• Посилання скопійовано

Особливості заповнення уточнюючої декларації з єдиного податку для юросіб-єдинників

Якщо юрособа - платник єдиного податку третьої групи самостійно виправляє виявлені помилки шляхом подання уточнюючого розрахунку, така юрособа має надати податкову декларацію платника єдиного податку третьої групи (юрособи) з відповідною позначкою "Уточнююча" у рядку 1 розділу І "Загальні відомості"

Особливості заповнення уточнюючої декларації з єдиного податку для юросіб-єдинників

ДФС у Тернопільській області нагадує: якщо юрособа - платник ЄП третьої групи здійснює виправлення самостійно виявлених помилок шляхом подання уточнюючого розрахунку, така юрособа має надати податкову декларацію платника ЄП третьої групи (юрособи), форма якої затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №578, з відповідною позначкою "Уточнююча" у рядку 1 розділу І "Загальні відомості" податкової декларації.

 Уточнюючі податкові декларації подаються окремо за кожний податковий (звітний) період, що уточнюється.

У рядку 3 розділу І податковий (звітний) період, за який уточнюється декларація – ставиться відмітка в одній із клітинок: І квартал, півріччя (ІІ квартал*), три квартали (ІІІ квартал*) або рік (ІV квартал*) та проставляється рік.

* при уточненні податкових (звітних) періодів до набрання чинності Закону України від 04.11.2011 р. №4014–VІ, які дорівнювали кварталу та подавались не наростаючим підсумком.

В розділах ІІ "Дохід, що підлягає оподаткуванню" та ІІІ "Розрахунок податкових зобов’язань з єдиного податку" уточнюючої податкової декларації зазначаються правильні показники з урахуванням уточнень наростаючим підсумком.

У рядках 11–17 розділу ІV "Визначення податкових зобов’язань у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок" уточнюючої податкової декларації зазначається сума уточнень податкових зобов’язань, яка розраховується шляхом порівняння показників уточнюючої податкової декларації та податкової декларації, яка уточнюється, а також сума нарахованого штрафу та пені, в тому числі:

  • у рядку 11 – сума податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється, в залежності від форми декларацій, яка подавалася за податковий (звітний) період, який уточнюється (за наростаючим або не наростаючим підсумком);
  • у рядку 12 – уточнена сума податкових зобов’язань за податковий (звітний) період (за календарний квартал), у якому виявлена помилка;
  • у рядку 13 – сума податку (недоплата), яка збільшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (рядок 12 - рядок 11 декларації);
  • у рядку 14 – сума податку, яка зменшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (зазначається тільки позитивне значення: рядок 11 - рядок 12 декларації);
  • у рядку 15 – сума штрафу в розмірі 3 % суми недоплати (рядок 13 х 3%);
  • рядок 16 – в уточнюючій декларації не заповнюється;
  • у рядку 17 – сума пені, самостійно нарахована відповідно до пп. 129.1.3 та абзацу другого п. 129.4 ПКУ.

Звертаємо увагу, якщо помилки, зроблені в розділі ІІ та розділі ІІІ податкової декларації, не призвели до заниження податкового зобов’язання за податковий (звітний) календарний квартал (рядок 10 податкової декларації заповнено вірно), то в уточнюючій податковій декларації у розділі ІV заповнюються показники рядків 11 та 12, а рядки 13-17 прокреслюються.

Джерело: ДФC у Тернопільській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»