• Посилання скопійовано

Отримали внесок до статутного фонду від фізособи-засновника? Не забудьте відобразити його у формі №1ДФ!

Суми доходу у вигляді майнового і немайнового внеску до статутного фонду юрособи - емітента корпоративних прав в обмін на такі права не включаються в дохід фізособи. При цьому підприємство - емітент корпоративних прав є податковим агентом в частині повідомлення органів ДФС про такі доходи і зобов'язане відобразити такі суми у формі №1ДФ з ознакою "178"

Отримали внесок до статутного фонду від фізособи-засновника? Не забудьте відобразити його у формі №1ДФ!

ДФС у Рівненській області нагадує, що відповідно до ч. 1 - 2 ст. 86 ГКУ, внесками учасників і засновників господарського товариства можуть бути будівлі, споруди, устаткування та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою і іншими природними ресурсами, будівлями, спорудами, а також інші майнові права (включаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної власності), грошові кошти, у тому числі в іноземній валюті.

Відповідно до пп. 165.1.44 ПКУ суми доходу у вигляді майнового і немайнового внеску до статутного фонду юрособи - емітента корпоративних прав в обмін на такі права не включаються в дохід фізособи. При цьому підприємство - емітент корпоративних прав є податковим агентом в частині повідомлення органів ДФС про такі доходи і зобов'язане відобразити такі  суми у формі №1ДФ з ознакою "178".

Крім того, від оподаткування військовим збором звільняються доходи, що згідно з розділом IV ПКУ не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичної особи (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 ПКУ.

Оподатковувати інвестиційний прибуток фізична особа буде зобов'язана в майбутньому в разі продажу своїх корпоративних прав (пп. 170.2.2 ПКУ). Такий прибуток розраховуватиметься ним як позитивна різниця між доходом, отриманим від продажу корпоративних прав, та сумою витрат на їх придбання. На сьогодні ставка оподаткування становить 18 %.

 

Від редакції

Податківці згадали про норму ст. 86 ГКУ щодо порядку внесення внесків. Але у емітентів, які отримують від засновників внески у грошовій формі, виникає питання щодо необхідності зазначати в формі №1ДФ такі внески. 

Відповідь на це питання потрібно шукати у ст. 177 ЦКУ. За нею об'єктами цивільних прав є речі, у тому числі гроші та цінні папери, інше майно, майнові права, результати робіт, послуги, результати інтелектуальної, творчої діяльності, інформація, а також інші матеріальні і нематеріальні блага. 

Тож, у формі №1ДФ за ознакою "178" за квартал отримання внесків від фізосіб-засновників потрібно буде відображати їх вартість, в т.ч. при отриманні внеску у вигляді грошей.

Зверніть увагу: Це тільки позиція ДФС у Рівненській області. Тому обов'язку дотримуватися її змісту не має. Якщо бажаєте отримати письмову консультацію з цього приводу, направляйте запит до своєї ДФС.

Джерело: ДФС у Рівненській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»