• Посилання скопійовано

12 важливих змін у правилах подання податкової звітності в 2017 році

Законопроект №5368, серед іншого, змінив й правила подання податкової та фінансової звітності до органів ДФС. Загалом ми нарахували 12 змін. Розглянемо їх докладніше

12 важливих змін у правилах подання податкової звітності в 2017 році

Зміна 1 >>

Змінено поняття «податкова декларація», яке міститься у п. 46.1 ПКУ.

З 01.01.2017 р. це, крім іншого, документ, в якому відображаються обсяги операції (операцій), доходів (прибутків) щодо яких податковим та митним законодавством передбачено звільнення платника податку від обов’язку нарахування і сплати податку і збору.

Таким чином, з 01.01.2017 року Звіт про суми податкових пільг стає податковою декларацією, із відповідними наслідками. 

Штрафи за заниження ПЗ в цьому Звіті застосовуватися не повинні – адже суму податку до сплати він не визначає.

А ось за неподання чи невчасне подання цього Звіту платнику податків загрожуватиме вже не тільки адміністративна відповідальність, передбачена ст. 163-1 КУпАП (від 85 до 255 грн), а й фінансова відповідальність за п. 120.1 ПКУ (170 грн за кожне неподання/несвоєчасне подання Звіту та 1020 грн, якщо до платника податку вже було застосовано протягом року штраф за таке порушення).

 

Зміна 2 >>

З 1 січня 2017 року платники податку на прибуток - малі підприємства подаватимуть разом із квартальною податковою декларацією квартальну фінзвітність (звичайно ж, якщо у них звітний період - квартал).

Нагадаємо, що наразі малі підприємства фінзвітність до податкової подають лише разом із річною декларацією з податку на прибуток

 

Зміна 3 >>

Платники податку на прибуток - виробники сільськогосподарської продукції, які обрали річний податковий (звітний) період відповідно до пп. 137.4.1 ПКУ, складають та подають з відповідною податковою декларацією фінансову звітність:

  • за перше півріччя минулого звітного року,
  • за минулий звітний рік;
  • за перше півріччя поточного звітного року.

 

Зміна 4 >>

Неприбуткові організації разом із поданням Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації подаватимуть річну фінансову звітність.

Оскільки такий Звіт подається протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, то вже при поданні Звіту за 2016 рік слід буде подавати неприбутковим організаціям ще й фінзвітність за 2016 рік.

 

Зміна 5 >>

З 2017 року невід’ємною частиною податкової декларації з податку на прибуток (Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації) стає  фінансова звітність. 

Тому, якщо платник податку на прибуток таку фінзвітність не подасть в одному пакеті із декларацією з податку на прибуток, податківці таку декларацію відмовляться приймати. А якщо, навіть, вони цю декларацію і приймуть, то в будь-який момент зможуть скасувати таке прийняття через відсутність обов’язкової частини. 

 

Зміна 6 >>

Прибрано неточність у п. 46.4 ПКУ щодо подачі разом з податковою декларацією доповнення у разі, якщо платник податків вважає, що форма податкової декларації збільшує або зменшує його податкові зобов'язання.

Наразі у нормі ПКУ прописано, що подавати таке доповнення у електронній формі може платник податків, для якого ПКУ встановлено обов'язок подання звітності в електронній формі. З 2017 року подавати таке доповнення в електронній формі зможуть будь-які платники податків, якщо вони подають звітність в електронній формі.

 

Зміна 7 >>

Змінено обов’язкові реквізити податкової декларації.

До них додано нові обов’язкові реквізити:

- у разі подання звичайної податкової декларації: інформація про додатки, що додаються до податкової декларації та є її невід’ємною частиною;

- у разі подання неприбутковою організацією Звіту про суми податкових пільг:

  • дата та номер рішення про включення неприбуткової організації до Реєстру неприбуткових установ та організацій;
  • ознака неприбутковості організації;
  • повне найменування нерезидента;
  • місцезнаходження нерезидента;
  • назва та код держави резиденції нерезидента.

 

Зміна 8 >>

Починаючи з 2017 року "єдинники" (як фізособи, так і юрособи), що не мають показників або об’єктів, які підлягають декларуванню (оподаткуванню), не зобов’язані подавати декларації з єдиного податку.

Нагадуємо, що наразі таким «звільненням» спрощенці не можуть користуватися – вони все одно мають подавати нульову звітність з ЄП.

Такий справедливий підхід буде запроваджено завдяки тому, що у п. 49.2 ПКУ, у якому сказано про обов’язок подання звітності у разі виникнення об'єктів оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог ПКУ, застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

 

Зміна 9 >>

При поданні податкової звітності у 2017 році в електронній формі засобами електронного зв'язку єдиною підставою для відмови у прийнятті такої декларації є недійсність ЕЦП такого платника податків (у тому числі, але не виключно, у зв’язку із закінченням строку дії сертифіката відкритого ключа), за умови що така податкова декларація відповідає всім вимогам електронного документа і надана у форматі, доступному для її технічної обробки. 

 

Зміна 10 >>

Контролюючий орган з 2017 року не матиме право розривати договір про визнання електронних документів в односторонньому порядку.

 

Зміна 11 >>

Автоматизована система "Єдине вікно подання електронної звітності" більше не працюватиме.

Із ПКУ прибрали норму п. 49.17, яка регулювала роботу такої системи.

 

Зміна 12 >>

У разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до декларації з податку на прибуток за попередній податковий (звітний) рік з метою здійснення самостійного коригування відповідно до ст. 39 ПКУ штраф у розмірі 3% не буде застосовуватися, якщо такий уточнюючий розрахунок подається у строк не пізніше 1 травня року, наступного за звітним

***

Зверніть увагу!

Остаточного тексту прийнятого Закону наразі немає (законопроект відправлено на підпис Президенту). Вищенаведені роз’яснення ґрунтуються на підставі тексту законопроекту №5368 до другого читання. Як тільки цей текст з’явиться, ми обов’язково проаналізуємо і зазначимо, які зміни збереглися, а які в останній момент перед голосуванням депутати відхилили.

Читайте також: Податкова реформа-2017: підписано і оприлюднено Закон! 

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»