• Посилання скопійовано

Фізособі простили борг: коли слід відзвітувати

Якщо у 2018 році банк простив борг по кредиту у сумі понад 930,75 грн, то потрібно подавати декларацію

Фізособі простили борг: коли слід відзвітувати

ДФС у Харківській області повідомляє, що відповідно до пп. 164.2.17 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо.

Таким доходом, зокрема є  основна сума боргу (кредиту) платника податку, прощена (анульована) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (в 2018 році – 930 грн. 75 коп.).

За нормами ПКУ громадяни, яким у 2018 році банк простив (анулював) борг по кредиту у сумі понад 930,75 грн., зобов’язані подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до податкової інспекції за місцем реєстрації та самостійно сплатити податок на  доходи фізичних осіб за ставкою 18% і військовий збір за ставкою 1,5%.

Термін подання декларації – до 2 травня 2019 р. включно. Сплатити податкові зобов’язання слід до 1 серпня 2019 р.

Одночасно, повідомляємо, що за кредитом, отриманим на придбання житла (іпотечний кредит), платник податку має право на розстрочення податкового  зобов’язання терміном протягом 3-х років. Для цього разом з декларацією слід подати заяву в довільній формі, що містить фактичні дані про суму прощеного (анульованого) боргу (кредиту), підтверджену відповідними документами кредитора, та коротке пояснення обставин, що призвели до необхідності здійснення розстрочення.

Нагадуємо, що консультації, роз’яснення з питань декларування доходів, в тому числі у вигляді суми прощеного (анульованого) боргу (кредиту),  можна отримати в Центрах обслуговування платників податків органів ДФС у Харківській області.

Джерело: ДФС у Харківській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»