• Посилання скопійовано

Здати авансовий звіт та залишок невикористаних коштів можна на підставі договору доручення

Чи має право підзвітна особа, яка з поважних причин не може особисто здати авансовий звіт та залишок невикористаних коштів, передати їх за дорученням через іншу матеріально-відповідальну особу? Консультує ДФСУ

Здати авансовий звіт та залишок невикористаних коштів можна на підставі договору доручення

ДФСУ у підкатегорії 109.14 ресурсу "ЗІР" зазначила, що  обмежень щодо передачі до бухгалтерії заповненого Звіту про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт, та залишку невикористаних коштів, які були видані підзвітній особі, через іншу матеріально-відповідальну особу на підставі договору доручення не передбачено.

Отже, такий договір має бути у наявності і у ньому (або у виданій на підставі договору довіреності) мають бути чітко визначені юридичні дії, які належить вчинити повіреному. Дії, які належить вчинити повіреному, мають бути правомірними, конкретними та здійсненними.

Водночас податківці зауважують, що терміни подання авансового звіту при цьому залишаються незмінними - до закінчення п’ятого банківського дня, що настає за днем, у якому платник податку:

  • завершує таке відрядження;
  • завершує виконання окремої цивільно-правової дії за дорученням та за рахунок особи, що видала кошти під звіт.

За наявності надміру витрачених коштів їх сума повертається платником податку в касу або зараховується на банківський рахунок особи, що їх видала, до або під час подання зазначеного звіту.

При цьому, якщо під час службового відрядження платник податку отримав готівку із застосуванням платіжних карток, він подає звіт і повертає суму надміру витрачених коштів до закінчення третього банківського дня після завершення відрядження. Відрядженій особі – платнику податку, який застосував платіжні картки для проведення розрахунків у безготівковій формі, а строк подання платником податку звіту не перевищив 10 банківських днів, за наявності поважних причин роботодавець (самозайнята особа) може продовжити такий строк до 20 банківських днів (до з’ясування питання в разі виявлення розбіжностей між відповідними звітними документами).

***

Аналітика Дт-Кт на тему:

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»