• Посилання скопійовано

Зміни у формі декларації про майновий стан і доходи: листівка від ДФСУ

З 1 січня 2017 року змінено форму податкової декларації про майновий стан і доходи. На що слід звернути увагу, - розповідають податківці

Зміни у формі декларації про майновий стан і доходи: листівка від ДФСУ

Як роз'яснює ДФСУ, зміни у формі декларації здійснено для зручності та скорочення часу, що витрачається платниками податків на заповнення декларації, а також з урахуванням змін до податкового законодавства.

Кількість додатків до декларації зменшено з чотирьох до двох.

У зв’язку із запровадженням ставки податку у розмірі 18 відсотків замість 15/20 відсотків, скасовано додаток до декларації, який передбачав здійснення перерахунку ПДФО при отриманні доходів від двох та більше податкових агентів, у випадках передбачених пп. «є» п. 176.1  ПКУ. Отже, тепер платники податків за результатами річного декларування не повинні проводити перерахунок ПДФО та заповнювати окремий додаток.

Також для зручності платників податків скасовано додаток до декларації, в якому платник податків здійснював розрахунок податкових зобов’язань з отриманих іноземних доходів. Тепер сума отриманих іноземних доходів (перерахованих у гривні за валютним курсом Національного банку України, що діяв на момент нарахування (отримання) таких доходів), відповідні податкові зобов’язання, інформація щодо країни походження доходу та назви валюти відображається в декларації без заповнення окремого додатку.

Отже, на сьогодні у додатках до декларації платник здійснює розрахунок податкових зобов’язань лише за доходами, база оподаткування яких розраховується з урахуванням понесених витрат, а саме:

  • при визначенні інвестиційного прибутку (додаток Ф1);
  • при розрахунку  податкових зобов’язань самозайнятими особами (додаток Ф2).

Крім того, для зручності у відповідних рядках декларації (додатків до неї) зазначені ставки ПДФО та військового збору.

Також, платники податків, які отримали доходи від продажу (обміну) об’єктів рухомого та нерухомого майна, які згідно з ПКУ не підлягають оподаткуванню, при заповненні декларації такі доходи відображають у окремому рядку.

З 01.01.2016 р. змінено порядок сплати авансових платежів з податку на доходи фізичних осіб фізичною особою – підприємцем (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування).

Такі особи розраховують та сплачують авансові платежі згідно з фактичними даними, зазначеними у Книзі обліку доходів і витрат, кожного календарного кварталу до 20 числа місяця, наступного за кожним календарним кварталом (до 20 квітня, до 20 липня і до 20 жовтня). При цьому авансовий платіж за четвертий календарний квартал не розраховується  та не сплачується.

У зв’язку із зазначеними змінами, тепер в декларації (графа 6 рядка 10.7 декларації) фізичні особи – підприємці (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) відображають загальну (річну) суму ПДФО, що підлягає сплаті до бюджету, яка розраховується у розділі І додатку Ф2 до декларації та дорівнює значенню рядка 1.1 додатку Ф2.

Разом з тим, довідково в рядках 1.2 – 1.4 додатку Ф2 платники відображають суму сплачених авансових платежів з ПДФО та залишок суми ПДФО, що підлягає сплаті або поверненню.

Податківці також звертають увагу, що в декларації відображається чистий оподатковуваний дохід самозайнятих осіб:

  • фізичною особою – підприємцем (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування) чистий оподатковуваний дохід вказується у графі 3 рядка 10.7 декларації,
  • фізичною особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, – в графі 3 рядка 10.8 декларації.

****

Новини на тему:

Нова декларація про доходи: відеоогляд від податківців

Декларування доходів у 2017 році - за оновленою звітністю!

Нова декларація про доходи: коротко про головні зміни 

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»