходів і зборів.

Підставою для такого звільнення є:

- заява ФОП;

- копія військового квитка або копія іншого документа, виданого відповідним державним органом, із зазначенням даних про призов такої особи на військову службу за призовом під час мобілізації.

Вони подаються до органу доходів і зборів ФОП протягом 10 днів після її демобілізації або після закінчення її лікування (реабілітації).

Отже, мобілізовані підприємці звільняються від своєчасного та в повному обсязі нарахування, обчислення і сплати ЄСВ з першого календарного дня місяця призову на військову службу під час мобілізації платника до останнього календарного дня місяця, в якому платника було демобілізовано або завершено його лікування (реабілітацію).

Демобілізовані підприємці звільняються від подання звітності до органу доходів і зборів за період мобілізації.

При цьому мобілізовані підприємці не позбавлені права після демобілізації або після закінчення лікування (реабілітації) самостійно визначити базу нарахування ЄВ за весь період мобілізації, сплатити ЄСВ і відповідно відобразити такі зобов’язання у звіті.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»