• Посилання скопійовано

Будете складати звіт про управління? Скористайтеся Методрекомендаціями від Мінфіну

Мінфін затвердив Методичні рекомендації зі складання звіту про управління

Будете складати звіт про управління? Скористайтеся Методрекомендаціями від Мінфіну

Мінфін наказом від 07.12.2018 р. №982 затвердив Методичні рекомендації зі складання звіту про управління (завантажити). Про проект цих рекомендацій ми вже вам розповідали тут.

 

Для кого ці Методрекомендації?

Як зазначено у тексті документу, ці Методичні рекомендації можуть застосовуватися підприємствами, організаціями та іншими юридичними особами усіх форм власності (крім банків, бюджетних установ, мікропідприємств та малих підприємств).

 

Зміст та порядок складання звіту про управління

Звіт про управління має містити достовірну фінансову та нефінансову інформацію про діяльність підприємства, його стан та перспективи розвитку та розкривати основні ризики і невизначеності його діяльності.

Аналіз діяльності, стану та розвитку підприємства проводиться, враховуючи розмір та вид діяльності підприємства, і включає як основні фінансові, так і нефінансові (якщо необхідно) показники діяльності щодо певного виду діяльності, у тому числі інформацію екологічного та соціального характеру, з посиланням на відповідні показники річної фінансової звітності та пояснення щодо сум за відповідними показниками (якщо доречно).

З метою систематизації та співставності інформації звіт про управління формується за такими напрямами:

  • організаційна структура та опис діяльності підприємства;
  • результати діяльності;
  • ліквідність та зобов’язання;
  • екологічні аспекти;
  • соціальні аспекти та кадрова політика;
  • ризики;
  • дослідження та інновації;
  • фінансові інвестиції;
  • перспективи розвитку;
  • корпоративне управління (складають підприємства – емітенти цінних паперів, цінні папери яких допущені до торгів на фондових біржах або щодо цінних паперів яких здійснено публічну пропозицію). 

Перелік напрямів та показників, які розкриваються у звіті про управління, не є вичерпним. Підприємство може розкривати іншу інформацію, яку вважає за доцільне.

Великі підприємства, середня кількість працівників яких на дату складання річної фінансової звітності перевищує критерій у 500 працівників, включають у звіт про управління нефінансові показники діяльності, що містять інформацію щодо впливу його діяльності, зокрема на навколишнє середовище, довкілля, соціальні питання, у тому числі питання соціального захисту працівників підприємства, поваги прав людини, боротьби з корупцією та хабарництвом, а саме:

  • стислий опис моделі діяльності підприємства;
  • опис політики, яку провадить підприємство, щодо зазначених питань;
  • результат такої політики;
  • основні ризики, пов’язані із зазначеними питаннями, що стосуються діяльності підприємства, у тому числі (якщо доречно) ділові відносини, продукція або послуги, які можуть спричинити негативні наслідки у цих сферах, та яким чином підприємство здійснює управління цими ризиками;
  • основні нефінансові показники, що характеризують діяльність підприємства.

Якщо підприємство не провадить політики щодо зазначених питань, то нефінансова інформація повинна містити щодо цього чітке і аргументоване пояснення.

Середні підприємства мають право не відображати у звіті про управління нефінансову інформацію.

Підприємства – емітенти цінних паперів, цінні папери яких допущені до біржових торгів або щодо цінних паперів яких здійснено публічну пропозицію у звіті про управління наводять окремо інформацію про корпоративне управління з урахуванням вимог Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» та Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг».

Підприємства у звіті про управління можуть наводити/розміщувати посилання на загальнодоступні джерела, які містять інформацію, розкриття якої передбачено цими Методичними рекомендаціями.

Звітним періодом для складання звіту про управління є календарний рік, який починається з 1 січня кожного року та закінчується 31 грудня того самого року.

 

Подання та оприлюднення звіту про управління

Звіт про управління подається підприємствами разом з річною фінансовою звітністю у порядку, встановленому законодавством.

У разі подання підприємством консолідованої фінансової звітності подається консолідований звіт про управління.

Підприємства, що мають дочірні підприємства, складають консолідований звіт про управління в порядку, передбаченому цими Методичними рекомендаціями, з урахуванням суттєвих коригувань, що випливають з особливостей складання консолідованого звіту про управління порівняно зі звітом про управління.

Підприємства, що мають дочірні підприємства, здійснюють такі коригування інформації:

  • відображаючи докладну інформацію про власні викуплені акції у консолідованому звіті про управління, наводиться інформація про кількість і номінальну вартість або, за відсутності номінальної вартості, облікову вартість усіх акцій материнського підприємства, що належать цьому материнському підприємству, його дочірнім підприємствам або особі, що діє від свого імені, але за дорученням будь-якого з цих підприємств;
  • відображаючи системи внутрішнього контролю та управління ризиками за напрямом «Корпоративне управління», наводиться інформація про основні характеристики систем внутрішнього контролю та управління ризиками на підприємствах, включених у консолідацію в цілому.

Якщо крім звіту про управління необхідно складати консолідований звіт про управління, ці звіти можуть бути представлені як єдиний звіт.

Дочірнє підприємство, не наводить у звіті про управління інформацію, передбачену пунктом 4 розділу ІІ цих Методичних рекомендацій, якщо таке підприємство та його дочірні підприємства включені до консолідованого звіту про управління або до окремого звіту іншого підприємства.

Звіт про управління та консолідований звіт про управління підприємства оприлюднюють разом з річною фінансовою звітністю та аудиторським звітом на власній веб-сторінці або веб-сайті чи в інший спосіб у випадках, визначених законодавством.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»