• Посилання скопійовано

Заповнення заяви про внесення сільгосптоваровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації

Податківці у листі від 12.06.2017 р. №578/6/99-99-15-03-02-15/ІПК роз’яснили, як заповнювати заяву про внесення сільгосптоваровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації. Особливу увагу вони приділили заповненню розділу 6 заяви за ф. №1-РОБД

Заповнення заяви про внесення сільгосптоваровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації

Хто і для чого складає таку заяву

Спочатку коротко нагадаємо, що внесення інформації про сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації дає право на отримання такої дотації. 

Загалом, для отримання дотації юрособа або ФОП повинні:

1) бути платником ПДВ;

2) мати питому вагу вартості сільськогосподарських товарів (визначення яких наведено у п. 2.15 Закону №1877-IV) у загальній реалізації – не менше 75% за попередні 12 місяців;

3) здійснювати види діяльності, визначені п. 16-1.3 Закону №1877-IV;

4)для новоутвореного с/г товаровиробника питома вага сільськогосподарських товарів розраховується за результатами кожного окремого звітного періоду. 

Але головною умовою є включення сільгосптоваровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, сформованого ДФС згідно Порядку №179. Ось для цього і потрібна заява, яка подається сільгосптоваровиробником до органу ДФС.  

Дізнатися про розмір дотації, на яку може претендувати сільгосптоваровиробник в залежності від виду товарів/послуг, які він реалізує, можна з Порядку № 83 . 

Відеоогляд від ДФС у Черкаській області про таку дотацію ви можете переглянути тут>>> 

 

Чинна форма заяви, затверджена Мінфіном

Форму заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру отримувачів бюджетної дотації (форма №1-РОБД) затверджено наказом Мінфіну від 23.02.2017 р. №275

 

Порядок складання та подання заяви

Порядку складання заяви про внесення сільськогосподарського товаровиробника до Реєстру, нажаль, Мінфіном не затверджено. Але відповідні пояснення розміщено на її зворотному боці.

Так, для того, щоб потрапити до Реєстру і отримати право на одержання дотації, подається заява з позначкою "Внесення". Її можна заповнити та подати або в електронній формі, або у паперовому вигляді у місяці, який передує початку податкового періоду, з якого особа має право на отримання бюджетної дотації (виходячи з вимог, зазначених нами на початку), та протягом п’яти календарних днів після закінчення граничного строку подання податкової звітності з ПДВ, встановленого для місячного податкового (звітного) періоду. 

Розглядається така заява органом ДФС за місцем обліку особи як платника ПДВ.

 

Заповнення розділу 6 заяви

Для того, щоб підтвердити своє право на отримання дотації, сільгосптоваровиробник у розділі 6 заяви має відобразити вартість товарів, поставлених протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів.

Саме в цьому розділі заяви має бути зазначена питома вага вартості сільськогосподарських товарів/послуг, яка становить не менше 75% вартості всіх товарів/послуг, поставлених ним протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно. 

А для новоутвореного сільськогосподарського товаровиробника, який провадить господарську діяльність менш як 12 календарних місяців, питома вага сільськогосподарських товарів розраховується за результатами кожного окремого звітного періоду. Такий порядок її визначення встановлено п. 16-1.1 Закону №1877.

На нашу думку, це означає, що сільгосптоваровиробник, який працює більш як 12 місяців, на доказ права на отримання дотації використовує підсумок даних в графі 5 розділу 6 за останні 12 звітних періоді. А ось новостворені – повинні дотримуватися такого критерію (75% питомої ваги) у кожному звітному періоді, які зазначаються у розділі 6 заяви. 

В роз’ясненні у підкатегорії 101.25 «ЗІР» податківці наголошували, що для визначення загального обсягу операцій з постачання товарів/послуг та/або операцій з постачання сільськогосподарської продукції потрібно застосовувати дані декларацій з ПДВ. Такі дані зазначаються у графі 3 розділу 6 заяви.

Далі, у графах 4 та 5 розділу 6, зазначаються операції з постачання сільськогосппродукції, які дають право на отримання дотації і їх питома вага у загальному обсягу реалізації (у відсотках). 

У графі 6 розділу 6 Заяви зазначається обсяг операцій з постачання основних засобів, що перебували у складі основних засобів сільськогосподарського товаровиробника не менше 12 послідовних звітних періодів сукупно, у графі 7 - питома вага (у відсотках) вартості таких основних засобів у вартості всіх товарів, поставлених сільськогосподарським товаровиробником за цей період.

Але: до графи 6 та 7 розділу 6 не включаються оподатковувані операції з постачання основних засобів, що перебували у складі його основних засобів не менше 12 послідовних звітних періодів сукупно, якщо такі операції не були постійними і не становили окремої підприємницької діяльності.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»