• Посилання скопійовано

Квартальна фінансова звітність – хто, кому, коли?

Пройшло півмісяця, як минув перший квартал 2019 року. Знову квартальні звіти… Але не для всіх. Розберемося, кому потрібно подавати проміжну квартальну фінансову звітність, а кому – ні

Квартальна фінансова звітність – хто, кому, коли?

Коли подається проміжна фінзвітність?

За загальним правилом (ст. 13 Закону про бухоблік) звітним періодом для складання фінансової звітності є календарний рік. Проміжна фінансова звітність складається за результатами першого кварталу, першого півріччя, дев’яти місяців – наростаючим підсумком з початку року. Крім того, відповідно до облікової політики підприємства фінансова звітність може складатися за інші періоди, наприклад, звітний рік на підприємстві може тривати з 1 квітня до 31 березня, або підприємство може складати проміжну фінансову звітність щомісячно.

Відповідно до п. 5 Постанови №419, проміжна фінансова звітність (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), крім консолідованої, подається підприємствами органам, зазначеним у п. 2 (крім органів Казначейства), не пізніше 25 числа місяця, що настає за звітним кварталом. Таким чином, фінзвітність за перший квартал 2019 року подаватиметься до 25 квітня 2019 р. включно.

 

Хто подає проміжну фінансову звітність?

У п. 2 Постанови № 419 вказано, що підприємства, які складають фінансову звітність та консолідовану фінансову звітність за національними П(С)БО або національними П(С)БО в державному секторі, складають проміжну фінансову звітність, яка охоплює відповідний період (I квартал, перше півріччя, дев’ять місяців), наростаючим підсумком з початку звітного року у складі балансу та звіту про фінансові результати. Кого це стосується?

По-перше, це стосується всіх, хто подає «велику» фінзвітність, форми якої затверджені НП(С)БО 1. Отже, середні та великі підприємства подають квартальну звітність у складі Балансу та Звіту про фінансові результати. Критерії, за якими визначається належність підприємств до мікро-, малих, середніх та великих, наведені у ст. 2 Закону про бухоблік. Ми звели їх у таблицю 1 – див. нижче. До великих підприємств відносяться ті, у яких показники перевищують критерії  для середніх підприємств. Щоб належати до тієї чи іншої категорії підприємств, достатньо відповідати хоча б будь-яким двом критеріям з трьох протягом двох років поспіль. Тобто, щоб визначитися з формою фінзвітності за перший квартал 2019 року, потрібно оцінити показники станом на кінець 2017 та 2018 років.

 

Таблиця 1

Критерії належності підприємств до мікро-, малих та середніх підприємств у 2019 році

 

Показники Грошова одиниця Мікропідприємства Малі підприємства Середні підприємства
Максимальна балансова вартість активів Євро 350 000 4 000 000 20 000 000
Грн* 11 250 020 128 571 659 642 858 293
Максимальний чистий дохід від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) Євро 700 000 8 000 000 40 000 000
Грн 22 500 040 257 143 317 1 285 716 585
Максимальна середня кількість працівників   10 50 250

*) Показники у гривнях розраховані за середньорічним курсом євро за 2018 рік – 32,1429146327317 грн/євро.

 

По-друге, квартальну фінзвітність не подають, а звітують за підсумками року такі СГ – за «малими» формами за П(С)БО 25:

  • малі підприємства;
  • мікропідприємства;
  • юрособи – платники єдиного податку.
  • представництва іноземних суб'єктів господарської діяльності;

Ці суб’єкти звітують раз на рік за малою або спрощеною формою фінзвітності, отже, проміжну квартальну звітність вони не складають і не подають. Все це не стосується тих, хто звітує за МСФО – вони подають і квартальну, і річну звітність.

Вищенаведені висновки випливають з того, що у п. 2 Постанови № 419 зазначено, що річну фінансову звітність, передбачену для суб’єктів малого підприємництва, подають:

  • підприємства, яким відповідно до Закону про бухоблік встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу та звіту про фінансові результати (крім тих, які зобов’язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності);
  • підприємства, які ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів і витрат відповідно до податкового законодавства.

А як зазначено у ч. 3 ст. 11 Закону про бухоблік, для мікропідприємств, малих підприємств, непідприємницьких товариств і представництв іноземних суб’єктів господарської діяльності, крім тих, що зобов’язані складати фінансову звітність за міжнародними стандартами, встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі балансу та звіту про фінансові результати.

 

Форми квартальної фінансової звітності

Ст. 11 Закону про бухоблік встановлені загальні вимоги до фінзвітності. Нею встановлено, що фінзвітність підприємства включає: БалансЗвіт про фінансові результатиЗвіт про рух грошових коштівЗвіт про власний капітал та Примітки до звітів. Правила складання та форми фінансової звітності затверджено НП(С)БО 1

Проміжна щоквартальна звітність всіма суб’єктами господарювання складається наростаючим підсумком з початку звітного року в складі Балансу та Звіту про фінансові результати. Це правило складання проміжної фінансової звітності встановлено ст. 13 Закону про бухоблік.

Для суб'єктів малого підприємництва, неприбуткових підприємств, установ та організацій і представництв іноземних суб'єктів господарської діяльності встановлюється скорочена за показниками фінансова звітність у складі Балансу і Звіту про фінансові результати. Правила складання цих форм фінансової звітності затверджені П(С)БО 25. Нагадаємо, що П(С)БО 25 затверджено дві форми фінзвітності:

 

 Фінзвітність платників податку на прибуток органам ДФС

Крім вищенаведеного, п. 46.2 ПКУ встановлено обов’язок подавати фінзвітність платникам податку на прибуток до органу ДФС за місцем податкового обліку. Редакція цього пункту вже не перший рік викликає суперечки, хто і коли має подавати цю фінзвітність податківцям, але практична реалізація подання фінзвітності і декларації з податку на прибуток їм вже майже поклала край, і ось чому.

Вимога встановлена про подання фінзвітності разом з відповідною декларацією з податку на прибуток, періодичність подання якої чітко визначена п. 137.4 – 137.5 ПКУ. Отже, ті, хто подають декларацію щоквартально, подають податківцям і фінзвітність щоквартально, а ті ж, хто подає декларацію тільки за рік, відповідно і фінзвітність подають тільки за рік. 

Як бути, якщо за нормами Закону про бухоблік та Постанови № 419 СГ має звітувати щорічно, а за нормами ПКУ він подає квартальну декларацію з податку на прибуток, до якої має додавати фінзвітність? Ця ситуація не врегульована Законом про бухоблік та Постановою № 419, тож на думку автора, достатньо подати квартальну фінзвітність органам ДФС. Квартальну звітність органами статистики подавати не потрібно.

Форми та периіодичність подання фінзвітності, які мають подавати різні суб’єкти господарювання, ми звели у таблицю 2.

Таблиця 2

Форми проміжної фінансової звітності та періодичність подання

Суб’єкти господарювання Скорочена фінзвітність за формою 1-мс, 2-мс (П(С)БО 25) Фінзвітність малих підприємств за формою 1-м, 2-м (П(С)БО 25) «Велика» фінзвітність (НП(С)БО  1) у складі Балансу та Звіту про фінрезультати
Мікропідприємства:
  • платники  єдиного податку
Річна – органам статистики Х Х
  • платники податку на прибуток з річним звітним періодом
Річна – органам статистики та органам ДФС Х Х
  • платники податку на прибуток з квартальним звітним періодом
Річна – органам статистики, квартальна – органам ДФС Х Х
Малі підприємства:
  • платники  єдиного податку
Х Річна – органам статистики Х
  • платники податку на прибуток з річним звітним періодом
Х Річна – органам статистики та органам ДФС Х
  • платники податку на прибуток з квартальним звітним періодом
  Річна – органам статистики, квартальна – органам ДФС  
Середні підприємства – платники податку на прибуток з квартальним звітним періодом Х Х Квартальна – органам статистики та ДФС
Великі підприємства – платники податку на прибуток з квартальним звітним періодом Х Х Квартальна – органам статистики та ДФС

Про те, як скласти перші дві форми «великої» фінзвітності, ми писали тут та тут>>

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»