• Посилання скопійовано

Заповнюємо та подаємо звіт за ф. №10-ПІ за 2019 рік

У які строки слід подати звіт за ф. №10-ПI? Як заповнити рядки звіту? Коли та як сплачувати штраф за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю? Чи можна включати до нормативу осіб з інвалідністю, які працюють за зовнішнім сумісництвом?

Заповнюємо та подаємо звіт за ф. №10-ПІ за 2019 рік

Виконання нормативу

Підприємства (підприємці) із середньообліковою кількістю штатних працівників облікового складу за рік від 8 до 25 осіб повинні забезпечити 1 робоче місце для працевлаштування інваліда. Якщо цей показник сягає 25 і більше осіб, то норматив робочих місць для працевлаштування інвалідів збільшиться до 4%, ст. 19 Закону №875.

Виконанням нормативу робочих місць у зазначеній кількості вважається працевлаштування підприємством осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним. При цьому не має значення режим роботи такого працівника: повний робочий час чи 0,5 ставки (неповний робочий час).

 

Відповідальність

За несвоєчасну реєстрацію у Фонді інвалідів штрафу немає. Але без реєстрації у Фонді інвалідів не можна подати звіт. А за неподання звіту передбачений адмінштраф у розмірі від 10 до 20 н. м. д. г. (170 — 340 грн).

Тож у разі реєстрації у фонді у поточному році відзвітувати вже потрібно буде в цьому ж році за минулий рік.

Згаданий адмінштраф накладається на посадових осіб, якими в цьому випадку є і підприємці, і відповідальні за складання та подання цього звіту працівники юрособи.

За невиконання нормативу працевлаштування інвалідів роботодавці мають щороку сплачувати Фонду інвалідів адміністративно-господарські штрафи (про розмір і порядок сплати штрафу далі).

 

Нюанси подання та заповнення звіту за формою №10-ПI

Цей звіт складають та подають щороку до 1 березня, наступного після звітного періоду, до відділення Фонду за місцем реєстрації, за формою №10-ПI. Таку дату називають фахівці Фонду, хоча в самій формі звіту зазначено: «не пізніше 1 березня».

В електронному вигляді звіт не подають. Тому датою надходження звіту вважають:

  • дату подання його роботодавцем до відділення Фонду;
  • у разі надсилання поштою — дату на поштовому штемпелі.

Адресна частина звіту та її сітка кодів заповнюються роботодавцями за даними довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

Роботодавець, який має відокремлені підрозділи, подає звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів, підготовлений з урахуванням даних цих підрозділів. У разі зміни їх кількості роботодавець разом зі звітом про зайнятість і працевлаштування інвалідів подає відомості про такі підрозділи.

Звіти роботодавців про зайнятість і працевлаштування інвалідів зберігаються у відділеннях Фонду протягом трьох років.

 

Кількість працівників та фонд оплати праці

У рядку 01 слід зазначити середньооблікову кількість штатних працівників облікового складу за звітний рік. I працевлаштованих інвалідів також включають для розрахунку цього показника.

У рядку 02 відображають середньооблікову кількість штатних працівників за рік, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність (тобто інвалідів, які працюють на підприємстві).

I ще. За п. 3.2 Iнструкції №42 фізособа, яка використовує найману працю (розуміємо — ФОП), якщо їй відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність, збільшує показник рядка 02 на одиницю.

Тепер спинимося докладніше на правилах визначення середньооблікової кількості працівників.

 

Середньооблікова кількість

Показники рядків 01 та 02 визначають згідно з Iнструкцією №286. I пам'ятайте:

  • зовнішніх сумісників та працівників, які перебувають у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами або по догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого законодавством або колективним договором, включаючи тих, хто усиновив дитину безпосередньо з пологового будинку, при обчисленні середньооблікової кількості не враховують (пп. 2.6.1 та 3.2.2 Iнструкції №286);
  • штатних працівників, включно з інвалідами, які працюють на умовах неповного робочого часу (на 0,5, 0,25 ставки), до розрахунку включають як цілу одиницю.

За п. 3.2 Iнструкції №286 середньооблікова кількість штатних працівників розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які повинні уточнюватись відповідно до наказів про прийняття, переведення працівника на іншу роботу та припинення трудового договору.

Облікова кількість штатних працівників за кожен день має відповідати даним табельного обліку використання робочого часу працівників, на підставі якого визначається кількість працівників, які з'явились або не з'явились на роботу.

За пп. 3.2.1 Iнструкції середньооблікова кількість штатних працівників за місяць обчислюється шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожний календарний день звітного місяця, тобто з 1 до 30 або 31 числа (для лютого — до 28 або 29), включаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення одержаної суми на число календарних днів звітного місяця.

Кількість штатних працівників облікового складу за вихідний, святковий і неробочий день приймається на рівні облікової кількості працівників за попередній робочий день. У випадку двох або більше вихідних чи святкових і неробочих днів підряд кількість штатних працівників облікового складу за кожний з цих днів приймається на рівні кількості працівників облікового складу за робочий день, що їм передував.

Iнструкцією №286 визначено окремі особливості віднесення до облікової кількості штатних працівників певних категорій, а саме:

  • працівники, які прийняті або переведені за ініціативою адміністрації на неповний робочий час (день або робочий тиждень) в обліковій кількості враховуються за кожний календарний день як цілі одиниці;
  • внутрішні сумісники (працівники, які одержують на одному підприємстві дві, півтори ставки) в обліковій кількості штатних працівників враховуються як одна фізособа.

Якщо підприємство працювало неповний місяць (новостворене, ліквідоване чи має сезонний характер роботи), показник середньооблікової кількості штатних працівників визначається діленням суми облікової кількості штатних працівників за всі дні роботи підприємства у звітному місяці (включаючи вихідні та святкові і неробочі дні за період роботи) на число календарних днів у звітному місяці.

До новостворених підприємств не належать підприємства, створені на базі ліквідованих (реорганізованих) юридичних осіб, відокремлених або несамостійних підрозділів.

Середньооблікова кількість штатних працівників за рік обчислюється підсумовуванням середньооблікової кількості штатних працівників за всі місяці роботи підприємства, що минули за період з початку року до звітного місяця включно, та діленням одержаної суми на 12.

Наведемо один приклад від Мінпраці з листа від 27.01.2009 р. №1/6-30/06.

«У роботодавця в звітному році працювали дев'ять найманих працівників. Iз них один пропрацював неповний місяць (16 днів), двоє інших — два місяці (117 днів), троє працівників — по три місяці (276 днів), один — 10 місяців (306 днів) і п'ятеро працівників — рік (1825 днів). Тобто (16 + 117 + 276 + 306 + 1825) : 365 = 6,9 ≈ 7 осіб. Річна середня чисельність найманих працівників становить 7 осіб.

Виходячи з вищевикладеного, норми щодо працевлаштування інвалідів вважатимуться виконаними, якщо інвалід пропрацював на підприємстві 6 місяців звітного року, а дані табельного обліку відповідатимуть використанню робочого часу працівника ці шість місяців звітного року відповідно до частини другої пункту 3.2 Iнструкції 2005 року».

Зауважимо!

У пп. 3.2.6 Iнструкції №286 наведено інші правила розрахунку середньооблікової кількості. Зокрема, підприємство, що працювало неповний рік (сезонний характер виробництва або створення після січня, за винятком підприємств, які вимушено зупиняли виробництво з ініціативи адміністрації), середньооблікову кількість штатних працівників за рік визначає також шляхом підсумовування зазначеної кількості працівників за всі місяці роботи підприємства і ділення одержаної суми на 12.

 

Приклади

1. Підприємство з сезонним характером виробництва (цукрові заводи, інші виробництва, що займаються переробкою сільгосппродукції) почало працювати у серпні і закінчило у грудні того самого року. Середньооблікова кількість штатних працівників становила: у серпні — 641 особу, вересні — 1254 особи, жовтні — 1316 осіб, листопаді — 820 осіб, грудні — 457 осіб.

Середньооблікова кількість штатних працівників за рік становить 374 особи (641 + 1254 + 1316 + 820 + 457) : 12.

2. Підприємство почало працювати у березні. Середньооблікова кількість штатних працівників становила: у березні — 450 осіб, квітні — 660 осіб, травні — 690 осіб. Середньооблікова кількість штатних працівників за період з початку року (5 місяців) становить 360 осіб (450 + 660 + 690) : 5.

Тож краще розраховувати середньооблікову кількість саме за Iнструкцією.

У рядку 03 фіксують річний норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю для підприємства (підприємця).

Показник рядка 03 визначається для роботодавців, у яких працює від 25 осіб, шляхом множення показника рядка 01 на 4%, а для роботодавців, у яких працює від 8 до 25 осіб, дорівнює 1 особі.

За п. 3.4 Порядку №42 дані щодо середньооблікової кількості штатних працівників облікового складу (рядок 01), середньооблікової кількості штатних працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлена інвалідність (рядок 02), та кількості інвалідів, які повинні працювати на робочих місцях (рядок 03), відображаються в цілих одиницях. Якщо при обчисленні виникає дробове число, його необхідно округлити до цілого (якщо після коми число 5 і більше, то воно округлюється в бік збільшення).

У 2017 році Держпраці наводила приклади заповнення рядка 03. Зокрема, роботодавці з кількістю працюючих від 8 до 25 осіб записують «1». А підприємства, де, наприклад, 53 особи, множать інформацію з рядка 01 на 4%. Результат — 2,12 особи округляється до цілого числа та в рядок 03 записується цифра «2».

Коли потрібно заповнювати рядки 04 — 07 та сплачувати штраф

Далі порівнюють показники рядка 02 і 03, тобто фактичну кількість працевлаштованих осіб з інвалідністю і норматив. Якщо значення рядка 03 більше рядка 02, то норму не виконано і необхідно самостійно обчислити й сплатити адміністративно-господарський штраф.

Штраф за невиконання нормативу з працевлаштування осіб з інвалідністю за звітний рік потрібно перерахувати Фонду соціального захисту інвалідів до 15 квітня наступного за звітним року.

Розмір стягнення залежить від кількості працюючих на підприємстві й становить для роботодавців із середньообліковою кількістю штатних працівників:

  • від 8 до 14 осіб — половину середньорічної заробітної плати на підприємстві;
  • 15 і більше осіб — середньорічну заробітну плату на підприємстві за кожне місце, не зайняте особою з інвалідністю (ч. 1 ст. 20 Закону №875).

Також за роз'ясненням Держпраці, для розрахунку штрафу потрібно знайти середньорічну заробітну плату (рядок 05). Для цього слід суму фонду оплати праці (яка фіксується в тисячах гривень у рядку 04 на підставі даних бухгалтерського обліку про нараховану заробітну плату працівників із рядка 01) поділити на значення рядка 01 і помножити на 1000 грн. Далі ті, у кого в рядку 01 зазначено 15 осіб або більше, множать суму з рядка 05 на кількість непрацевлаштованих осіб з інвалідністю (рядок 03 — рядок 02) і вписують цю суму до рядка 06. Якщо середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу за рік менша за 15, до рядка 06 записують половину значення рядка 05.

Але рядки 04 та 05 заповнювати доведеться в будь-якому разі незалежно від виконання нормативу чи його невиконання.

Приклад 1. За розрахунками середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу становила за 2019 рік 200 осіб. На підприємстві працює 9 осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним. Фонд оплати праці за 2019 рік становив 23580 тис. грн (див. зразок 1).

Зразок 1

Кількість працівників та фонд оплати праці (до прикладу 1)

Приклад 2. За розрахунками середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу становила за 2019 рік 200 осіб. На підприємстві працює 7 осіб з інвалідністю, для яких це місце роботи є основним. Фонд оплати праці за 2019 рік становив 23580 тис. грн (див. зразок 2).

Зразок 2

Кількість *працівників та фонд оплати праці (до прикладу 2)

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»