• Посилання скопійовано

Уточнюючий звіт про контрольовані операції: чи буде відповідальність?

Податківці наголосили, що подання уточнюючого звіту про контрольовані операції не звільняє платника податків від штрафів. А чи потрібно подавати уточнюючий звіт, якщо податківці вже виявили помилку?

Уточнюючий звіт про контрольовані операції: чи буде відповідальність?

Коментар до ІПК від 01.04.2019 р. №1377/6/99-99-14-07-01-15/ІПК

ДФСУ у коментованій консультації нагадує, що за неподання платником податків звіту про контрольовані операції (уточнюючого звіту) та/або документації з трансфертного ціноутворення або невключення до такого звіту інформації про всі здійснені протягом звітного періоду контрольовані операції відповідно до вимог п. 39.4 ПКУ тягне за собою накладення штрафу (штрафів) у розмірі 1 відсотка суми контрольованих операцій, незадекларованих у поданому звіті про контрольовані операції, але не більше 300 розмірів прожиткового мінімуму (який складає в 2018 році – 1762 грн., а в 2019 році – 1921 грн.) для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за всі незадекларовані контрольовані операції (абз. 3 п. 120.3 ПКУ).

Водночас згідно з пп. 39.4.2 ПКУ у разі якщо платником податку виявлено, що у раніше поданому звіті про контрольовані операції інформація надана не в повному обсязі, містить помилки або недоліки, такий платник має право подати, зокрема, уточнюючий звіт у разі його подання після закінчення граничного строку для відповідного звітного періоду.

Як роз’яснюють податківці подання платником податку уточнюючого звіту про контрольовані операції не звільняє від відповідальності, передбаченої п. 120.3 та 120.4 ПКУ.

Окрім цього у разі, якщо податковим органом під час перевірки було нараховано штрафні санкції відповідно до абз. 3 п. 120.3 ПКУ такий платник податку зобов’язаний подати уточнюючий звіт за період в якому було виявлено помилку.

Тут варто звернути увагу, що такий уточнюючий звіт має бути подано у строк 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати штрафу (штрафів), оскільки в інакшому випадку до нього будуть застосовані штрафні санкції у розмірі 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, за кожен календарний день неподання звіту про контрольовані операції (уточнюючого звіту) та/або документації з трансфертного ціноутворення (абз. 7 п. 120.3 ПКУ).

***

Читайте також:

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»