• Посилання скопійовано

Звіти про оцінку майна реєструватимуть по-новому

Уряд вніс зміни до постанови з питань реалізації положень Податкового кодексу щодо оцінки майна

Звіти про оцінку майна реєструватимуть по-новому

Кабмін постановою від 21.11.2018 р. №971 вніс зміни до постанови КМУ від 21.08.2014 р. №358 "Деякі питання реалізації положень Податкового кодексу України щодо оцінки майна".

Ними, зокрема, передбачено, що інформація зі звіту про оцінку майна, звіту про експертну грошову оцінку земельних ділянок (далі — звіт про оцінку), що складений для цілей оподаткування, буде вноситися до єдиної бази даних звітів про оцінку з метою реєстрації такого звіту. Зазначена інформація складається і вноситься до єдиної бази даних звітів про оцінку через авторизовані електронні майданчики відповідно до порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку, що затверджується Фондом державного майна.

Єдина база даних звітів про оцінку здійснюватиме моніторинг інформації зі звіту про оцінку на предмет відсутності порушень під час складання звіту про оцінку. За умови повноти, правильності та відповідності інформації зі звіту про оцінку, у тому числі відповідності оціночної вартості майна, визначеної суб’єктом оціночної діяльності у випадках, на які поширюються вимоги статті 172 ПКУ, ринковим цінам, єдиною базою даних звітів про оцінку здійснюється реєстрація звіту про оцінку. Реєстрація звіту про оцінку здійснюється шляхом присвоєння йому унікального номера та автоматичного формування довідки про внесення інформації із звіту про оцінку до єдиної бази даних звітів про оцінку за формою, визначеною в порядку ведення єдиної бази даних звітів про оцінку, що затверджується Фондом державного майна.

Відповідність оціночної вартості майна, зазначеної суб’єктом оціночної діяльності в інформації із звіту про оцінку, у випадках, на які поширюються вимоги статті 172 ПКУ, ринковим цінам, встановлюється єдиною базою даних звітів про оцінку за допомогою модуля електронного визначення оціночної вартості подібного до об’єкта оцінки майна, який є складовою єдиної бази даних звітів про оцінку.

Єдина база даних звітів про оцінку відмовлятиме в реєстрації звіту про оцінку в разі виявлення за результатами моніторингу інформації із звіту про оцінку, внесеної суб’єктом оціночної діяльності, недоліків та/або порушень під час складання звіту про оцінку, невідповідності оціночної вартості результату електронного визначення оціночної вартості подібного до об’єкта оцінки майна (у випадках, на які поширюються вимоги статті 172 ПКУ).

Реєстрація звіту про оцінку перевіряється нотаріусами під час посвідчення правочинів у випадках, передбачених ПКУ, або посадовою особою, у присутності якої між фізичними особами здійснюється укладення договорів купівлі-продажу (міни, поставки) транспортних засобів, суб’єктом господарювання, який надає послуги з укладення біржових угод або бере участь в їх укладенні.

Строк дії звіту про оцінку, що не може перевищувати шести місяців з дати оцінки, зазначається в такому звіті. Звіт про оцінку є дійсним за умови включення інформації з нього до єдиної бази даних звітів про оцінку.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»