• Посилання скопійовано

Звіт про використання доходів неприбуткової організації: аналіз проекту від Мінфіну

Нагадаємо порядок подання та заповнення цього звіту та розглянемо основні зміни, запропоновані нещодавно оприлюдненим проектом Міфіну

Звіт про використання доходів неприбуткової організації: аналіз проекту від Мінфіну

23 березня 2017 року на сайті ДФСУ було опубліковано проект наказу Мінфіну «Про внесення змін до форми Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації». Про це ми повідомляли тут>>

Розглянемо докладніше ці зміни та нагадаємо загалом порядок подання та заповнення цього звіту.

 

Порядок подання Звіту

Звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації  (далі – Звіт) подається до органів ДФС усіма неприбутковими організаціями та установами (як тими, що відповідно до п. 133.4 ПКУ не є платниками податку на прибуток, так і тими, які порушили умови неприбутковості і позбавляються цього статусу). На цьому наполягають податківці у своїх роз’ясненнях, зокрема, тут. Але подаються такі звіти по-різному.

 

Подання Звіту неприбутковими організаціями - неплатниками податку на прибуток

 Щоб не платити податок на прибуток, установи та організації повинні бути внесеними до Реєстру неприбуткових установ та організацій. І суворо дотримуватися умов, які визначені у пп. 133.4.1 ПКУ.

Зверніть увагу! Такі неплатники податку на прибуток, відповідно до п. 46.2 ПКУ, подають до органу ДФС, у якому перебувають на обліку, не тільки Звіт, а і  фінансову звітність. При цьому професійні спілки, їх об’єднання та організації профспілок, утворені в порядку, визначеному законом, хоча і мають неприбутковий статус, цей Звіт не подають.

 Звіт в цьому випадку подається за підсумками податкового року, протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем року.

 

Подання Звіту платниками податку на прибуток

Пп.  133.4.3 ПКУ встановлено, що у разі недотримання неприбутковою організацією вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, така неприбуткова організація зобов’язана:

  • подати Звіт у строк, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення,
  • зазначити і сплатити суму самостійно нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток.

Внаслідок цього порушення така неприбуткова організація виключається контролюючим органом з Реєстру неприбуткових установ та організацій та вважається платником податку на прибуток для цілей оподаткування з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення.

Зауважимо, що за  період з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому вчинено таке порушення, по 31 грудня податкового (звітного) року така неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до контролюючого органу декларацію з податку на прибуток (з наростаючим підсумком), сплачувати податок у строк, визначений для квартального періоду та подавати фінансову звітність у порядку, встановленому для платників податку на прибуток.

З наступного податкового (звітного) року така неприбуткова організація подає декларацію з податку на прибуток і фінансову звітність та сплачує податок на прибуток у порядку, встановленому розд. ІІІ ПКУ для платників податку на прибуток.

Ось ці правила стосуються усіх неприбуткових організацій, які порушили умови неприбутковості, в тому числі професійних спілок, їх об’єднань та організацій профспілок.

 

Що зміниться у порядку подання Звіту?

Змінами, які відбулися у порядку подання Звіту в 2017 році, можна назвати, по-перше, чітко визначений річний звітний період для неплатників податку на прибуток, і те, що фінансова звітність, яку слід подавати разом із Звітом, стала його обов’язковою  невід’ємною частиною.  Адже тепер у заголовній частині Звіту передбачені лише два варіанти звітних періодів його подання – місяць і рік (раніше – місяць, 1 квартал, півріччя, три квартали і рік). А наприкінці Звіту у таблиці  «Наявність додатків» з’явилася нова графа «ФЗ», у якій проставляється позначка «+».

Втім, як і раніше, потрібно буде зазначити і види поданої разом зі Звітом фінансової звітності. Для цього наприкінці Звіту зберегли таблицю із можливими формами фінансової звітності, у якій у відповідних клітинках проставляється позначка „+”. Але тепер ця таблиця містить вже детальніший опис таких форм:

Було

Відомості про одночасне подання до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової  організації

форм фінансової звітності

Форма № 1 «Баланс»

Форма № 2 «Звіт про фінансові результати»

 

Форма № 3 «Звіт про рух грошових коштів»

Форма № 4 «Звіт про власний капітал»

Форма № 5 «Примітки до річної фінансової звітності»

Форма № 6

«Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»

Форма № 7

«Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва»

 

 

 

 

 

 

 

 

Стало

Наявність поданих

до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків – форм фінансової звітності

Баланс (Звіт про фінан-совий стан)

Звіт про фінансові результа-ти  (Звіт про сукупний дохід)

Звіт про рух грошових коштів

 

Звіт про власний капітал

Приміт-ки до річної фінанси-вої звітності

Фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва

Спрощений фінансовий звіт суб’єкта малого підприємництва

Звіт

про

 результати фінансової діяльності*

 Баланс

 

Звіт про фінансо-ві резуль-тати

 Баланс

 

 Звіт про фінансові результа-ти

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* Заповнюється бюджетними установами (організаціями).

 

Складання Звіту

Форма звіту складається з двох частин:

- в першій частині, що заповнюється всіма  неприбутковими організаціями, надається інформація про всі доходи і витрати, понесені у звітному періоді такою установою. Варто зазначити, що і доходи, і витрати визначаються за правилами бухгалтерського обліку (тобто за нарахуванням, а не за фактом отримання чи перерахування коштів).

- друга частина призначена лише для тих організацій, якими було порушено умови цільового використання доходів.

Далі (рядки 7-10) наводиться виправлення помилок минулих звітних періодів.   

Тепер щодо змін...

 

Частина І Звіту

У розділі «Доходи неприбуткової організації», як і раніше, наводиться інформація про всі доходи неприбуткової організації, за джерелами їх виникнення. Але в цьому розділі було зменшено кількість рядків для заповнення: з 16 до 11.

Так, виключено рядок 1.9 «вступні, членські та цільові внески». Однак для відображення цих сум залишено рядок «разові, періодичні, цільові внески та відрахування засновників і членів», що тепер отримав новий код 1.7 замість старого 1.8.

Також було виключено рядки:

1.4 – Кошти або майно, що надходять до бюджетних установ як компенсація вартості отриманих державних послуг;

1.5 – доходи бюджетних установ від надання платних послуг, пов’язаних з їх основною статутною діяльністю;

1.6 – Інші надходження, що зараховуються до складу кошторисів бюджетної установи.

1.10 - доходи від продажу товарів, виконання робіт, надання послуг, які пропагують принципи та ідеї, для захисту яких було створено неприбуткову організацію

1.12 - доходи від надання культових послуг

Взамін було додано рядок 1.5, в якому відображається сума коштів, вартість майна, товарів, що були отримані для реалізації мети та напрямів діяльності, визначених установчими документами, та для здійснення неприбуткової діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій. Тобто фактично цей рядок було введено для сум, що раніше відображались у виключених рядках 1.4-1.6, 1.10 та 1.12.

Розділ «Видатки (витрати) неприбуткової організації», як і раніше, містить шість рядків. Але зміст деяких з цих рядків змінено.

Бюджетні організації, як й раніше, заповнюють щодо своїх витрат рядки 2.1 та 2.2 (за загальним фондом і спеціальним фондом відповідно).

 Всі інші неприбуткові організації свої витрати тепер будуть відображати наступним чином:

- в  рядку 2.3 зазначається вартість активів (коштів або майна), вартість товарів (робіт, послуг) використаних (переданих) для фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, та/або для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій;

- в рядку 2.4 зазначається надана неприбутковими організаціями безповоротна фінансова допомога, добровільні пожертвування, милосердя тощо. Довідково окремо зазначаються суми:

  • благодійної допомоги (рядок 2.4.1),
  • гуманітарної допомоги (рядок 2.4.2, до нього складається додаток ГД)Б,
  • допомоги, наданої ЗСУ та іншим військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, установам або організаціям, що утримуються за рахунок коштів державного бюджету, для потреб забезпечення проведення антитерористичної операції (рядок 2.4.3);

- у рядку 2.5 зазначається вартість активів, переданих іншим неприбутковим організаціям або зарахованих до бюджету в результаті ліквідації (злиття, поділу, приєднання або перетворення).

Як бачимо, зміст рядків 2.4 відповідає змісту рядків 2.6 попередньої форми Звіту. А зміст рядка 2.5 не змінився. Натомість в цьому розділі вже немає рядків «сума витрат на утримання неприбуткової організації (крім бюджетних) у межах кошторису» та  «витрати, що здійснюються неприбутковими організаціями для провадження діяльності, визначеної для них як основна законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації». Тепер зазначені витрати відображаються у рядку 2.3, виходячи з його змісту.                    

Усе, що не увійшло за змістом до попередніх рядків, відображатиметься у рядку 2.6 «інші видатки (витрати)».

 

Частина ІІ Звіту

Сума операцій нецільового використання, як й раніше, відображається у рядку 3. Але тепер додано рядок 3.2, у якому слід зазначити вартість активів (коштів або майна), вартість товарів (робіт, послуг), які використані на цілі інші ніж фінансування видатків на утримання неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами, та/або для здійснення неприбуткової (добродійної) діяльності, передбаченої законом для релігійних організацій.

Всі інші рядки залишилися без змін.

 

Виправлення помилок

Рядки для відображення виправлення помилок не зазнали змін. А ось посилання на рядки додатку ВП було змінено (в разі, якщо помилка виправляється у звітній формі Звіту).

Так, у рядок 7 Звіту замість значення рядку 5 таблиці 2 додатку ВП переноситься значення рядка 7 таблиці 2 цього додатку.

У рядок 8 Звіту замість значення рядку 6 таблиці 2 додатку ВП переноситься значення рядка 8 таблиці 2 цього додатку.

У рядок 9 Звіту замість значення рядку 7 таблиці 2 додатку ВП переноситься значення рядка 9 таблиці 2 цього додатку.

 

Додаток ГД

Як у заголовній частині самого Звіту, так і у цьому додатку змінено рядки для відображення інформації за період подання. Тепер вказувати потрібно тільки місяць та рік. У виносці до цієї графи деталізовано, що має зазначатися. В цій графі потрібно проставляти номер календарного місяця, в якому порушено вимоги для неприбутковості та нараховане податкове зобов’язання з податку на прибуток підприємств.  

Сам звіт складається за період з початку року (або з початку визнання організації неприбутковою в установленому порядку, якщо таке визнання відбулося пізніше) по останній день місяця, в якому вчинено таке порушення.

Розділ 1 Додатку ГД не змінився. В ньому, як й раніше, потрібно відображати залишок нерозподіленої гуманітарної допомоги на початок звітного року.

Розділ 2 Додатку ГД також залишається без змін. Але відповідно до виноски до графи 8 розділу 2 додатку ГД, якщо операція з отримання гуманітарної допомоги не є зовнішньоторговельною, значення графи 8 розділу 2 відображається в національній валюті та дорівнює графі 9 розділу 2.

У графі 2 розділу 3 щодо інформації про набувачів  гуманітарної допомоги має зазначатися код ЄДРПОУ. Немає вже виключення для тих платників податку, які не мають коду за Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України. Але, як і раніше, якщо набувачами гуманітарної допомоги є фізичні особи, у графі 3 розділу 3 зазначається загальна кількість фізичних осіб – набувачів, які отримали гуманітарну допомогу в звітному (податковому) періоді; графа 2 розділу 3 (код ЄДРПОУ) не заповнюється.

 

Додаток ВП

Крім змін щодо звітних періодів, за які подається цей додаток в разі виправлення помилки у складі звітної форми Звіту, в ньому відбулися кардинальні зміни.

Адже раніше в ньому (таблиця 1) зазначався лише один тип помилки – нецільове витрачання коштів. Тепер таблиця 1 дублює дані самого Звіту (як доходів, так і витрат). А виявлене нецільове використання коштів зазначатиметься у частині ІІ, як і в самому Звіті.

В таблиці 2, яка, виходячи з нумерації рядків, стала, по суті, продовженням частини ІІ в цьому додатку, як і раніше, зазначаються результати виправлення помилок: збільшення або зменшення суми податкового зобов’язання, штраф і пеня (за наявності).

Звідти і зміна нумерації рядків таблиці 2, що вплинуло на зміни у розділі «Виправлення помилок» самого Звіту (про які ми зазначали вище).  

Ганна Русанова, Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»