• Посилання скопійовано

Як заповнити №1ДФ при виплаті доходу у негрошовій формі?

ДФСУ розповіла, як відображати суму нарахованого доходу у розрахунку №1ДФ, якщо такий дохід надається у негрошовій формі. Чи потрібно при цьому враховувати натуральний коефіцієнта, чи ні? Розглянемо роз’яснення податківців

Як заповнити №1ДФ при виплаті доходу у негрошовій формі?

Коментар до листа ДФС від 05.12.2018 р. №39467/6/99-99-13-01-01-15

Коротко про коефіцієнт

Відповідно до п. 164.5 ПКУ під час нарахування (надання) доходів у будь-якій негрошовій формі базою оподаткування є вартість такого доходу, розрахована за звичайними цінами, правила визначення яких встановлені згідно з Кодексом, помножена на коефіцієнт, який обчислюється за такою формулою:

К = 100 : (100 - Сп),

де К – коефіцієнт;

Сп – ставка податку, встановлена для таких доходів на момент їх нарахування.

Наприклад, якщо ставка ПДФО до певного доходу фізособи 18%, то коефіцієнт дорівнюватиме 100 / (100 – 18) = 1,21951.

 

Що каже Порядок?

Порядок заповнення та подання податковими агентами форми №1ДФ наведено у Порядку №4.

Відповідно до пп. 3.2 розділу III Порядку №4 у графі 3а «Сума нарахованого доходу» ф. №1ДФ відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано фізичній особі відповідно до ознаки доходу згідно з Довідником ознак доходів, наведеним у додатку до Порядку.

У графі 3 «Сума виплаченого доходу» ф. №1ДФ відображається сума фактично виплаченого доходу платнику податку податковим агентом (пп. 3.3 розділу III Порядку №4).

Згідно з п. 3.11 розділу III Порядку у рядку «Військовий збір» відображається загальна сума:

  • нарахованого доходу,
  • виплаченого доходу,
  • нарахованого військового збору,
  •  перерахованого до бюджету військового збору у грошовій формі, вираженій у національній валюті (у гривнях з копійками).

 

Позиція податківців

Податківців у коментованому листі вважають, що оскільки коефіцієнт, передбачений п. 164.5 ПКУ, застосовується для визначення бази оподаткування, то у разі надання платнику податку доходів у негрошовій формі суми нарахованого доходу у графах 3а «Сума нарахованого доходу» та 3 «Сума виплаченого доходу»  ф. №1ДФ відображаються з урахуванням цього коефіцієнта.

При цьому, зважаючи на те, що на базу оподаткування військовим збором натуральний коефіцієнт не впливає, то у рядку «Військовий збір» розділу II  ф. №1ДФ сума доходу відображається без урахування коефіцієнта, визначеного п. 164.5 ПКУ.

Така позиція податківців не нова і озвучувалась тут.

 

Відповідальність

Чи варто очікувати штрафів, якщо сума доходу була вказана без врахування натурального коефіцієнта? Вважаємо, що ні.

Зокрема, п. 119.2 ПКУ визначено, що штраф накладається за подання звіту не у встановлені терміни або з недостовірними відомостями (помилками), якщо вони призвели до зменшення та/або збільшення податкових зобов’язань платника податку та/або до зміни платника податку.

Таким чином, якщо сума нарахованого і утриманого податку була зазначена правильно, то помилка у сумі нарахованого/виплаченого доходу не призведе до накладання штрафу (оскільки не впливає на суму податкових зобов’язань).

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»