• Посилання скопійовано

Оновлений звіт з ЄСВ подаємо з 1 грудня: офіційний лист ДФСУ

Звіт з ЄСВ (додаток 4) зі змінами, внесеними наказом №813, слід подавати, починаючи з 01.12.2016 р. (тобто зі звітності за листопад 2016 року)

Оновлений звіт з ЄСВ подаємо з 1 грудня: офіційний лист ДФСУ

Нагадуємо, що 18 жовтня набрав чинності Наказ Мінфіну від 07.09.2016 р. №813, яким внесено зміни до звіту з ЄСВ (додаток 4), Порядку його складання та Інструкції про нарахування ЄСВ. Докладно про зміни ми розповідали в аналітиці тут>>

А от з тим, коли вперше потрібно подавати новий звіт, виникла ціла епопея.

Раніше ДФС у Закарпатській області вказувала на необхідність подання звіту з ЄСВ за жовтень вже за оновленою формою. Ба більше, податкові на місцях цей звіт вже приймали саме за новою формою. Але несподіванно ДФСУ виказала свою думку.

У листі від 08.11.2016 р. №35758/7/99-99-13-02-01-17 ДФСУ чітко зазначила: "Звітність зі змінами, внесеними наказом №813, подаватиметься платниками єдиного внеску починаючи з 01.12.2016 р."  

Тобто вперше слід буде звітувати за оновленою формою за листопад 2016 року (граничний термін подання - 20 грудня 2016 року).

Такий висновок податківці роблять, базуючись на нормах п. 46.6 ПКУ. Згідно з ним, якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

 

Як бути тим, хто вже подав звіт з ЄСВ за новою формою?

В листі про це ані слова. Незважаючи на те, що датований він 8 листопада, коли до закінчення граничного строку подання за жовтень залишалося менше двох тихнів.  

На нашу думку, в такому випадку можна просто перездати звіт за старою формою. Адже за правилами подання звіту з ЄСВ, він немає звітної нової форми, і останній поданий звіт скасовує подані раніше. Тобто звіт, який буде поданий зараз, і вважатиметься тим, який був поданим.

Але тут може виникнути дві проблеми: з податківцями і технічна.

Податківці на місцях можуть відмовитися приймати цей звіт за старою формою (таке у перехідних періодах, коли вказівки «зверху» змінюють одна одну, вже траплялося). Програмне забезпечення, яке дозволяє подавати звітність в електронному вигляді, може відмовити у складання звіту за старою формою або надсилати квитанції про її застарілість. Можлива й ситуація, коли дані обох поданих звітів (нового і старого) через технічну помилку будуть задвоюватися.  

Щоб уникнути цих проблем, радимо звернутися до вашої ДПІ і узгодити необхідність перездачі цього звіту. Після такого узгодження, як правило, проблем не виникає. 

Певна річ, що частина тих, хто вже відзвітував та має звіт з позначкою/квитанцією про здачу, не бажатиме звітувати наново. Але, пам’ятайте:  звіт, поданий і навіть прийнятий не за потрібною формою, податківці дуже просто визнають неподаним. Штраф для роботодавця невеликий – 170 грн. Але на посадових осіб покладається ще й адміністративна відповідальність – від 30 до 40 нмдг (510-680 грн). Докладніше про це читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»